Mark Zuckerberg azzal hívta ki maga ellen a Facebook-felhasználók és a technikai újságírók haragját, hogy túlságosan lazán kezeli az általa alapított és tulajdonolt közösségi oldal felhasználóinak bizalmas adatait. A Gawker ezért azzal állt bosszút rajta, hogy az ő életéből - teljesen legális módszerekkel - kiragadott intim pillanatokat tett közzé: Zuckerberg megkapta a celeb-elbánást, ráeresztettek egy lesifotóst.

A Facebook közösségi oldal alapító-tulajdonosa, Mark Zuckerberg a hétvégén úgy érezhette magát, mint a folyamatosan figyelt celebek: lesifotókon láthatta viszont házát és autóját, önmagát, amint kínai nyelvtanárát fogadja, vagy azt, ahogy barátnőjével buliba indul. A Gawker hírportál fotósa, Nick Stern egy hosszú hétvégét töltött ráragadva és fotózva, hogy a képek közzétételével hívják fel a figyelmet arra, hogy a Facebook sem tartja tiszteletben felhasználói adatainak bizalmas voltát.

Bár ez a problémafelvetés nem újdonság - pár hete derült ki, hogy a közösségi oldal több mint 100 millió felhasználójának bizalmasnak minősülő adatát terítette a neten -, a Gawker nyilván úgy gondolta, elősegítheti a világméretű felháborodás megértetését Zuckerberggel, ha a világ 212. leggazdagabb embere - aki egyébként eddig ügyelt rá, hogy elkerülje a celebek sorsát - maga is a saját bőrén érzi, milyen, amikor olyanok látnak rá életének intim részleteire, akiknek semmi közük hozzá.

Azt egyelőre nem tudni, mit szólt az akcióhoz a 26 éves Facebook-tulaj, a képeket elnézve azonban mindenképp érdekes, hogyan képes társulni a zseniális ötletből lett milliárdos meghatározása egy unalmas és halálosan átlagos egyetemista imidzsével. Zuckerberg szinte ugyanott és ugyanúgy él, ahol és ahogyan az egyetem alatt: a Szilícium-völgyben, és bár vagyonát jelenleg 4 milliárd dollárra becsülik (ez forintban közel 865 milliárd), a fotók tanúsága szerint nem szállt el az agya a költekezéssel.

A milliárdos egy teljesen átlagos külsejű házban él barátnőjével, teljesen mindennapi, nem különösebben márkás holmikat visel (amelyeket a Gawker szerint mintha még a koleszban mosott volna össze egymással, azért olyan egyenszürkék), kocsijára se figyelnénk fel, és még egy vacak helikoptert se látni sehol. Igaz, erre valóban nincs is szüksége, hisz barátnője, Priscilla Chan se szül még. A barátnő egyébként szintén nem az a tipikus, milliárdosok számára tenyésztett szilikonos cicababa: bár kínai származása alapján lehetne trendi egzotikus szexdög, megjelenését tekintve a legkevésbé sem az, és Zuckerberggel sem valami iszonyú menő bárban ismerkedtek meg, hanem még az egyetemen.

A Gawker egyébként ha már lúd, legyen kövér alapon rendesen celebesítette Zuckerberget: a milliárdoshoz érkező kínai nyelvtanárról azonnal arra jutottak, hogy nyilván azért van rá szükség, hogy anyanyelvükön tudja majd megkérni az apóséktól barátnője kezét.