A színésznő kikelt a külszíni fejtések ellen, mert ez a bányászati módszer gyakorlatilag eltünteti a szenet tartalmazó hegyeket, az meg külön cinikus szerinte, hogy ezek helyén golfpályákat hoznak létre. A szénbányászok válaszul Ashley Judd ellen keltek ki egy óriásplakáton.

"Ashley Judd megél abból, hogy leveszi a felsőjét. A szénbányászok miért ne tehetnék meg?" - áll azon a plakáton, amit a Prestonburgban található StoneCrest golfpályánál helyeztek ki ismeretlenek, akik vélhetően a szénkitermelésben dolgoznak, és rossz néven vették, hogy a környezetvédő színésznő kikelt a megélhetésüket biztosító iparág ellen (A plakát egy lefordíthatatlan szóvicc, ami a top szó tető és felsőruha jelentésére játszik rá arra utalva, hogy a bányászok úgy veszik le egy hegy tetejét, mint Judd a ruháját).

Az óriásposzteren a felirat mellett Juddnak egy 2006-os, a Marie Claire-ben megjelent fotója látható, melyen melle előtt összefont karjaival mutatja be, mi az, ami a szénbányászoknak nem menne. Az időzítés és az elhelyezés egyébként ügyes, az óriásposzter egy olyan golfverseny idején került ki, amit épp szénkitermelő cégek szponzoráltak, és azért épp egy golfpálya mellé, mert Juddnak ezekkel is baja van.

A gyűjtőben és a Kettős kockázatban szereplő színésznő azzal hívta ki maga ellen a bányászok haragját, hogy csatlakozott a külszíni szénkiermelés elleni kampányhoz. E módszer eredményeképpen ugyanis a földdel teszik egyenlővé a szénlelőhelyeket tartalmazó hegyeket. "Itt az idő, hogy ne vegyük figyelembe a szénbányász-cégek érvelését, miszerint el kell döntenünk, hogy a hegyeinket vagy embereket és a munkájukat választjuk. Ez az egész egyszerűen hazugság. Ez félelmekre ható rémhírterjesztés" - mondta a színésznő az Appalache-hegységben található szénforrások kitermeléséről.

A színésznő ezzel párhuzamosan azokat a golfpálya-üzemeltetőket is kritizálta, akik ezeken a lerombolt területeken hozzák létre a speciális, sziklás pályákat, ezzel azt sugallva, mintha bármilyen hasznos célja lett volna annak, hogy letöröltek a térképről egy hegyet. Ráadásul úgy érzi, ezeket a pályákat nem is az ott élőknek készítik. "Nem igazán szeretem a sztereotípiákat erősíteni, de elég kevés golfozó hillbillyt (hegylakó, a Kentuckyban élő emberekre használt sértő szó - a ford.) ismerek" - mondta a maga is Kentuckyban született színésznő, aki mindig hangsúlyozta, hogy büszke származására.

Az állam lakói persze megsértődtek Juddra, több helyen jelentek meg olyan nyilatkozatok, miszerint híressé vált földijük cserbenhagyta, lenézi őket.

"Ha kelet-kentuckyi vagy, ha hillbilly vagy, ha azt akarod, hogy így hívjanak, akkor nem fogod nevetségessé tenni, lealacsonyítani azokat az embereket, akik a környéken élnek" - kommentálta mindezt David Gooch, az egyik, kitermelő cégeket összesítő szervezet elnöke. Gooch ugyanakkor sietett hozzátenni, nem tudja, hogy kik helyezhették ki a golfpályához a Juddot cikiző plakátot.

Judd egyébként nem magányos harcosa az ügynek, a külszíni szénbányászat ellen tiltakozik többek között a zenész Dave Matthews, és Daryl Hannah színésznő is, aki Juddnál sokkal radikálisabban küzd a hegyeiért. Egyszer le is tartóztatták, mert egy demonstrációval lezárta egy autópálya forgalmát.