Tiger Woods a múlt héten állt kamerák elé, hogy megbánja bűneit, és megpróbálja magának újra megnyerni a közvéleményt és a szponzorait, miután néhány hónappal ezelőtt szexbotrányba keveredett. Woods tévés mea culpája nem volt újdonság, csinált már ilyet Bill Clinton és Kobe Bryant is.

Hosszú hallgatás után a néhány hónappal ezelőtt komoly szexbotrányba keveredett Tiger Woods pénteken úgy döntött, hogy a lehető legteátrálisabb módon, a CNN-en keresztül fog élőben bocsánatot kérni a világtól. A bocsánatkérés meg is volt negyed óra alatt, Woods hangja közben meg-megcsuklott, magát hibáztatta, aztán megölelte anyját, és elsírta magát. Ne mondják, hogy nem megindító, még a tőzsde is leállt köszönhetően a megrázó vallomásnak!

Igazán hatásosra sikerült a visszatérés, talán most már a szponzorok is megbocsátanak neki. Tiger Woods a nagyszabású mea culpával – amit talán éppen a nagy felhajtás miatt nem érzett mindenki őszintének – nem tett újat, csak követte a hasonló ügyekbe keveredett hírességek példáját.

A golfozón kívül két nagyon ismert alakja van a tévés bocsánatkéréseknek. Az egyik, a szexbotrányok örökös szinonímája, Bill Clinton volt, a másik Kobe Bryant kosárlabdázó, akit azzal vádoltak, hogy megerőszakolta egy hotel recepciósát - írja a TMZ.

Bill Clintonnak azért kellett elnézést kérnie, mert viszonyba keveredett alkalmazottjával, Monica Lewinskyval. Hangsúlyozásában és a felelősségvállalás megfogalmazásában Woods sokat merített Clintontól. Míg Woods úgy adta elő a beszédét, mintha az nem lenne az utolsó vesszőig nagyon pontosan megírva, addig Clinton nem is törekedett erre. Az Egyesült Államok elnöke szárazon fogalmazott, amikor magát tette felelőssé egyedül azért, ami közte és Lewinsky között kialakult.

Woodshoz hasonlóan Clinton is fontosnak tartotta, hogy a botrány körül kialakult néhány pletykát tisztázzon, többek között azt a feltételezést cáfolta, miszerint többeket megkért arra, hogy hazudjanak a nyomozóknak a kedvéért.

Hármuk közül talán Kobe Bryant került a legkellemetlenebb ügybe, mert őt azzal vádolták, hogy megerőszakolta a coloradói The Lodge and Spa at Cordillera hotel recepciósát. Az ügy végül happy enddel zárult, sikerült bebizonyítani, hogy a kosárlabdázó nem erőszakolta meg a fiatal nőt, csak kicsit hevesen közösült vele. Többek között az is az erőszak ellen szólt, hogy a lány nem tett azonnal feljelentést, hanem egy pár napig még az ismerőseinek dicsekedett arról, hogy megvolt neki Bryant.

Woods esete annyiban hasonlít Bryantére, hogy a kosárlabdázót is elhagyták főszponzorai, de később, miután a sportolót felmentették, illetve nyilvánosan bocsánatot kért, visszatértek hozzá, ahogy felesége is vele maradt.

Ki érdemel bocsánatot?

Bryant beszéde tűnik a legspontánabbnak, a jól adagolt elcsuklások és könnyek ellenére. Egy kosárlabdázótól nem várják el, hogy szónok legyen, így Bryant nem is törekedett erre a beszédében. Végig mellette ült felesége, akinek a kezét fogta, így teremtve bensőséges hangulatot a nyilvános mea culpához.