A fitneszceleb korrektnek tartja a Gazdasági Versenyhivatal döntését, melynek értelmében cégét, az Update Zrt-t hárommillió forintra büntették meg, amiért forgalmazott péksüteményeiről azt állította, hogy testsúlycsökkentő és -megőrző hatásuk van. Schobert szerint a szabályozás elavult, de azért fizet.

„Le kell szögeznem, hogy a hivatal nagyon korrekten járt el, hiszen az érvényes jogszabályoknak megfelelő döntést hozott, ami még súlyosnak sem nevezhető. A legnagyobb cégek – OTP, K&H – nem igazán szokták megúszni 30 millió alatt” – reagált a Gazdasági Versenyhivatal döntésére a nemrég megtámadott Schobert Norbert. A fitneszceleb cégét, az Update Magyarország Zrt-t hárommillióra büntette meg a versenyhivatal, ugyanis a forgalmazott péksüteményekről azt állította, azoknak testsúlycsökkentő és -megőrző hatásuk van. A jelenleg hatályban lévő szabályozás szerint csak olyan péksüteményekről állíthatók a fentiek, amelyek energiatartalma legalább 30 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos termékeké.

Notóriusan feljelentik

A hivatal azt is kifogásolta, hogy a cég által forgalmazott, szénhidrátmentesnek kikiáltott liszt tartalmaz szénhidrátot, és az sem tetszett nekik, hogy az Update Zrt. többször is feltüntette a reklámokban az „Egészség Világdíj 2009, Norbi Update” feliratot, holott a díjat nem a módszer, hanem Schobert kapta. A Gazdasági Versenyhivatal súlyosító körülményként értékelte a cég korábbi, hasonló okok miatt történő elmarasztalását, és azt is, hogy célzott csoport hónapokig találkozhatott a reklámokkal. Azt azonban enyhítő körülményként vették, hogy az Update Zrt elismerte a hibát – számolt be a döntésről a Független Hírügynökség.

Schobert szerint a jelenleg hatályos szabályozással van a gond, amely  az energiatartalmat veszi alapul. „Akik engem rendszeresen, notóriusan feljelentgetnek, pontosan tudják, hol lehet rajtam fogást találni” – kezdett bele a maga által etetés-elméletnek nevezett tanba Schobert. „Két érdek áll egymással szemben Magyarországon. Az egyik érdek arról szól, hogy teletömjük az ételeket rejtett cukorral, mesterséges ízfokozókkal, amitől a társadalom fele már elhízott, egymillióan cukorbetegek, a családomban öten haltak meg cukorbetegségben. Ezeknek az embereknek el lehet adni a vérnyomáscsökkentőt, az inzulinfokozókat, majd magát az inzulint. Felhizlalják őket, majd a gyógyszertárhoz terelnek mindenkit. E mögött ezermilliárdok állnak. Az én cégem semmi.”

Schobert a börtönben is kitartana módszere mellett

Schobert szerint ő is azok közé tartozik, akik az ellenpólust képviselik, vagyis nem gyógyszerekkel, hanem egészséges táplálkozással, mozgással, és cukormentes, szénhidrátcsökkentett, rostgazdag ételekkel próbálja helyrehozni az embereket. „Hét éve ezt vallom, nem tehetek arról, hogy a hazai szabályozás mindent a kalóriaelvűség alapján dönt el. Akkor is ezt fogom mondani, ha a börtönben egy rácshoz leszek bilincselve és fegyvert tartanak a fejemhez. Ebben hiszek, ezért élek, és ez az életem.” Schobert Norbert hozzátette, négy évvel ezelőtt még nem jelentett gondot, hogy szénhidrátmentesnek nevezi lisztjét, ma már azonban nem teheti meg, ugyancsak a szabályok módosulása miatt.

„Az alaplisztünkben 5% felszívódó szénhidrát van, ezt laboratóriumi vizsgálatokkal tudom bizonyítani. Miután változott a szabályozás, már nem hívhatom szénhidrátmentesnek akkor sem, ha mindössze csak 1% szénhidrátot tartalmaz. A helyes megnevezése a 95%-ban szénhidráttal csökkentett” – mondta, majd megjegyezte, süteményében azért csak – nagyjából a – felére csökkenti a szénhidrátot, mert szerinte másképp nem lenne finom, és a rostokat sem lehetet mértéktelenül fogyasztani. Schobert kifizeti a bírságot, és úgy gondolja, akik eddig vásárolták a termékeit, azok ezután is fogják, mert – állítása szerint – fogytak tőle, nem ment fel a vércukorszintjük, tapasztalatból hisznek benne. „Aki eddig utált, ezután is fog, aki hisz bennem, az megtapasztalta, amiben hisz. Ráadásul nem hamisítanák, ha nem lenne sikeres.”