Egyelőre a magyar celebeknek egy nagyon kis része használja csak a Twittert, hogy közvetlenül megoszthassa rajongóival életének számára fontos részeit, egy jó maréknyian vannak, nagyjából negyvenen. A legtöbbet Puskás Peti és Zimány Linda posztolnak, de nem feltétlenül a sok poszttól lesz jó valaki twitjeit olvasni, hanem attól, ha személyes dolgokat is megosztanak a hírességek a rajongókkal. Mostantól a Velveten keresztül is követheti kedvenc hírességei Twitteres létét.

A celebuniverzumunkat elnézve nem is feltétlenül baj, hogy eddig csak nagyjából negyven magyar hírességről lehet tudni azt, hogy rendszeresen használja a Twittert. A húszezerre becsült magyar twitterezőknek még egy töredékét sem teszik ki, és természetesen a twitterező celebek toplistája egészen máshogy alakul, mint a Velveten megketinhető Hungarian Celeb Index.

A Celebstalk - egy celebek twittelési szokásait figyelő szolgáltatás - adatai alapján most például a legkeresettebb twitter-használó magyar celebek Zimány Linda, a FlameMakers dj-páros, Brunner Zsolt, Kozma Orsi és Bruckmann Balázs dj, míg a HCI-t a Liptai Claudia, Molnár Anikó, Kiszel Tünde trió uralja.

A legtöbbet posztoló celeb Zimány Linda és Puskás Peti, a nem annyira mainstream hírességek listáját egyértelműen Brunner Balázs vezeti. Ők rendszeresen napi tíz posztnál többet posztolnak, de ha megszalad a kezük, akkor SP és Danny Blue is odaérnek a lista elejére. Ehhez nagyjából naponta 8-10 posztot kell produkálni.

Persze az sem feltétlenül szerencsés, ha valaki túl sok posztot termel ki magából. "Nehéz megmondani, hogy ki a jó twittelő, semmiképp nem a 'minél többet twitterezem, annál jobb vagyok' mentalitás a legjobb, mert ettől csak a zaj lesz nagyobb. Tehát minden 5 percben valami okosságot elmondva pont a visszájára fordulhat a dolog. Ha egy kicsit többet, mást tudunk meg a celebről, az mindenképp hasznos. Így legalább első kézből, tőlük tudjuk meg, hogy mi van velük, és nem a bulvárújságok becsapós cikkeiből. Erre ha rájönnek, akkor sokat nyerhetnek" – mondta a Velvetnek Fabók Péter, a Celebstalk egyik üzemeltetője.

És bízzunk benne, hogy valóban egy celeb valós twitjeit olvassuk, amikor a hazai hírességek személyes híreire vagyunk kíváncsiak. A külföldi hírességeknél létezik a Verified Account, amikor egy kis pipát látunk a híresség neve fölött. Így meggyőződhetünk róla, hogy az adott oldal valóban a hírességhez tartozik. Itthon ez a megoldás nem túl elterjedt egyelőre, köszönhetően talán a hírességek kis számának is. Mindenesetre Debreczeni Zita oldala szinte biztos, hogy kamu, Zentai "Mark" Márkéról képtelenség eldönteni. Dukai Regina nevét meg már lestoppolták, hogy esetleg így jusson pénzhez egy leleményes internetező, aki ezt Zimány Lindával is megtette, de Zimány cseles volt, a regisztrációkor felcserélte a kereszt- és a vezetéknevét.

A Twittert többféle módon fel lehet használni a saját népszerűsítésünkre. Írhatunk klasszikus énblogot, reklámozhatjuk vele blogunkat, és annak hosszabb bejegyzéseit – ahogy például ezt Steiner Kristóf teszi – posztolhatjuk egy-egy számunkat, ha zenészek vagyunk. "[A legtöbb celeb] főleg marketingeszköztár-bővítésként tekint a twitterre, és talán ez a legfontosabb felhasználási terület: hírt adni a rajongóknak, hogy mi várható a sztár háza táján" – mondta Fabók.

A magyar celebek egyelőre elég szűkkörű felhasználói táborában vannak fájóan hiányzó celebek. Mi szívesen látnánk Zimány Linda rózsaszín hétköznapjai mellett Bódy Sylvi vagy Dukai Regina mindennapi történeteit, de akár Kozsó lelki békéjét is szívesen követnénk rövid posztjain keresztül. A Celebstalk olvasói persze nem olyan perverzek, mint mi. "Brunner elég sokat twittel, emiatt sok poénos dolog hagyja el a Twitter-kliensét. Steiner Kristóf sokat filozofál, de neki jól áll. Viszont sajnálatos módon még elég sok celeb marad távol a twittertől, akikre pedig kiváncsiak lennénk. A felhasználók általi keresésekből is kiderül, hogy például Szekeres Nórát vagy a Showder klubos srácokat szívesen olvasnák" – tudtuk meg Fabók Pétertől.

Megkerestük Szekeres Nórát, aki elmondta, tudja mi az a Twitter, viszont nem szeretné használni. "Érdekes, hogy rám kíváncsiak, de nem tervezek Twitter-oldalt létrehozni. Nekem ez így jó. Nem szeretném megosztani az emberekkel, hogy mit csinálok, de nem is hiszem, hogy ez bárkit érdekel" – mondta Szekeres Nóra a Velvetnek.

Twitter már a HCDB-ben is

Az egyes hírességek HCDB-adatlapjain már nemcsak az adott hírességgel foglalkozó híreket, érdekes adatokat olvashatja, de lehetősége van a Velveten keresztül követni a twitterező hírességeket. Nézzék meg, mikről ír Ada, Árpa Attila, Kovi vagy Mészáros Dóri! A többieket meg keressék meg!