A baromfi az Obama-lányok aktív kampányának köszönheti, hogy nem ő kerül az elnöki asztalra az idei Hálaadás-napi vacsorán.

Barack Obama idén nem eszik pulykát Hálaadáskor, vagy legalábbis nem azt, akit erre rendeltetve szállítottak a Fehér Háznak. Egyelőre nem tudni, mi lesz a ma esti elnöki vacsora, de Obama rögtönzött sajtótájékoztatón mutatta be az idei Elnöki Pulykát, és avatta be a világot a baromfi szerencsés menekülésének történetébe.

A beszéd alatt apjuk háta mögött ott vigyorgott a két Obama-lány, Malia és Sasha is, akik első komoly diplomáciai sikerüket érték el a politikában, amikor sikerült elnöki kegyelmet kikönyörögniük egy pulyka számára.

„Szeretném ünnepélyesen bemutatni az ezévi pulykát. A neve Bátor. Goldsboroból, Észak-Karolinából érkezett, és adományozója, a Nemzeti Pulykaszövetség már 50 éve szállít pulykát a Fehér Háznak Hálaadásra. Úgy értesültem, a korábbi elnökök, Eisenhower, Johnson valóban megették ezeket […].Mi azonban kegyelmet gyakorlunk. Örömmel jelenthetem be, hogy Bush elnök húsz évvel ezelőtti rendelete alapján, amelyben elnöki kegyelmet kapott a Fehér Ház pulykája, most Bátor is megmenekül szörnyű, bár ízletes végzete elől. Mindezt Malia és Sasha közbeavatkozásának köszönheti, mert én bizony meg akartam enni ezt a szerencsétlent” – vallotta be az elnök, hozzátéve, Bátor most Disneylandbe utazik, hogy ő vezesse az ünnepi felvonulást.

A nagy esemény nem érte váratlanul a közvéleményt, a Fehér Ház vicces kedvű sajtófőnöke, Arun Chaudhary - aki már a választási kampányban is Obama tanácsadója volt -, előre feltett egy hazafias hőseposznak kijáró, saját gyártású álmoziflm-trailert a netre, nehogy bárki is elmulassza a Pulyka Megmenekülésének Napja közvetítését.

A Fehér Ház pulykájának megmentése nem újdonság, ami persze nem kisebbíti az Obama-lányok diplomáciai érdemeit. Először George W. Bush elnök édesapja, idősb George Bush gyakorolt elnöki kegyelmet, azóta szokássá vált, hogy a mindenkori elnök mentesíti a felajánlott pulykát kötelessége teljesítése alól.

Aki azért aggódik, hogy Bátor szerencséje miatt egy másik, ártatlan pulykatársának kell pusztulnia, nem biztos, hogy alaptalanul teszi: Obama ezután még említ egy Carolina nevű pulykát, akit a Pulykaszövetség arra az esetre biztosított, „ha Bátor nem tudná ellátni pulykai feladatát”. És nem biztos, hogy a felvonulás vezetésére gondol.