A színésznő a harcias amazon szerepében feminista ikon lett, most viszont félmeztelenül szexel Spartacussal.

Xéna, az amazon hercegnő szerepében Lucy Lawless mindig szigorúan bőrpáncélban döngölte földbe ellenfeleit, a Római Birodalomban játszódó új tévésorozatban, a Spartacusban viszont mellbedobással küzd a nézettségért. "Egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. A technikától, a csatajeleneteken át a szexjelenetekig minden különbözik" – tiltakozott a beskatulyázás vádja ellen Lawless a TvGuide.com-nak.

A 42 éves Új Zéland-i színésznő 1995-től 2001-ig forgatta a Xénát, amibe némi mészárlás belefért, pucérkodásról viszont szó sem lehetett. A Spartacust nem fenyegeti ilyesmi, a Starz produkciójában készülő sorozatban a gladiátorléttel járó bélontás is éppúgy helyet kap, mint a szex. A sorozatban Lawless a férfifaló Lucretia szerepében sorra csábítja el a gladiátoriskola növendékeit, itt alább egy szál fátyolban, majd anélkül. A tévés produkcióknál szokatlanul merész jelenetek sikert arattak, amiben nyilván szerepe van annak is, hogy a 42 éves Lawless igazán jól tartja magát, a melle legalábbis mindenképp.

"Amikor a szexjelenetekről faggatnak, olyan, mintha annyi lenne belőlük, pedig én nem érzem olyan soknak. Úgy voltam vele, hogy ha beleillik a történetbe, nem öncélú, és igazából nem hoz zavarba, addig mehet. Ez a történet része, hogy ennyit láthatjuk őket a vetkőzés különböző fokozataiban. Az emberek mindig is szexeltek, és ezzel sokszor céljuk is volt, ez egyfajta üzlet" – magyarázta a tévéújságnak.

Lawless karaktere, Lucretia számára például az a cél, hogy a gladiátoriskolát vezető férje, Batiatus számára fiú utódot szülhessen – bármi áron, akár úgy is, hogy nem férje a bébi apja, így nem riad vissza attól sem, hogy az iskola gladiátorait is felpróbálja.

Lucretia csalárdsága pontosan az ellenkezője Xena karakterének, akit egyenessége, megalkuvás nélküli hozzáállása annak idején feminista ikonná avatott. "Lucretia zseniálisan hazudik. Ezt kell tennie, másként senki nem fog gondoskodni róla. Nincs semmi haszna, ha bármi történne a férjével, akit szeret, neki annyi. Az ókori Rómában minden a társadalmi pozícióról szólt, úgyhogy ő így kénytelen mindenáron túlélni" – magyarázza el Lawless.