Áprilistól nem készül több Mónika show. Joshi Bharat egyedül száll innentől a ringbe, Erdélyit pedig nem tudni, mire fogja használni a csatorna. Kilenc évig a nézők tartották életben a műsort, ami miatt egyszer fél napra elsötétült az RTL Klub.

Véget értek a Mónika show forgatásai, Erdélyi pedig bánatosan sírdogált az utolsó felvételen – adta hírül a Bors. Kilenc évvel ezelőtt kezdődött el a délutáni műsorsávban az a szórakoztatónak szánt, egy-két évre tervezett produkció, ami majd egy évtizedet kihúzott a képernyőn, mert a nézők igencsak kedvelték és életben tartották azt.

Erdélyi Oprah Winfrey akar lenni már egy ideje

Kezdetben a szereplők a középosztályból kerültek ki, később azonban egyre inkább az a tendencia dominált, hogy eldugott, alulexponált falvakból, mélyszegénységben élő romákat hívtak vendégszerepelni. Amikor már nem volt elég, a szereplőket – sosem bizonyított állítások szerint aprópénzért – eddig hergelték, hogy egymásnak essenek. Így több címlapot is sikerült meghódítania show-nak, hiszen Magyarországon nem mindennapi, hogy székkel támadnak az emberek egymásnak egy stúdióban.

A káromkodások is elszaporodtak a műsorban, gyakorlatilag volt, hogy végigsípoltak egy-egy vendég teljes fellépést, aki például ideges lett élettársára, mert az megcsalta, vagy gyermekére valamilyen okból. A számtalan történet igazságfaktora sosem volt kérdés, ahogy az sem, mit nyernek a szereplők azzal, hogy névvel és arccal felvállalják, hogy a közbeszédet csak hírből ismerik, és képesek kizárólag összefüggéstelenül beszélni.

Erdélyi Mónika tavaly eljutott már arra a pontra, hogy beismerje, attól tart, a vendégek egymásnak szánt pofonjaiból neki is kijut egy, de végül megerősített biztonsági szolgálattal átvészelte az akciódús éveket. Két évvel ezelőtt még azzal fenyegette az újságokat, hogy nyolc évig még biztosan képernyőn marad, amit bár az RTL Klub most megerősített, de arra nem tértek ki, milyen szerepet szánnak neki a továbbiakban. Mint azt korábban Erdélyi elhintette, esti beszélgetős műsorra vágyik, és nem kifejezetten civilekkel, inkább hírességekkel szeretne műsort készíteni, Oprah Winfrey módon.

A szereplők visszavonhatják vagy meg is tagadhatják a részvételt

A kibeszélőshow-k szereplői 2010 februárjában az adatvédelmi biztos ajánlásának köszönhetően jogot formálhattak arra, hogy kizárólag a felvétel leforgatása után egyezzenek bele adataik leközlésébe, ha előzőleg nem tájékoztatják őket a többi szereplő kilétéről, és a témát is elhallgatták. Ha a műsor készítői az előzetesen egyezetett feltételektől eltérnek, a szereplők visszavonhatják vagy akár meg is tagadhatják a részvételt. Az új ajánlást azért kellett megalkotni, mert a gyártók nem tájékoztatták a szereplőket arról, hogy műsorban fognak szerepelni, és többüket emberi méltóságában is megsértették. Bár az ajánlást nem volt kötelező betartani a csatornáknak, de mindkét országos lefedettségű kereskedelmi televízió azt állította, eddig is így jártak el, nem is értik, mire fel érkezett az a sok panasz.

Tavaly mind a TV2, mind az RTL Klub rekordnagyságú, azaz félnapos elsötétítést kapott az ORTT-től, mert pedofíliáról és megrontásról beszéltek a délutáni idősávban. A verekedések addigra már szinte mindennaposak voltak a Mónika Show-ban, amiket, Erdélyi "jaj istenem, döbbenet, jézusom, kérlek ülj le, hú" szavakkal tudott csak lereagálni. A csatornától a cikk megírásáig senkit nem sikerült érdemben megszólaltatnunk a történettel kapcsolatban.