Szombaton tűnt fel a Twitteren egy olyan post, amelynek szerzője a CNN hírsite weboldaláról készült fotóval bizonygatta, hogy Johnny Depp franciaországi birtoka közelében, Bordeaux környékén autóbalesetet szenvedett és belehalt sérüléseibe. Persze pár órán belül kiderült, hogy az egész kamu, Depp köszöni, jól van.

Hétvégén a Twitteren jelent meg a sokkoló(nak szánt) hír, miszerint a színész autóbalesetben meghalt Bordeaux környékén. A hír terjesztője még egy, a hírről szóló CNN-oldallal és az összetört kocsi fotójával is bizonyította igazát, de mint kiderült, nem mondott újat. A Twitteres rajongók azért egy emberként siratták el Deppet, aki nem hagyta magát meggyőzni, szerinte ő él és jól van.

Félmunka

A hamis CNN-cikkben fotó is van az összetört autóról, melybe egy autópálya szalagkorlátja fúródott, és az angelfire.com weboldalon azóta is megtekinthető. Ide ráadásul oly módon került fel, hogy a CNN logóra kattintva az olvasó tényleg a valódi CNN weboldalra jut. Vélhetően azt is hitelességet erősítő részletnek szánták, hogy a cikk szerint a balesetben alkohol is szerepet játszhatott, mivel Depp köztudottan nagy vörösbor-rajongó, és birtokán maga is foglalkozik bortermeléssel.

Ugyanakkor a cikk dátuma 2004. március 25, és a halálhírt taglaló pár bekezdés után a szöveg egy teljesen más témájú másik cikkel folytatódik. Ezek vélhetően az eredeti CNN-oldal maradványai, és a hoax készítője azért is hagyta őket benne művében, hogy a figyelmesebb olvasók kiszúrják a cselt.

A figyelmes olvasó azonban ritka, így a rajongói fórumokban hatalmas hisztéria kerekedett a link nyomán, elsiratva Deppet. Azért akadt, aki gondolkodott, például a színész Crispin Glover, aki inkább felhívta az érintettet - írja az SF Gate. „Nem, nem haltam meg” – erősítette meg Depp Glovernek a telefonban. Az E! News is igyekezett a sztori végére járni, ők Depp ügynökét, Robin Baumot találták meg, aki szintén elmondta ügyfeléről: „Nem halt meg, jól van”.

Volt már

A Gossip Cop weboldal szerint egyébként a módszer nem ismeretlen, egy Új Zéland-i hegymászóbalesetről szóló hír átdolgozásával nyírták ki például korábban Natalie Portmant és George Clooney-t is.

A celebhalál kattintékony hír, csak a tavalyi évben esett ennek áldozatul például Jaclyn Smith, Jeff Goldblum, Miley Cyrus vagy Kanye West is, akik természetesen azóta is élnek. Mivel azonban a Twitter jelenleg az egyik legfelkapottabb hírközvetítő médium, így rémhírterjesztésre is kiválóan alkalmas, meg amúgy is mindig van, akinek egy vicc még új lehet.