Polanskit az amerikai hatóságok egy 13 éves lánnyal több mint 30 évvel ezelőtti szexuális kapcsolata miatt körözik. A svájci hatóságok a rendezőt az ellene kiadott nemzetközi elfogató parancs alapján vették őrizetbe.

Őrizetbe vették Zürichben Roman Polanski-t, aki a svájci város filmfesztiváljára érkezett, hogy átvegyen egy díjat - közölték a fesztivál szervezői vasárnap. A 76 éves filmrendezőt az Egyesült Államokban ellene kiadott nemzetközi elfogató parancs alapján vették őrizetbe.

Polanskit az amerikai hatóságok egy 13 éves lánnyal több, mint 30 évvel ezelőtt folytatott szexuális kapcsolata miatt körözik, miután egy Los Angeles-i bíró elutasította Polanski beadványát, melyben a Franciaországban élő filmrendező azt kérte ügyvédein keresztül, ejtsék ellene a kiskorú megrontása miatti, 31 évvel ezelőtti vádat.

Polanski előzőleg már jelezte, nem térhet vissza az Egyesült Államokba, így a bírósági meghallgatáson sem vehet részt. Azért nem léphet be az országba, mert az év elején a kaliforniai Fellebbviteli Bíróság elutasította kérését, hogy az őrizetbe vétel kockázata nélkül Los Angeles-be mehessen ügyének újratárgyalására.

Az Oscar-díjas, lengyel származású filmrendezőt 1978-ban állították bíróság elé, mert "törvénytelen nemi érintkezést folytatott egy kiskorúval", a 13 éves Samantha Geimer-rel folytatott kapcsolat miatt. Ügyvédje szerint bizonyíték van rá, hogy Polanski "rosszhiszemű ügyészi magatartás" áldozata volt.

A lengyel szülők gyermekeként Franciaországban született Polanskit az után tartóztatták le, hogy a 13 éves lány szülei feljelentést tettek ellene a rendőrségen. A rendező először elismerte az ellene felhozott vádakat, ám vallomása után elhagyta az Egyesült Államokat. A vádat azonban máig nem ejtették ellene, ezért Polanski azóta nem léphetett az Egyesült Államok területére. Így nem vehette át 2003-ban a "Zongorista" című filmjéért neki ítélt Oscar-díjat sem. (FH)