A prosztatarákkal kezelt amerikai színésznek állítólag már csak hetei vannak hátra, erősen meglepte tehát a világot, amikor a napokban benyújtotta a válókeresetet ötödik felesége ellen, akivel az elmúlt 14 évben boldogan élt. Erről állítólag legkevésbé a kirúgott nej tehet: ha igaz, az egész mögött Hopper legidősebb lánya, Marin áll, és persze az örökség.

A prosztatarákban szenvedő – és egyes források szerint haldokló – 73 éves amerikai színész, Dennis Hopper csütörtökön nyújtotta be a válókeresetet 41 éves felesége, Victoria Duffy-Hopper ellen, akivel 14 éve él együtt, és akitől egy kislánya is született. A válóperes indoklásban ugyan Hopper a szokásos "kibékíthetetlen ellentétek" kifogásra hivatkozik, de a Huffington Postnak nyilatkozó családi barát szerint az egész ügy mögött inkább a színész legidősebb lánya áll, meg persze a várható óriási örökség.

Csapdában

Dennis Hopper ötször házasodott, utoljára 14 éve, ebből a frigyből született hatéves kislánya, Galen. Rajta kívül három másik gyereke van még, a legidősebb, a 47 éves Marin, az elmúlt években apja személyi titkáraként dolgozott, és együtt is lakott a családdal a venice-i házban. A barát szerint pedig ő áll az egész ügy mögött, és az, hogy ki nem állhatja a mostohaanyját: „Borzalmas ez az egész. […] Marin képes kirángatni az apját az ágyból és válóperes ügyvédekhez hurcolni. A szerencsétlennek meg fogalma sincs, mi folyik. Még a saját ügyvédei is azt mondják, hogy annyira tele van fájdalomcsillapítókkal, hogy csak alszik egész nap” – állítja az ismerős. Barátai ugyancsak Marin állhat az elmúlt hetekben Hopper nevében kiadott sajtóközlemények mögött is, magát a színészt ugyanis már hetek óta nem lehet látni, és a telefonokra sem válaszol.

A Reuters által hétfőn idézett, Hoppernek tulajdonított sajtóközlemény szerint "Minden jót kívánok Victoriának, de ezeket a nehéz napokat csak a gyerekeim és barátaim körében szeretném tölteni". Ehhez a lány, Marin Hopper még hozzátette: "Dennis bátor, és piszkosul harcol".

Az ismerősök szerint az is gyanús, hogy Hopper úgy adta be a válási papírokat, hogy eközben egy másik ügyben például saját ügyvédei nem engedték neki, hogy hivatalos dokumentumokat írjon alá. Az ügyvédek akkor azzal indokolták a döntést, hogy a kezelésekor kapott gyógyszerek miatt a színész jelenleg nem beszámítható. A családi ismerős szerint ez kevésbé finoman fogalmazva azt jelenti, hogy Hopper egyenesen delirál a gyógyszerektől, és beszélni is alig tud.

Veszettség

A 47 éves Marin egyedül neveli gyermekét, és évek óta a családdal él a venice-i házban. Eddig apja asszisztenseként dolgozott, ő szervezte Hopper szakmai elfoglaltságait. Ősszel például egy európai turnét, úgy, hogy apja emiatt kénytelen volt elhalasztani kemoterápiáját. „Marin mindig is gyűlölte Victoriát” – állítja a családi ismerős a Huffington Postnak. „Ha rá tudja venni az apját, hogy a halálos ágyán még kisemmizze Victoriát, ő meg még több pénzt is kap ezáltal, ő lesz a legboldogabb nő Los Angelesben”.

Természetesen a várható örökösödési megoszlásról is megindultak a találgatások. Bár egyelőre nem ismert, mennyire becsülhető Hopper majdani hagyatéka, az élete során forgatott több mint 80 film jogdíjai, tekintélyes kortárs művészeti gyűjteménye és ingatlanai révén jelentős vagyonról van szó. Csak a műgyűjtemény értékét több mint százmillió dollárra becsülik, ami nem meglepő, hiszen Hopperé például Andy Warhol híres Campbell-levesesdoboz szitanyomatainak egyike, amit a hatvanas években 75 dollárért vett a művésztől, most pedig legalább tízmillióra értékelik.

„Victoria 25 százalékot kapna, hacsak Marinnak az utolsó pillanatban nem sikerül keresztülvinnie ezt a válást. Victoria sose tartott igényt ennél többre, és nem is akarja megtámadni a végrendeletet. De ha kimondják a válást, ő és Galen semmit nem kapnak” – aggódik az ismerős. A válófélben lévő nej az elmúlt hetekben szintén nem mutatkozik a nyilvánosság előtt, és a telefonját sem veszi fel.

Kék bársony

Ugyanakkor azt ők is megerősítik, hogy a házasság már tavaly nyár óta aggasztó jeleket mutat. A színész ekkor írta át a végrendeletét és „kezdett egyre zavarosabban viselkedni”. Többször kellett rendőröket is hívni a családhoz, egy esetben például azért, mert Hopper megtiltotta nejének, hogy kislányukat terápiára hordja, és azzal fenyegette, hogy megöli, ha mégis megtenné. A kiszálló rendőrök a jegyzőkönyv szerint ekkor három töltetlen fegyvert is lefoglaltak.

Az ABC.News-nak nyilatkozó ismerősök szerint ugyanakkor a Hopper-házaspár még a színész állapotának hirtelen romlása előtt, júliusban sokat utazgatott az országban, és "úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben van köztük".