Az énekesnő egyik ősanyja az egyik legidősebb felakasztott női elítélt Nagy Britanniában, egy sokadik dédapa pedig egy 14 éves lány molesztálásáért került börtönbe. Mindez egy nemrég az interneten keresztül nyilvánosságra hozott családfatörténeti adatbázisból derült ki.

Ausztráliában nem kirívó ritkaság fegyenceket tudni a családfában, egy híresség rokonsága azonban mindig nagyobb érdeklődésre tarthat számot, mint az átlagemberé. Kylie Minogue-nak is volt az egykori fegyencszállítmányokkal bevándorolt őse, de mint egy frissen nyilvánosságra hozott online adatbázisból kiderül, már az angliai rokonság is belehúzott - nyomozta ki a Daily Mail.

1816 szeptemberében Gloucesterben például felakasztották a 69 éves Dinah Riddinfordot, aki az énekesnőnek anyai ágon igen távoli rokona. Riddinford asszony ráadásul kivégzésével hírességgé is vált: ő volt kora egyik legidősebb nője, akit akasztással kivégeztek. Az utókor The Granny Hanging (a Nagyi-Kivégzés) néven emlékszik vissza a halálára, amit ráadásul olyasmiért róttak ki rá, amiért manapság legfeljebb némi pénzbírságot vagy próbaidőt kapnának: Fiával éhségükben betörtek a szomszédhoz és ételt loptak tőle. A fiú megúszta: bár eredetileg őt is felakasztották volna, végül csak deportálták a világ másik végére.

Luke Riddinford a dokumentumok szerint 1817 áprilisában indult Ausztráliába a Lord Eldon fegyenchajóval. Öt hónappal később kötött ki Új-Dél-Walesben, és ezzel ő volt az énekesnő rokonságának első tagja Ausztráliában, 130 évvel előzve meg a többieket. A férfi később több büntetőkolónián is megfordult, vélhetően visszaeső bűnözőként, míg végül 1825-ben, 42 évesen halt meg.

A Riddinford-család egy másik ágából származik Minogue egyik ük-ük apja, Morgan John Riddiford, aki szintén ült börtönben. Ő 1890-ben, 16 éves korában került be egy 14 éves lány „illetlen molesztálása” miatt, ráadásul ugyanoda, ahol majd száz évvel korábban a Riddinford-nagyit felakasztották.

Az ügyről még a helyi sárga lapok, a Bristol Mercury és Daily Post is beszámoltak: ezek szerint a Riddiford-fiú egy 18 éves társával megtámadta a 14 éves Mary Ann Tandyt, aki egy Thornbury-közeli farmon szolgált. „A támadók egy órán át követték a panaszost és két másik lányt Thornbury utcáin, majd nyomába szegődtek, amikor visszafelé indult a Vilner-farmra, ahol szolgáló volt. Nem sokkal 9 után lefogták, kivonszolták a mezőre és a földre lökték. Apja, aki szintén a Vilner-farmra tartott, fél mérföld távolságból hallotta a sikolyait. Amikor hazaért, megkérdezte, történt-e valami a lányával, a panaszos akkor számolt be neki a rajta esett sérelemről” – számol be a drámáról a korabeli tudósítás, melyből pontosan nem derül ki, mi történhetett a földre lökésen kívül a sértettel, a periratok szerint azonban Morgan John Riddinfordot 9 hónapra ítélték miatta.

Szabadulása után a Riddinford-fiú észhez tért, megházasodott és pályafelügyelőként dolgozott a vasútnál a közeli Nanntyffyllonban. 1899-ben született meg George Morgan nevű fia, akinek Milicent nevű lánya lett végül az énekesnő anyai nagyanyja.

Milicent Riddinford férjével, Dennis Johnsonnal 1955 április 20-án érkezett Southamptonból Ausztráliába négy gyermekükkel, Jeannel, Carollel, Suzette-tel és Noellel. Mr. Jones építési vállakozó volt, nagyapja – az énekesnő ük-ük-ükapja –, John Jones 1822-ben született dél Walesben, bányászcsaládból. A Jones-család a „10 pound Poms” néven emlegetett bevándorlóhullámmal költözött Ausztráliába, akiket az ausztrál kormány különösen kedvező, a letelepedést segítő kondíciókkal csalogatott az országba, a szakavatott munkaerő betelepítésének reményében.

Jonesék Carol lánya húszévesen ment férjhez egy melbourne-i könyvelőhöz, Ron Minogue-hoz, a házasságból három gyerekük született: Kylie, Danielle és Brendan. Az énekesnő apai családfájáról keveset tudni, mivel Ausztráliában kevésbé hozzáférhetőek a nyilvánosság számára az anyakönyvi és házassági kivonatok, de az újságíró szerint a Minogue-vérvonal ötödgenerációs ausztrál, és valószínűleg az írországi Clare megyéből származtak el.

A Minogue-családnak dél-Walesben, a Riddiford-vonalon is élnek még rokonai: az énekesnő nagy-nagybátyja, Dennis Riddiford Port Talbotban lakik; ő az 1955-ben Ausztráliába kivándorolt Milicent nagyi testvére, és tartja is a kapcsolatot nővére gyerekeivel, köztük Minogue édesanyjával.

„Carol jóravaló lány, sose felejtette el, hogy honnan származik, és azt se hagyta, hogy a lánya hírneve a fejébe szálljon. Gyakran beszélünk és e-mailezünk, és meg is szokott látogatni” – mesélte a Mailnek a 80 éves, egykor kárpitosként dolgozó Riddiford, akihez néha maga Kylie is beugrik, „egy nagy, sofőr vezette autóval”, ha épp Nagy-Britanniában jár. „A környékbeli gyerekek sokszor éneklik az I Should Be So Lucky-t, amikor elmennek a házunk előtt, de általában igyekszünk titokban tartani a látogatásait”.