Daróczi Dávid egyik legjobb barátja kijelentette: nincs misztérium a volt kormányszóvivő halála körül, szerinte, ha ismerték volna a tervét, akkor sem tudták volna megakadályozni. A hirtelen feltűnt barátokról sosem hallott, Liptai Claudiától nem költözhetett el, mivel nem bútoroztak össze, és azt pedig végképp elutasítja, hogy Daróczi Dávid homoszexuális lett volna.

H. Hubert megunta, hogy a jó barátból egy bűncselekmény részese lett, ezért elhatározta, interjút ad az RTL Klub Fókusz műsorában. Daróczi Dávid egyik legjobb barátja elmondta, nincs misztérium a volt kormányszóvivő halála körül, szerinte, ha ismerték volna a tervét, akkor sem tudták volna megakadályozni. A hirtelen feltűnt barátokról sosem hallott, Liptai Claudiától nem költözhetett el, mivel nem bútoroztak össze, és azt pedig végképp elutasítja, hogy Daróczi Dávid homoszexuális lett volna.

„Nem sajnáltatni szeretném magam, de én egy olyan traumán mentem át, amin senki más” – kezdte interjúját H. Hubert, aki azért lépett a nyilvánosság elé, mert már megunta, hogy a média a személyiségi jogait tiporja, valamint szerinte Daróczi Dávid kegyeletsértése olyan fokot ért el, amit nem lett volna szabad engedni.

H. Hubert két éve egy baráti társaságon keresztül ismerkedett meg Daróczival, és már néhány találkozás után közeli barátságba kerültek, napi kapcsolat alakult ki köztük. „ Az egyik legjobb barátja voltam, azt hiszem, mondhatom ezt. Andrásra [Batiz – a szerz.] hallgatott, és a volt miniszterelnököt [Gyurcsány Ferenc – a szerz. ] követte vakon” – vázolta fel a volt kormányszóvivő közeli baráti körét, utalva arra, hogy a három hete felbukkant ismerősök semmiképpen sem nevezhetők közeli barátoknak.

H. Hubert szerint Daróczi Dávid rettentően okos ember volt, és a férfi összes emlékében mosolygós, vidám és közvetlen emberként maradt meg. Ennek ellenére a közeli ismerősök tudták, depresszióval küzd. Éppen ezért azt tanácsolták neki, forduljon szakemberhez. „Nem azért mert beteg volt, hanem, hogy olyan emberrel beszélje meg a problémáit, aki hozzáértő” – indokolta a javaslatot, majd hozzátette, hiába járt el, nem hiszi, hogy megfogadta volna a javaslatokat. „Nem hiszem, hogy rendszeresen látogatta az orvosát, nem hiszem, hogy betartotta az utasításokat, és nem hiszem, hogy rendszeresen szedte a gyógyszereit.”

Arra a kérdésre, mi állhatott az öngyilkosság hátterében, nem mondott új érvet. H. Hubert elmondása szerint számára tabu volt Daróczi helyzete, de azt tudta, szeretett jól élni, és mindig a legjobb helyekre járt enni vagy éppen szórakozni. A másik tehernek a pályafutását jelölte meg. „A kormányszóvivőséget tekintette a pályája csúcsának, és ennek a vége törést jelentett számára. Úgy érzem, elvesztette a gyökeret, ami az életben tartotta” – osztotta meg véleményét.

H. Hubert elmondása szerint ezek után lépett be az életébe Liptai Claudia. „Jött Claudia, az élete szerelme. Ilyet még nem láttam, aki ezt kétségbe vonta, valószínűleg nem látta őket együtt” – próbálta lezárni azokat a találgatásokat, mely szerint Liptai és Daróczi nem lett volna egy pár, majd kifejtette, az azért továbbra is probléma volt, hogy nem érezte magát képesnek arra, hogy szeretve legyen. „Claudiával voltak vitáik, mindegyik kapcsolatban vannak, de ez nem arról szólt, hogy szétköltöztek. Úgy tudom, nem is költöztek össze” – cáfolt egy másik elméletet, mely szerint a pár szakítása állt az öngyilkosság hátterében.

Daróczi Dávid halála napján megtiltotta H. Hubertnek, hogy találkozzanak, hogy beszéljen Liptai Claudiával. „Felhívtam Andrást [Batiz – a szerk.], hogy mit tud az állapotáról, kiderült kedd óta nem dolgozott. András azt mondta, menjek át, nézzem meg. Átmentem, becsengettem. Megkaptam, miért nem csengettem be máshova, de akkor már ösztön vezérelt” – osztotta meg a részleteket, majd hozzátette, nem is tudja, hogyan törte be a kaput, majd elmondta, hiába lett volna nála kulcs a lakáshoz, nem tudott volna bemenni, mert az ajtóban hagyta a kulcsot Daróczi.

„Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű a helyzet, ami ott vár, de erre nem számítottam. Nagyon féltem, attól tartottam, én is ottmaradok. Rettegtem attól, hogy nekem támadhat. Nem szeretnék belemenni abba, hogy ott mi volt, nem is tudnék, azt hiszem, sokkot kaptam” - indokolta, miért nem osztotta meg a további részleteket.

Kitért azokra a vádakra is, melyek szerint csak később hívta a hatóságokat. „Semmi mással nem voltam elfoglalva, minthogy életet leheljek bele” – nyilatkozta H. Hubert, aki méltatlannak tartja, hogy azt várják tőle, hogy egy ilyen tragikus helyzetben a búcsúlevéllel foglalkozott volna. „Kétszer hallgattak ki. öt órát maradnom kellett, míg kizárják az idegenkezűséget” – mondta, majd megcáfolta, hogy elsomfordált volna a helyszínről. Valamint azt álltja, nem igaz, hogy Daróczi Dávid áthívta, és az sem igaz, hogy megpróbált kiszabadulni a szorításból. „András egyből jött, Claudiát odahívni felesleges lett volna. Nem engedtem volna, hogy lássa. Annyit írtam, neki, hogy vége. Azt gondolta, hogy a kapcsolatuknak van vége. „

Az utolsó este részletes felelevenítése után kitért azokra a pletykákra, miszerint Daróczi Dávid homoszexuális lett volna. „Mindenki tudja, hogy Joci imádta a nőket. Az utóbbi fél évben csak Claudia létezett számára. A melegbárban volt az a közeg, ahol nem bántották, sem a származása, sem a politikai pártállása miatt” – fogalmazta meg határozottan.