A hírek szerint egyszerűen csak lefeküdt aludni és többé már nem ébredt fel a 90-es évek népszerű fiúcsapatának énekese. Stephen Gately a Boyzone visszavonulása után egy évvel coming outolt, és még egy videoklipben is vállalta homoszexualitását. A banda felbomlása után szólókarrierbe kezdett, de egyedül nem ért el kimagasló sikereket. A többiekkel együtt újra meg akarta mutatni, hogy milyen új zenét tud csinálni a Boyzone, de az album már nélküle debütál 2010-ben.

Még mindig nem sikerült kideríteni, mi okozta a 1990-es évek népszerű fiúzenekara énekesének, a 33 éves Stephen Gately október 10-i halálát. A hírek szerint a Boyzone tagjának holttestét mallorcai hotelszobájában találták meg, ahol szabadságát töltötte Andy Cowles-zel. "Teljesen sokkos állapotban vagyok. Hétfõn még vele voltam egy díjátadási ünnepségen. Nem nagyon tudjuk, hogy mi is történt" - fogalmazott a Boyzone menedzsere, Louis Walsh a BBC-nek, akik közlése szerint Gately elment aludni és nem ébredt fel többé. A Sky News úgy tudja, mindezek előtt az énekes megivott pár italt.

Stephen Patrick David Gately 1976. március 17-én született, az éneklés mellett az írással és a színészkedéssel is foglalkozott. Ronan Keatingg mellett ő volt a másik kulcsfontosságú bandatag a Boyzone-ban. Az együttes az 1993-ban jött létre, és több lemezt adott el, mint a Take That. Gately az együttes 2000-es visszavonulása előtti évben, 1999-ben vállalta fel melegségét a The Sun címlapján – állítólag attól tartott, hogy a sztorit előbb vagy utóbb eladja valamelyik újságnak az egyik volt biztonsági emberük, ezért sietett a coming out-tal, ami akár a népszerűségükbe is kerülhetett volna.

Mindez nem volt elég, a Better című daluk klipjében is vállalta a homoszexualitását, és szexuális orientációjának megfelelően egy férfival ölelkezik a videóban. „Nem hinném, hogy részt tudtam volna venni ebben a klipben, ha nem egy fiúval szerepelhetek benne. Fontos számomra, hogy valóban magamat adhassam, a srácok pedig biztattak: ’Fantasztikus volna, és a maga nemében az első’. Végül ezért is egyeztem bele” – nyilatkozta Gately a BBC-nek.

A Boyzone felbomlása után az énekes szólókarrierbe kezdett, de albumjaiból jóval kevesebb fogyott, mint az egykori együttes lemezeiből. Több musical-ben és showműsorban is szerepet kapott, de az átütő siker elmaradt. Talán pont azért fogadta kitörő lelkesedéssel a Boyzone újjáalakulásának az ötletét – annak ellenére, hogy annak idején ő volt az első, aki kilépett a bandából. Ronan Keating a 2010-re várható új album elkészítéséhez Mark Ronsonn producert kérte fel, aki Lily Allennel és a Duran Durannal is dolgozott már. „Végre valami olyat akarunk csinálni, ami tényleg különbözik az előző albumoktól. Felnőttünk és megmutatjuk, hogy milyen új zenét tudunk csinálni” – nyilatkozta Keating, akkor még nem sejtve, hogy mindezt Gately nélkül teszik majd.