Kisminkelték, felékszerezték és címlapra tolták egy dél-afrikai újságban az afrikai világbajnoknőt, akinek sportteljesítménye mellett leginkább férfias külseje foglalkoztatta a világsajtót az elmúlt hetekben. Nem biztos, hogy jó döntés volt.

A teljesen lapos mellű, markáns arcú 18 éves atlétanő, Caster Semenya pár hete került címlapokra: először azért, mert 800 méteres síkfutásban világbajnok lett Berlinben, majd azért, mert nemzetközi botrány pattant ki abból, vajon csak emlékeztet-e egy férfira, vagy esetleg valóban az is?

A dél-afrikai You magazin, az ország legnagyobb példányszámú angol nyelvű hetilapja az elmúlt hetek vádaskodásaira reagálva úgy gondolta, megmutatják, hogy Semenya igenis tud nőies lenni. A törekvést erős sminkkel, hangsúlyos ékszerekkel, tűsarkú cipővel és testre simuló farmerral próbálták beteljesíteni a lap szerkesztői, a végeredmény viszont még az előzőeknél is kevésbé meggyőző. A sportolónőt férfi génekkel gyanúsítók úgy gondolják, a lap nőiesítő szándéka visszásan sült el: a smink és az ékszerezés inkább csak még jobban kiemelik Semenya férfias vonásait, mintsem halványítanák azokat.

Semenya maga nem veszi komolyan a nemiségét ért kritikákat és a hormonszintjét tárgyaló találgatásokat: ő meg van győződve arról, hogy nő. „Ezt az egészet viccként fogom fel, nem sértődöm meg rajta. Isten ilyennek teremtett, és én elfogadom magam. Tudom, ki vagyok, és büszke vagyok magamra” – nyilatkozta a lapnak adott interjújában. Persze ettől még ő maga is meglepődhet.

Pár évtizede ugyanis még egyszerűbb lett volna eldönteni a „férfi vagy nő” kérdést, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően azonban Semenyának ma már jópár egyéb választási lehetősége van. Szokatlan kromoszómavariációk, transzszexualitás vagy interszexualitás is állhatnak az állítólagos születési nemmel ellentétes, vagy épp meghatározhatatlan külső testi jegyek hátterében, ezek pedig megnehezítik a kényelmes "vagy-vagy" besorolást. A hivatalos vizsgálatok lezárultáig természetesen az sem zárható ki, hogy a sportolónő valóban nő, csak a túlfeszített edzések miatt tűnt el róla a zsírszövet és növesztett gigantikus izmokat, ahogy az sem, hogy esetleg hormonalapú doppingszerek következtében nyert ilyen külsőt. Ez utóbbi vádat családja azzal próbálja kivédeni, hogy hangsúlyozzák: szegényt már gyerekkorában is külsejéért csúfolták a suliban.

Semenyáról tehát mindenki, aki biztos információ tudatában lehet - azaz családja és ő maga - azt állítja, hogy nőnek született, és a mai napig is az. A hivatalos vizsgálatokból viszont egyelőre csak a bajnokság előtt elvégzettek eredményei állnak rendelkezésre, melyek szerint a sportolónő tesztoszteronszintje – azaz a szervezetében lévő férfihormonok mennyisége – háromszorosa egy egészséges nőének. Szintén nem használ az ügy megítélésének, hogy a dél-afrikai válogatott edzője az az Ekkart Albeit, aki a 80-as években az NDK-s sportolók doppingbotrányaiban szerzett érdemeket, még ha azóta állítólag már nincs semmi köze a bajuszos nőkhöz, akik új értelmezési tartományt adtak az "NDK-s úszónő" fogalomnak. Semenya ráadásul egy év alatt irreális mértékben, 16 másodperccel javított idején, ami szintén nehezen magyarázható - írta a Sportgéza az ügy kapcsán.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem sokkal a 18 éves sportolónő győzelme előtt jelentette be Berlinben, hogy Semenyának nemvizsgálatokon kell átesnie, mert kételyek merültek fel, nő-e valójában. „Ezekről nem akarok beszélni. Nem is gondolok rájuk” – emlékszik most az interjúban az atlétanő. „Amikor Berlinből felhívtam a szüleimet, szóltam nekik, hogy hallottam, miket beszélnek rólam, és hogy ne is figyeljenek rá. Ők ismernek, tudják, ki vagyok”.

Mások szerint Semenyának joga van férfias külsejű nőnek lenni, és nem csak az megalázó, hogy orvosi vizsgálatokkal kell bizonyítania hovatartozását, de az is, hogy a címlapon látható, személyiségétől nyilvánvalóan távol álló imidzset kéne magára erőltetnie: „Elképesztő, hogy csak azért, hogy elfogadják, egy minden női sztereotípiát magában foglaló képpé kellene válnia” – írja Colleen Lowe Morna, a Gender Links civilszervezet képviselője a Timesban. „Caster hadd legyen Caster”.