Az énekesnőt a Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválon színésznőként nyújtott teljesítményéért jutalmazták meg, ő pedig cserébe meglehetősen csapongó, kacarászásokkal és kínos szünetekkel tarkított köszönőbeszédet vágott le. Később azzal védekezett, hogy a nagy ünneplés közepette túl sok pezsgőt ivott meg éhgyomorra, és az ital így jobban a fejébe szállt, mint kellett volna. Eközben többen is azt állítják a környezetéből, hogy mostanában gyakran viselkedik zavartan.

Az énekesnő kivételesen nem különleges igényeivel hívta fel magára a világ figyelmét, hanem azzal, hogy kedden este a Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválon részegen próbált köszönőbeszédet mondani, amikor a Precious című filmben nyújtott alakításáért díjazták. A nehezen fókuszáló Carey először sikítva ugrott a rendező, Lee Daniels nyakába, vihogott egy sort, majd belefogott az összeszedettnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető beszédébe. A nem túl ígéretes, pár szavas kezdet után maga is érezte, hogy nincs formában, úgyhogy inkább az állapotára tért ki: „Be kell valljam, hogy ez egy...Elnézést kérek, én most egy kicsit...hm...” – próbálta vázolni a helyzetet, bár a "részeg vagyok" kimondására nem vitte rá a lélek, inkább egyetértett a közönség egyik tagjával, aki vélhetően a helyes megoldást kiabálta be.

Ezután azt ecsetelte, hogy milyen volt először találkozni a Precious című film alapját képező művel, Sapphire (azaz Ramona Lofton) Push című könyvével, és azt is megemlítette, alig hiszi el, hogy az este folyamán találkozott az általa zseniálisnak tartott Helen Mirrennel. A rendező, Lee Daniels itt közbevágva megjegyezte, hogy az énekesnő bizony igazi díva, és persze nem a jó értelemben véve. Carey mindenesetre több önkritikával rendelkezhet, mint Kanye West, és beismerte, hogy néha valóban nehéz esetnek bizonyul. Néhány kínos szünet, és újabb vihorászás után végül csak sikerült köszönőbeszéde végére érnie: "Köszönöm, hogy végighallgatták a dumám. Az Isten áldja meg Önöket!".

Király volt!

Az énekesnő után Sean Penn lépett a színpadra, aki persze nem hagyta ki a lehetőséget, hogy ne utaljon rá, mit láthatott a közönség az imént. Egész konkrétan fogalmazott: "Én inkább józanul szeretném átadni a következő díjat" – idézi őt a FoxNews. Jason Reitman, aki a legjobb rendezőnek járó díjat zsebelte be, szintén nem hagyta szó nélkül az énekesnő teljesítményét: „Annyira jó, mint amennyire jól most Mariah Carey érzi magát. Azt hiszem, hogy most kellene távozni, ennél jobb már nem lehet." Diablo Codynak, a Juno című film forgatókönyvírójának szintén tetszett a hétköznapinak nem mondható performansz. Ő a Twitter-oldalán magasztalta az énekesnőt: „Ez volt a legkirályabb köszönőbeszéd. Valaki más talán jobban le tudja írni a történteket. Hűha!”.

A pezsgő a hibás

Carey szerdán azzal indokolta zavart állapotát, hogy régóta nem találkozott a rendezővel, a gálát megelőzően nem evett, viszont ivott némi pezsgőt. „Az ünneplésnek megvan az ideje.[...] Ittunk egy kis pezsgőt. Imádom Lee-t, de nagyon rossz hatással van rám” – nyilatkozta az énekesnő szerdán, a People's Choice Awardson. Ezt a változatot egyébként a rendező is megerősítette egy televíziós műsorban, szerinte is az éhgyomorra elfogyasztott ital szállhatott az énekesnő fejébe. Egyes oldalak már korábban is készpénznek vették, hogy Carey részeg volt aznap este, míg mások nem bocsátkoztak ilyen jellegű találgatásokba, azt mindenesetre többen is megerősítették, hogy mostanában furcsán és zavartan viselkedik – írja a MSNBC.

Ciki

Nem ez az első eset, hogy az énekesnő kínos helyzetbe hozza magát a kamerák előtt. 2001-ben az MTV Total Request Live című műsorában spontán vetkőzésbe fogott, majd a történtek után röviddel kórházba vonult. A túlzott kimerültség miatt állítólag idegösszeroppanást kapott, és két hétig ápolták egy New York-i intézményben. Másrészt pedig nem ő lenne az első, aki kissé befolyásolt állapotban köszönné meg a neki megszavazott díjat. Gondoljunk csak Amy Winehouse-ra, aki a 2007-es EMA gálán hosszú másodpercekig bénázott a színpadon, míg végül csak annyit bírt kinyögni, hogy "kösz".

A műfaj királya azonban egyelőre mégiscsak Mickey Rourke, aki a Pankrátorért kapott BAFTA-díjátadóra egy üveg viszkivel érkezett, majd a tévécsatornák alig győzték kifütyülni köszönőbeszédéből a bazmegokat.