Németh Lajos csak port töröl, Herczeg Zoltán viszont egy élő háztartási robot - ez derült a házi felmérésünkből, ami arra volt hivatott, hogy bebizonyítsák a férfiak, ők is tesznek azért, hogy ne legyen otthon kosz. Kovács Áron egy mantrához hasonlítja a vasalást, Fekete László pedig mindent bevállalt, mert arra tanították. Takarításkörkép a férfiak védelmében.

Nemrégiben brit tudósok megállapították, hogy az angol asszonyok nem ismerik el férjük házimunkába fektetett energiáját. Pedig állítólag heti tizenhárom órát áldoznak az életükből arra, hogy kivigyék a szemetet, beágyazzanak, bevásároljanak, és vagy vigyázzanak a gyerekre. A férfiak állítólag ott rontják el, hogy nem üvöltik tele a házat azzal, hogy FELPORSZÍVÓZTAM, így az nem tűnik fel senkinek. A Velvet ezért lehetőséget biztosított néhány férficelebnek arra, hogy üzenőfalként használja a felületünket.

Ráncos gyűrött valamiből az ember csinál egy simát

Kovács Áront azért szúrtuk ki, mert a Kiszel-mentes Glamouron megígérte, a 2010-es legsármosabb férfi díj átvétele után is ki fogja vinni a szemetet. „Nem kedvencem a házimunka, de vasalok. Csomó házimunkát nem csinálok, mert úgy gondolom, épp eleget tolom a család szekerét ahhoz, hogy ne kelljen ilyennel foglalkoznom. Ha valami terhet le kell vennem a feleségem válláról, akkor az a vasalás, azért, mert abban találok valami szépséget. Egy ráncos gyűrött valamiből az ember csinál egy simát. A mantrához hasonlítanám a vasalás, mert kisimulnak a dolgok bennem, az anyagban is, látok mögötte valamit, amit a mosogatás mögött nem. Ott a dzsuvát sikálod, abban nem érzem a mantraszerűség. Van abban valami klassz, amikor kisimul az anyag a kezed közt, és azt a testedre veszed. Olyan, mint a kisimított gondolat, amivel lelkedet feltöltöd. És akkor irány a munkába, irány el otthonról, irány a csatába” – így merengett el Kovács, aki magasra rakta a lécet, és már remélni se mertük, hogy ennél valaki mélyebben érez valami kötelező munka iránt.

Fekete Lászlóval történt beszélgetésünk során menthetetlenül a realitás talajára estünk vissza, mert az erősember az ötvenes évektől kezdte a házimunkával töltött óráinak beszámolóját. „Mindent megcsinálok otthon. Amikor gyerek voltam, kutya kötelességünk volt kivenni a részünket a takarításból. Így éltük az életünket. Rakodok, porszívózok, mosogatok, annak idején a gyerekek pelenkáját is kicseréltem. Kedvencem nincs, ezek megoldásra váró feladatok, ha nem tesszük meg, ellep minket a kosz. Mivel nem vagyok egy otthonülő ember, nem minden nap segítek már be.” Kállai überszexuális Ákos jelzőjéhez híven nem húzza a száját, ha valamit arrébb kell tenni, egyedül él, és egy takarítónő szolgáltatását sem veszi igénybe. „Mivel egyedül élek, minden házimunkát én végzek el. Mosogatni és főzni szeretek a leginkább. Az ételek, amiket készítek, nem úgy néznek, mint ahogy egy szakácskönyvben, de a barátaim, és a kislányom gond nélkül megeszi.”

Beleszerettem a porszívómba

Herczeg Zoltán, mint kiderült, imád porszívózni. „Egy háztartási robot vagyok, örömmel végzek el otthon mindent. Porolni nem szeretek, de most vettem egy új porszívót, aminek van egy olyan feje, amivel csak oda kell suhintani, és eltűnik a por. Beleszerettem a porszívómba, úgy jön utánam, mint egy pulikutya. Hetente kétszer-háromszor használom az egész lakásban. Mosni, mosogatni szeretek, csak teregetni nem. Szeretem, ha látom, hogyan kerekedik a rend. Mindennap egy kicsit foglalkozom a házimunkával, de csak akkor vasalok, ha nincs csajom.” A tervező azt is elmondta, nem alkalmazna takarítónőt, mert nem szereti, ha nem tudja, mi hol van, illetve nem tölti el jó érzéssel, ha egy idegen nyúlkál a cuccai közt. A végére hagytuk a kakukktojást, akiről mi se gondoltuk volna, hogy az lesz.

„Az igazság az, hogy mindig csak minimális házimunkát végeztem. Ez jellemző rám most is. Lehet, megvetésnek leszek kitéve, de erkölcsileg mindig támogattam a nejem a házimunkában.” Németh Lajos meteorológus mentségként hozta fel, hogy egy pár éve port töröl – természetesen kolibrivel -, mert kedves felesége allergiás lett rá. „Németh Lajos port töröl, ennyi.”