Az életnagyságú műalkotás nem sok hasonlóságot mutat a színésszel, de ő azért elment Szerbiáig az avatásra. A szobrot ugyanis haverja, Emir Kusturica filmrendező állíttatta neki az ő Kustendorf fesztiválján, és a megnyitón leplezték le közösen. Kusturica és Depp az Arizonai álmodozók óta barátok, úgyhogy a színész most három napig a filmrendezőnél lakik, koncertekre járnak és rakiját isznak.

Johnny Depp személyesen is megjelent a haverja, Emir Kusturica által szervezett Kustendorf Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál szerdai megnyitóján Szerbiában. Itt leplezték le a róla készült életnagyságú szobrot, melyen ugyan semmiféle hasonlóság nem fedezhető fel az eredeti modellhez, de őt ez szerencsére nem zavarta.

Depp kedden érkezett Belgrádba, kicsit beugrott Boris Tadic miniszterelnökhöz, majd helikopterrel utazott tovább a Kusturica által Az élet egy csoda című filmjéhez díszletként épített, a forgatás után művészteleppé alakított Drvengrad nevű hegyi faluba, a fesztivál helyszínére. A színészt hátával egy oszlopnak támaszkodva megörökítő szoborról a filmrendező rántotta le a lepelként szolgáló zászlókat, beszéd se nem volt, csak tűzijáték – számolt be a Blic című szerb napilap. A videó tanúsága szerint Depp elégedettnek tűnt a látvánnyal, bár a szobor első ránézésre nem mutat túl sok hasonlóságot. Igazából másodikra sem, Depp viszont jó haver, és tud jó képet vágni.

A szobor a BalkanInsight.com szerint Dragan Nikolic Baja szerb művész alkotása, és eredetileg a Karib-tenger kalózaiban viselt Jack Sparrow-jelmezében örökítette volna meg a színészt. Nem tudni, végül mért nem így történt, úgy legalább kitalálható lett volna.

Depp és Kusturica akkor barátkoztak össze, amikor a rendező első Amerikában forgatott filmjében, az 1992-es Arizonai álmodozókban az akkor még pályája elején járó színész alakította az egyik főszerepet. „Johnny most három napig az én vendégem” – mondta el Kusturica az AP-nek nyilatkozva. „A fesztiválrésztvevőkkel fog workshopozni, borozgatunk, filmeket nézünk, és megmutatok neki pár helyszínt a következő filmünkhöz, a Pancho Villához”. A színész ebben a címszerepet, a 19. századi mexikói forradalmárt alakítja majd.

A Blic szerint Kusturica saját Mokra Gora-i házának vendégszobájában szállásolta el Deppet, első este roston sült bárányt vacsoráztak, amihez rakiját és bort ittak, majd lementek meghallgatni a osztrák Global Kryner koncertjét. A zenei program szerint utolsó nap természetesen fellép a rendező saját zenekara, a No Smoking Orchestra is, ha Depp kicsit tovább maradna, volna tippünk egy vendégművészre.