Vádat emeltek egy német férfi ellen, aki 100 ezer dollárt próbált kizsarolni a Crawford-családtól egy fotóért cserébe. A kép Crawford és Rande Gerber lányát ábrázolta székhez kötözve, kipeckelt szájjal. Bár a fotót a bébiszitter készítette, és csak viccből, a család először fizetett, és csak az újabb próbálkozásnál tettek feljelentést.

Csütörtökön vádat emeltek egy Edis Kayalar nevű német állampolgár ellen, aki a Cindy Crawford-Rande Gerber házaspárt próbálta megzsarolni egyik gyerekük fényképével. A modell és impresszárió férje először fizettek neki 1000 dollárt, majd amikor Kayalar ismét jelentkezett, és már 100 ezret követelt, értesítették a rendőrséget.

Crawfordéknak két gyereke van: fiuk, a tízéves Presley Walker, és lányuk, a 8 éves Kaia Jordan. A szóban forgó fotó tavaly készült a kislányról, Kaia shortban-pólóban, kipeckelt szájjal ül egy székhez kötözve. A szülők nem is tudtak a fotó létezéséről, a bébiszitter készítette, mint a kislány később elmondta, egy „betörős játékhoz” – áll a vallomásban, melybe elsőként az Associated Press hírügynökség kapott betekintést. A bébiszitter nevét nem hozták nyilvánosságra, és vádat sem emeltek ellene, de később talán még fontos lehet, hogy a család egy héttel azelőtt mondott fel neki, hogy a zsaroló júliusban először jelentkezett volna.

Kicsiben kezdte

A férfi először állítólag még azt mondta, hogy ellopta a fotót a bébiszittertől, és csak vissza akarja adni, mert ő tisztességes ember, és maga sem szeretné a bulvárlapokban viszontlátni. Gerber később találkozott vele egy bárban, ahol Kayalar egy kézzel írott cetlit is mutatott neki, rajta a szöveggel: „A bébiszitter megőrült és mindenkit megkötözött, segítség!” A bébiszitter azzal magyarázta a dolgot, hogy viccből készítették a fotót, és eredetileg a bejárati ajtóra akarták tűzni a cetlivel együtt, de végül mégse tették. Gerber ekkor megkapta a fotót Kayalartól, és készpénzben fizetett is neki 1000 dollárt „a fáradozásaiért”.

A zsaroló azonban később ismét jelentkezett, azt állítva, van nála még egy példány a fotóból: „Azt állította, akár 500 ezret is kaphatott volna a bulvárlapoktól érte, úgyhogy több járna neki” – írja a vádemelési beadvány. Pénzszerzési akcióját azonban megnehezítette, hogy lejárt vízuma miatt a bevándorlási hivatal három hónapja elkapta és visszatoloncolta Németországba. November elsején azonban ismét jelentkezett, felhívta a párt és ismét megfenyegette őket azzal, hogy eladja a képet a lapoknak, ha nem fizetnek neki 100 ezret. „Nem mintha tönkre akarnám tenni egy kislány életét, de egy ilyen fotó napvilágra kerülése nem biztos, hogy jó hatással van az alany imidzsére” – indokolta motivációit.

Pénz helyett két évet kaphat

A férfi egy német bankszámlaszámot is megadott Gerbernek, valamint egy háromnapos határidőt a cselekvésre. Crawfordék azonban másra használták ezt az időt, Kayalart azóta az FBI keresi. Crawford szóvivője, Annett Wolf közleményben informálta a közvéleményt, eszerint „Rande Gerber és Cindy Crawford bármilyen törvényes eszközzel élni fognak, amennyiben bárki is közreműködik a lányukról készült fotó nyilvánosságra hozatalában vagy eladásában”.

Kayalart egyelőre még nem tartóztatták le, de a hatóságok információi szerint Stuttgartban lehet. Távollétében egy rendbeli zsarolással vádolják, ha pedig el is ítélik ezért, akár két évet is kaphat.

A pár idén nem először jár a bíróságra: Crawford férjét, Rande Gerbert májusban két volt alkalmazottja jelentette fel szexuális zaklatásért. A beadvány szerint a két nőt azért rúgták ki Gerber egyik San Diego-i klubjából, mert nem teljesítették Gerber és még néhány kollégája kéréseit. Az egyik eset még 2008-ban történt, amikor Gerber állítólag többször is megcsókolta a nőt, és a lába közé nyúlt. A vádakat Gerber cégének szóvivője alaptalannak nyilvánította és tagadta, George Clooney pedig tanúskodott is Gerber mellett, ártatlannak vallva barátját.