A hosszú ideig tartó összezártság elősegíti a párkapcsolatok megromlását, így nem meglepő, hogy az ünnepek környékén megemelkedik a házasságterápiára járók száma – tudtuk meg Gazdag Enikő pszichológustól. A kiugró adatok a celebvilágban is megjelentek: karácsony táján három híresség is elköltözött a családjától. A Mokka műsorvezetője, Kárász Róbert egy gyakornokkal, a Tények hírolvasója, Pachmann Péter pedig egy riporterrel szűrte össze a levet, míg a Pityinger Lászlóként anyakönyvezett Dopeman egyelőre nem beszélt elköltözésének okáról.

Az elhagyás-lavinát Kárász Róbert indította el, amikor január tizenkettedikén robbant a hír: megcsalta a feleségét a Mokka egyik gyakornokával, majd, hogy rendezze a helyzetet (na meg a lelkivilágát), különköltözött asszonyától és közös lányuktól. A Mokka műsorvezetője előbb magyarázkodással, később pedig szerelmi vallomással próbálta lecsitítani a körülötte kialakuló médiaérdeklődést, sikertelenül. Aztán jött Pachmann Péter, aki Kárászhoz hasonlóan elköltözött feleségétől, a fotósként ismert Ambrus Marcsitól és fiuktól, Balázstól, mint mondta azért, mert eltávolodtak egymástól.

Az ünnepek előtt és után többen járnak terápiára

Később persze fokozatosan szivárogtak ki a részletek: ezek szerint Pachmann másfél évvel ezelőtt jött össze a TV2-höz gyakornokként került Hajdu Petrával – így a feleségétől való eltávolodásra is megvan a magyarázat. Pachmannt ezúttal nem egy tévékettős versenyző követte, hanem a Pityinger Lászlóként anyakönyvezett Dopeman, aki – az előző két ismert emberhez hasonlóan – karácsony táján pakolt át szüleihez gyermekei anyjától és lányuktól, Fannytól. Egyelőre nem derült ki, hogy Pityinger pontosan miért hagyta el a családi fészket, de a Bors találgatásai szerint elképzelhető, hogy összeszűrte a vizet egy online valóságshow szereplőjével, bizonyos Székely Imolával. Persze az is lehet, hogy csak az online valóságshow-t akarták reklámozni.

A Karácsonyi fegyverszünet szerzőihez, Allan és Barbara Pease-hez hasonlóan Gazdag Enikő és Geist Klára pszichológusok is azt mondják, az ünnepek – és úgy általában a hosszabb összezártságot eredményező időszakok – környékén megszaporodnak a házasság- és párkapcsolati terápiára járók. „Nemcsak az ünnepek előtt, hanem azok után is megugrik a terápiára jelentkezők száma, mert az a tapasztalat, hogy az ünnepnek van egy védett légköre, ami lehetőséget ad az érzelmek áramlására. Igen ám, de nemcsak a pozitív érzelmek áramlanak, hanem a negatívak is, így rengeteg veszekedés épp karácsonykor tör ki” – mondta a Velvetnek dr. Geist Klára.

A kapcsolat a gyerek miatt is ellaposodhat

A pszichológus hozzátette: a kapcsolatoknak több mint a fele – 60-70 százaléka – újraépíthető, feltéve, hogy mindkét fél törekszik erre. „A párterápia nem arra esküszik, hogy az akaratuk ellenére összegyúrjon két embert. Ezért egy terápiás folyamatnak az is lehet a hozadéka, hogy a felek elkezdenek tisztábban látni, ráébrednek, hogy esetleg már nem folytathatják együtt az útjukat. Ebben az esetben is hasznos lehet a terápia, mert így arra törekedhetnek, hogy minél kevesebb sérüléssel zárják le a kapcsolatot.” Ezzel szemben Gazdag Enikő azt tapasztalta, hogy általában a kapcsolatok 40-50 százaléka menthető meg, ugyanis sok esetben hiába van motiváció, a tényleges cselekvés elmarad.

A felsorolt celebpárok közül egyelőre csak Pachmannról és nejéről, Ambrus Marcsiról tudjuk, hogy terápiára járnak, ám nem azért, hogy helyrehozzák ellaposodott kapcsolatukat, hanem, hogy válásuk – a helyzethez képest – nyugodtan menjen végbe. Gazdag Enikő úgy véli, az ellaposodás nem vezet feltétlenül váláshoz, ugyanis amennyiben a felek észreveszik a problémát, változtathatnak. „Ilyenkor érdemes visszagondolni a randikra vagy a mézeshetekre, arra, hogy akkoriban milyen olyan tevékenységet folytattak együtt, amely mindkettőjüknek örömöt okozott.” Az ellaposodáshoz vezethet egy új családtag érkezése is – véli Gazdag. „A párterápiák alatt sok esetben kiderül, hogy a gyerek miatt egyáltalán nincsenek kettesben a felek. A fektetéskor már fáradtak, nem tudnak elmenni szórakozni, mert senkire sem merik rábízni a gyereket. Ezzel csapdába kerülnek és megromolhat a kapcsolatuk.”

Dr. Gazdag Enikő szerint a megcsalás elsősorban személyiségfüggő, és többek között azon múlik, hogy ki milyen mintát hozott magával. „A szerető pedig általában abba az illúzióba ringatja magát, hogy mellette majd megváltozik a párja – de az élet általában ennek az ellenkezőjét igazolja. A párjukat megcsaló nők, férfiak egészen addig folytatják a félrelépést, amíg nem ismerik fel a bennük rejtőző rossz programot, mintát, és nem kezdenek el ennek megváltoztatására törekedni.”