Az ORTT döntése, miszerint a Danubius és a Sláger Rádió nem folytathatja eddigi frekvenciáján, mindenkit megdöbbentett. Boros Lajos elmondása szerint Bochkor Gábort sokkolta a hír, Sebestyén Balázs a vezetőség kérésre nem beszélhet a döntésről, pedig lenne mit mondania. A hallgatók akár tüntetnének a rádiókért, persze csak akkor, ha nem esik az eső. A Klassz rádió és a Neo FM november közepétől kezdheti a műsorsugárzást, amennyiben a Sláger Rádió nem szerez érvényt magának peres úton, és a parlament sem bírálja felül a jelenlegi határozatot. A Danubius nem beszél pereskedésről, tényként kezelik a frekvenciájuk elveszítését.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai döntése értelmében a Danubius Rádió helyett az Advenio, a Sláger Rádió helyett pedig az FM1 konzorcium nyerte el a műsorszolgáltatói jogot az országos földfelszíni rádiófrekvenciákhoz. A két kereskedelmi rádió műsorvezetői egyelőre még nem eszméltek fel a döbbenetből, a hallgatók fel vannak háborodva, és szerintük azoknál, akik ezt intézték, elmentek otthonról. A Sláger Rádió bírósághoz fordul, a Danubius - bár honlapján tényként kezeli a megszünését - a határozat kézhezvétele után dönt a továbbiakról.

A Sláger Rádió műsorvezetője, Boros Lajos a Velvetnek nyilatkozva szomorúnak nevezte a hírt, de elmondása szerint továbbra sem adják fel a küzdelmet. „Szomorú hír, szomorkodunk. Persze, hogy vannak egyéb tervek, van már azóta Z és Zs terv is. Bochkor sokkos állapotban van, ő még nem bukott ilyen nagyot az életben, én már igen” – nyilatkozta a Velvetnek szűkszavúan Boros műsorvezetőtársáról, aki korábban szintén kijelentette, van vészforgatókönyv.

A konkurens csatornából sorstárssá vált Danubius Rádió műsorvezetője, Sebestyén Balázs a Velvetnek elmondta, bár szívesen nyilatkozna az ügyben, hiszen bőven van mit mondania, azonban tulajdonosi kérésre, akárcsak JáksóLászló, egyelőre nem fűzhet kommentárt a történtekhez.

A frekvencia elvesztése után először a Sláger Rádió reagált, míg a Danubius Rádió a határozat kézhezvétele után – mely szerdára várható – alakítja ki álláspontját. A Sláger vezérigazgatója, Heal Edina közleményben köszönetet mondott a hallgatóiknak, és kifejtette, szerintük politikai döntés született, és minden törvényes eszközzel küzdenek majd, hogy megtarthassák a fekvenciájukat.

A Sláger Rádió közleménye

Ma döntött az ORTT! November 18-tól a határozat szerint másik rádió működik majd a Sláger Rádió helyén. A hírek szerint az eddig megszokott zenei műsor helyett Önök a továbbiakban egy politikai beszélgetős műsort hallhatnak majd!

A híresztelésekkel ellentétben a legnagyobb összegű díj ajánlatot a Sláger Rádió tette. Egy most induló, politikai irányultságú beszélgetős rádió ennek töredékét sem képes kitermelni és befizetni. Az ORTT döntése következtében ezért évi 670.000.000 forinttól esik el a költségvetés.

Mivel politikai döntés született, súlyos kárt szenvedett a magyar demokrácia és sajtószabadság. A döntés súlyosan árt az ország nemzetközi megítélésének, egy olyan helyzetben, amikor Magyarországnak a rendszerváltás óta a legnagyobb szüksége lenne a külvilág rokonszenvére, a politikai befolyástól és a korrupciótól mentes befektetői környezetre.

A hallgatók és Magyarország érdekében minden törvényes eszközt igénybe veszünk, hogy Önökkel maradhassunk. Köszönjük, hogy eddig is és most is bennünket hallgatnak!

Heal Edina, Sláger Rádió vezérigazgató.

Később Heal Edina az MTI-nek adott nyilatkozatában bejelentette, bíróságon támadja meg az általa használt országos kereskedelmi rádiós frekvencia sorsáról hozott szerdai médiahatósági döntést. Valamint Kóka János SZDSZ frakcióvezető bejelentette, a parlamentnek meg kell vizsgálnia a döntést.

A Sláger rádió a frekvencia-pályázat meghirdetése, valamint a politikai befolyás után Veled vagyok! néven kezdett kampányba, melynek keretein belül a rádió honlapja szerint több mint 338 ezer hallgató jelezte szimpátiáját. A csatorna emellett november 8-ára koncertet szervezett a Városligeti Műjégpályára. Bochkor Gábor és Boros Lajos a korábbi kijelentéséről, miszerint a rádió megszűnése esetén önállósítanák magukat, egyelőre nem nyilatkoztak.

rad512

A további küzdelem beígérése helyett a Danubius rádió honlapján már tényként kezeli a frekvencia elveszítését. "Nem folytathatják az országos kereskedelmi rádiók. A Danubius helyett az Advenio Zrt, a Sláger helyett pedig az FM1 konzorcium nyerte el a műsorszolgáltatói jogosultságot – így döntött az Országos Rádió és Televízió Testület. A két nagy rádió november 18-án éjfélkor beszünteti adását." - áll a közleményben.

A Danubius helyén a Klassz Rádió, a Sláger által most használt hullámhosszon a Neo FM szólhat november közepétől - tudta meg médiahatósági forrásból szerdán az MTI. A közlés szerint a két nyertes társaságot - az Advenio Zrt.-t és az FM1 konzorciumot - semmi nem köti a pályázatukban szereplő névhez, bármikor kezdeményezhetik a változásbejegyzést a testületnél.