Sokan úgy vélik, egy előre megírt forgatókönyv részleteit láthatták legutóbb a nézők a Megasztárban, amikor a Vocal Accoustic Band énekese helyett a kísérőjét juttatta tovább a zsűri. Petruska András állítása szerint viszont szó sincs lezsírozott fordulatról, a nézők az ötödét látták a képernyőn annak, ami akkor és ott a színpadon történt.

Előre megrendezett jelenetnek tartják a nézők Petruska András továbbjutásának körülményeit a Megasztárban. Szombaton ugyanis egy érdekes helyzet állt elő a selejtezőn: a fellépő énekes nem nyerte el a zsűri tetszését, ám az őt gitáron kísérő és vokálozó zenészt külön is megénekeltették, és beszavazták az elődöntőbe.

"Eléggé megrendezettnek tűnt ez az egész. A tag alig énekelt valamit a szám alatt, azt is csak háttérben, erre Eszenyi, hogy-hogy nem tudta, hogy ő milyen jó énekes, szólt neki, az meg habozás nélkül belekezdett egy dalba..:) Ettől még jó hangja van, csak szerintem ezzel már a produkció előtt tisztában volt a zsűri:)" – kételkedett a sztorival kapcsolatban a Velvet egyik olvasója.

"Hehe, a Petruska két szótagot sem énekelt még, de már is a jófülű zsűri rámutat: énekelnél egyedül is valamit? És jól énekel! Csoda! Vagy nem?" – reflektált egy másik néző, ezek után pedig sorra megjelentek az öszeesküvés-elméletet sejtő kommentelők, akik – tegyük hozzá – csak a történetben láttak kivetnivalót, a bejutott megasztáros hangjában egyáltalán nem.

A zsűri a füle alapján döntött

Petruska András a Velvetnek kategorikusan cáfolta, hogy előre lezsírozott fordulatról lett volna szó. „Nem volt semmi előre megbeszélve, én ott voltam, tudom. Sokan vannak, akik számára bizonyára ez nem lesz elég meggyőző, de ha csak abba gondolunk bele, hogy manapság is jó néhányan tartják magukat ahhoz, hogy a Föld lapos, akkor nem is olyan nagy probléma ez” – reagált a zenész a Velvetnek, és hozzátette, az adásba került anyag vágva van, nagyjából az ötöde annak, ami akkor és ott történt. „Egész egyszerűen arról van szó, hogy rengeteg jelentkező érdemes az adásba kerülésre, aminek az ideje elég korlátozott, így minden lassabb folyású dolog, ami kevésbé szórakoztató, azt kivágják. Többek között ezért tűnt úgy, hogy könnyen határoztam el magam azzal kapcsolatban, hogy mit kapjak elő a szóló repertoárból.”

Mint kiderült, a versenyzők hiába jelentkeznek csapatban, ilyenkor egy egyéni lapot is ki kell tölteni, amin érdeklődnek többek közt a zenei képzettségről is. Eszenyi Enikő erről is puskázhatott, ezzel szemben Petruska úgy véli, a zsűri valóban a füle alapján döntött. „Ehhez csak annyit tennék még hozzá, hogy nem ez volt az első selejtező kör. Elképzelhető, hogy az első kört, ahol több dalt is énekeltünk, láthatta a zsűri.”

Nincs dráma, van barátság

A megasztárost egészen kis kora óta érdekli a zene, mindig is énekelt, énekelgetett. Kisgyermekként teniszütőt pengett, és 9 éves korában került mesteréhez, akitől gitárt, éneket és életet tanul. „Gimnázium óta zenekarozom, volt szerencsém sok stílusban kipróbálni magamat, jelenleg egy egyszemélyes zenekart üzemeltetek, van egy akusztikus énekes trióm, valamint hogy ne legyen minden olyan nyugodt, egy hangos blues-rock zenekarom. Kiadott lemezem nincsen, bár hízelgő a pletyka. Sok felvételt készítettem minden projekttel, amit örömmel bocsátottunk a közönségünk rendelkezésére is. Formációk közül természetesen még meg kell említeni a Gencsi Attila által életre hívott Vocal Acoustic Bandet, ahova meghívott játszani, és így kerültem többek között a Megasztárba is.”

Petruska szerint nincs semmiféle dráma köztük amiatt, mert Gencsit kiejtette a zsűri, ezzel szemben őt beszavazták az elődöntőbe. „A barátságunk története röviden az, hogy Attila hallott engem amerikai fehér népzenét játszani, és úgy gondolta, beilleszthető vagyok a tavalyi nagy projektjébe, egy dupla teltházas előadást megélt Elvis Presley életéről szóló színházi darabba, melynek részben zenei rendezője is voltam. Ezek után ő úgy gondolta, hogy a következő lépés a siker felé vezető úton a Megasztárban való részvétel” – magyarázta társáról, akitől nem áll távol Elvis Presley és korszaka, Vocal Idiots nevű zenekarával korábban Elvis-paródiákat adtak elő. Hozzátette, nem követi túlságosan a médiát, így meg sem fordult a fejében, hogy jelentkezzem a műsorba. „Attila hívott, gondoltam, elkísérem”.

Annak, hogy szétválasztották őket, valószínűleg megvan az oka – vélekedett az énekes, aki zenésztársát remek és sokoldalú embernek tartja. „A muzsikálás mellett színházi darabot ír, stand-up comedy-zik, üzletemberként dolgozik, afrikai gyermekeken segít, a lehetetlen előtte ritkán határ. Én kizárólag zenével foglalkozom, ezt tanulom. A tény, hogy az én figyelmem kevésbé megosztott, talán picit előnyösebb volt a műsor szempontjából. Eszenyi Enikő feldobta a labdát, amit tisztelettel elfogadtam, gondoltam, próbáljuk ki milyen világ is ez.”

Pozitív vagy negatív?

Ahogyan Petruska fogalmazott, jelenleg épp a 15 perc hírnév-lufit éli, és megreggelizni sem tud normálisan, mert vagy csörög a telefon, vagy új levél érkezik, vagy a rokonok aggódnak, hogy most tényleg megbeszélt volt-e a bejutásának története. „Ráadásul történik ez úgy, hogy félpercnyi dolgot tettem le az asztalra, jóformán semmit. Félni nem félek. Számomra a lényeg, hogy magammal harmóniában legyek, mert akkor a világ is ezt fogja tükrözni. Pozitív vagy negatív kép? Mindig lesznek olyan emberek, akik túlértékelik egy adott ember teljesítményét, és mindig lesznek, akik támadni fogják, de egyik oldal sem fogja helyetted megteremteni az egészséges önképet.”