Corey Haimot, a nyolcvanas évek egyik tinisztárját a héten holtan találták lakásában. A színész véletlen gyógyszertúladagolásban hunyt el, évek óta gyógyszerfüggő volt, mint kiderült háziorvosát megkerülve, illegális úton szerezte gyógyszereit. Hosszú évekre eltűnt a képernyőkről, épp most tervezte a visszatérését, több filmet is forgatott párhuzamosan.

A nyomozók szerint a pénteken holtan talált Corey Haim egy gyógyszerek illegális kereskedelmével foglalkozó, kiterjedt San Diego-i hálózattól jutott hozzá ahhoz az erős fájdalomcsillapítóhoz, aminek a túladagolása végül a halálát okozta - írja a BBC. Haimnak halálakor tüdőembóliája volt, szíve a gyógyszerek hatására megnagyobbodott.

A 38 évesen elhunyt színész évek óta gyógyszerfüggőséggel küszködött, mint 2006-ban nyíltan is beszélt róla, Vicodint és egy Soma nevű fájdalomcsillapítót szedett, melyekből háziorvosával a lehető legtöbbet íratott fel magának. Mivel azonban ezen az úton nem tudott eleget beszerezni, ezért orvosát megkerülve, a feketepiacon vásárolt magának gyógyszereket. Halálakor Vicodin és a Soma mellett Valiumot és haloperidolt találtak a lakásában – írja a TMZ. Hogy ezek közül melyik volt a szervezetében, azt egyelőre nem tudni, a toxikológiai vizsgálatok eredményeihez több hét szükséges.

Kalifornia állam ügyésze, Jerry Brown a BBC-nek úgy fogalmazott: "Corey Haim halála újabb olyan tragédia, ami a vényköteles gyógyszerek illegális forgalmazásához köthető. Emögött pedig az illegális gyógyszerpiacot kézben tartó bűnszervezetek állnak, melyek után jelenleg is épp nyomozást foyltatunk". Az eCanadaNow azt is tudni véli, hogy egy San Diego-i szervezetről van szó, akik nem a gyógyszereket árulják pult alól, hanem a hozzájutásukhoz szükséges recepteket.

Ed Winter halottkém a lakás átvizsgálása után azt nyilatkozta, mindössze négy üvegnyi gyógyszert találtak, mindegyiket legálisan, receptre vásárolva, azóta pedig az is kiderült, hogy Haim halála előtt 11 nappal váltotta ki a gyógyszereket. Az eCanadaNow szerint azonban e receptek közül legalább egy közvetlenül a San Diego-i recepthamisító bűnszövetkezethez köthető.

Haim menedzsere azt állítja, a színész halála időpontjában épp gyógyszer-elvonó kezelés alatt állt: néhány héttel korábban döntött úgy, hogy le kell jönnie a gyógyszerekről, mert komolyan gondolta a visszatérését.

Corey Haim a nyolcvanas évek közepéntől a kilencvenes évek elejéig volt ügyeletes tinisztár, aki  kiöregedve szinte teljesen eltűnt. Pályája elején az Elveszett fiúk című vámpíros Peter Pan adaptációval robbant be a köztudatba, amiben már együtt játszott jó barátjával, Corey Feldmannal. Későbbi filmjei mozik helyett inkább a videotékákban végezték, de ezek közt is akadtak meghatározó darabok, mint például a Life 101 vagy A dupla nullás kölyök. Az utóbbi két évben ismét aktivizálta magát, tavaly négy filmjét mutatták be, amelyeket idén további kettő követ.

A Puggal szerint a Haim életét végigkísérő gyógyszerfüggőség okozója és eredménye is volt problémáinak. Kisfiús bájával fiatalon hamar megszerettette magát a nézőkkel, de ahogy idősödött, ez a varázs megkopott, és nem volt képes megtartani ezzel szerzett népszerűségét. Emiatt csúszott bele a gyógyszerfüggőségbe, ami miatt egyre nehezebben kezelhető lett a személyisége, és egyre kiegyensúlyozatlanabb színészi teljesítménye. Ezért persze nehezen jutott szerepekhez, ami miatti frusztrációjában pedig egyre több gyógyszert szedett.

Haim volt menyasszonya, Tiffany Shepis az E! Online-nak nyilatkozott a kapcsolatukról, amit a színész függősége tett tönkre. Tavaly májusban még eljegyezték egymást, de a házasságig már nem jutottak el, mert Shepis besokallt.

"Megpróbáltam azt tenni, amit mindenki, Teréz anyaként segíteni valakin, mint ahogy az Corey (Corey Feldman, Haim gyerekkori jó barátja - a ford) és sokan mások tették azt korábban.  Elvittem Arizonába, hátha az segít neki, ha távol van mindentől és mindenkitől, azoktól a dolgoktól, amik a kudarcait okozzák. Nem működött" - mondta Shepis, aki azután, hogy látta, nem tud eredményeket elérni barátjánál, szakított vele.

"A szélsőségek közt ingadozott az egész kapcsolatunk. Bármikor kaphattam egy zavaros telefonhívást, e-maileket, olyan dolgokkal, amiket el sem lehet képzelni, hogy egy ember a másiknak mondhat. Aztán összefutottam vele az utcán, úgy látszott, nagyjából rendben van, mintha sikerült volna kicsit híznia is. Azt hiszem nagyon rövid, nagyjából kéthetes tiszta időszakai voltak, aztán meg kemény visszazuhanások" - írta le kapcsolatukat a volt menyasszony. Shepis elmondása szerint Haim nagyjából napi negyven tablettát szedett, amíg együtt voltak.

Annak ellenére, hogy egész életét meghatározta a gyógyszerfüggőség, nem mindenki gondolja úgy, hogy Haim halálát véletlen túladagolás okozta. Menedzsere, Mark Heaslip a BBC-nek kifejtette, fogalma sincs, mi okozhatta ügyfele halálát, de szerinte nem túladagolás. Ezt a színész anyja is osztja, aki ragaszkodik ahhoz, hogy fia a szívproblémájába és a tüdővizenyőbe halt bele, bár - mint a halottkém megjegyezte - ezek mégiscsak a gyógyszerfüggőség folyományai.