Tabáni István a Csillag Születik hétvégi adásában a Fényév távolság című dal éneklése közben elsírta magát, nem is tudta befejezni a számot. A különféle tehetségkutatók sírós jeleneteit végignézve megállapíthatjuk, aki sír vagy megríkat másokat, az jó eséllyel pályázik a dobogóra.

Tabáni István a Csillag Születik jó hangú, de a leírások alapján visszahúzódó énekese a hétvégén A padlás című musical legendás betétdalát, a Fényév távolságot énekelte, és az előadás közben elcsuklott a hangja, elsírta magát.

Az erős érzelmi töltetű dalt eredetileg Kaszás Attila adta elő, akihez tökéletesen passzolt ez a szám, ráadásul különleges jelentőséggel bír a színész két évvel ezelőtti halála óta.

"Sok minden közrejátszott abban, hogy elsírtam magam. Rengeteg érzés van ebben a dalban, a szövegre egyfajta hitvallásként tekintek. Másrészt nagyon nagy a teher rajtam, és a folyamatos stressz rengeteg energiát felemészt. A próbákon sosem volt ilyen probléma, de most képtelen voltam uralkodni magamon" - nyilatkozta az adás után Tabáni a Borsnak.

Nem újdonság, hogy valaki elsírja magát egy tehetségkutató műsorban, külföldön és Magyarországon is találunk ilyenekre példát. A ritkább esetben az előadó hangja csuklik el, mint a hétvégi adásban Tabáninak, akinek az elérzékenyülése követte a szám ívét.

Ha azt nézzük, hogy itthon a saját produkciójukat megkönnyező előadó Tabáni előtt Molnár Ferenc Caramel volt a Megasztárban, amikor előadta a saját szerzeményét, akkor Tabáninak meg is jósolhatjuk a Csillag Születik döntőjének megnyerését.

Caramel nemcsak akkor sírta el magát a Szállok a dallal című számon, amikor először előadta a műsorban, hanem akkor is, amikor a döntőt megnyerve nagyközönség előtt énekelte, immár tét nélkül, énekesként.

Gyakoribb eset az, amikor egy zsűritag sírja el magát valaki előadásán. Erre itthonról a legjobb példa Rúzsa Magdi, amikor a Megasztárban az Ederlezi című számot énekelte, és egyrészt Soma könnyezte meg az előadást, másrészt Bakács Tibor valami egészen furcsa rángást mutatott be. Talán ilyen a katarzis, ha nem könnyek formájában távozik.

Hasonló hatást ért el a Britain's Got Talent első szériájában Paul Potts, az azóta kisebb sztárrá vált operaénekes, amikor előadta a Nessum Dormát. Ezen Amanda Holden érzékenyült el a zsűri tagjai közül. Mind Paul Potts, mind Rúzsa Magdi megnyerték a versenyt, amin indultak.

Persze nem feltétlenül jár győzelemmel a sírás. A tízéves Hollie Steel például csak a hatodik helyig jutott a versenyben azután, hogy a középdöntőből úgy került tovább, hogy számát csak félig énekelte el, mert elfelejtette a szövegét és elsírta magát. Steelnek hagyták, hogy újra próbálkozzon, ezt sokan rossz néven vették, hiszen a verseny szabályai szerint erre nem lenne lehetőség. A kislánynak mindenesetre szép a hangja, és úgy látszik, mégiscsak bejött neki, hogy megkönnyezte az előadást. Több helyen azt írták, csak ennek köszönheti, hogy végül a döntőig jutott.

És persze van olyan, amikor a közönség sírja el magát, ami viszont annyira gyakran történik, hogy elmondhatjuk, minél gyakrabban következik be, annál jobb. A Britain's Got Talentben legutóbb a 12 éves Shaheen Jafargholi ért el ilyen hatást, amikor az előadása végén a közönség őrjöngött, a zsűri állva tapsolt, a rokonok sírtak, a műsorvezetők meg arcokat vágva hitetlenkedtek a könnyeikkel küszködve. Mindezt ráadásul úgy, hogy Simon Cowell a produkció elején még jól be is szólt a tehetséges fiúnak.

A sírás jót tesz egy-egy produkciónak, Tabáni szombati előadását eddig nagyjából húszezren nézték meg a YouTube-on, közel ötszáz kommentet kapott. A tehetségkutató műsor hivatalos oldalán pedig további 15 000 ember volt kíváncsi ezekre a pillanatokra, és ez a szám nem tartalmazza az RTL Most nézőit - tudtuk meg a csatorna kommunikációs igazgatójától, Rényi Ádámtól. Most már hiába vakarja a fejét a TV2, lehet, hogy hiba volt kiejteni a Megasztár negyedik szériájából.