Babinyecz Tímea augusztus kilencedike óta Las Vegasban készül a Miss Universe jövő hét hétfői döntőjére. A kötelező fotózások, táncórák, járáspróbák, jótékony célú interjúk után a szervezők néha lazítani is elviszik a 83 versenyzőt, akik a mások által jól menedzselt szabadidejükben csirkeevő-versenyen, hasbeszélő-show-n vehettek részt, sőt, egyszer még vásárolni is elmehettek. A hétfői, az NBC által élőben közvetített döntő előtt a versenyzőknek egy másik szűrőn is át kell esniük: a zsűri pénteken, a bikinis és az estélyis felvonulás után választja ki a legszebb 15 lányt.

Naplót vezet Las Vegas-i tartózkodása idején Babinyecz Tímea, A Királynő 19 éves, szegedi versenyzője, aki augusztus kilencedikén utazott az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen az 59. Miss Universe világversenyen. Az augusztus 23-i, élőben közvetített döntő előtt a versenyzőknek pénteken részt kell venniük egy komolyabb szűrésen – derült ki a naplóból, amit Babinyecz Tímea elküldött a Velvetnek.

Pénteken a zsűrire le kell hatni

„Aug. 19. Ez lesz számomra a legfontosabb nap, mivel reggel próbák, majd este az elődöntő (nevezzük most így...). Estélyiben és fürdőruhában is egyesével és 10-es csoportokban is bemutató a színpadon. Mivel ezt nem közvetíti a tévé, így fontos, hogy a zsűrit kell most elbűvölni, nem a kamerát és a tévénézőket. Ez az az este, amikor a zsűri eldönti, hogy ki az a 15 lány, aki a legjobbnak és legszebbnek bizonyult a 83 közül. Sajnos mi az eredményt csak 23-án tudjuk meg a műsor alatt, élőben” – írja naplójában Miss Universe Hungary, aki szülei, Katus Attila és A Királynő című műsor obezitológusának (az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvos) tanácsára hagyatkozik. Ők ugyanis mind azt javasolták neki, mosolyogjon, mert az jól áll neki. Jól állt a mosolygás Budai Zsuzsának, a tavalyi Miss Hungarynek is, mégsem jutott be az első 15-be.

A 83 országból érkező indulók több különdíjat is megnyerhetnek a verseny során: díjazzák a legjobb nemzeti viseletet, kitüntetik a legfotogénebb versenyzőket - a címet tavaly Budai Zsuzsa kapta meg -, illetve az indulók által leadott szavazatok alapján megválasztják a legszimpatikusabbnak ítélt lányt, aki a Miss Congeniality címet nyeri el. A győztes fejére a tavalyi szépségkirálynő, a versenyt végigasszisztáló Stefanía Fernández fogja felhelyezni a koronát a hétfői döntőn, amit az NCB élőben közvetít a Las Vegas-i Mandalay Bay Resort and Casinóból.

Babinyecz Tímea csak a 69.

A verseny hivatalos honlapján egyébként bárki értékelheti a szépségversenyzőket. Az eddigi szavazatok alapján Babinyecz mindössze a 69. helyen áll a maga 1,83 pontjával, és helyezésén valószínűleg az a YouTube-ra is felkerült bemutatkozó videó sem fog segíteni, amit mind a magyar, mind a külföldi hozzászólók szétszedtek. A honlapon a legtöbb pontot – 3,73- idáig Venus Raj, a Fülöp-szigeteki győztes szerezte, akinek, úgy tűnik, mégsem kellett visszaadnia a koronáját azért, mert hamis adatokkal indult országa versenyén.

A Magyarországot képviselő Babinyecz Tímea részletes beszámolójából az is kiderült, hogy a 83 versenyzőnek rendkívül feszített a programja. „Aug. 11. Szerda. Korai kelés, mivel reggel 7-kor reggel indultunk a 'Welcome Las Vegas'- táblához. Csoportos fotózás volt (83 lány + a tavalyi év győztese, Stefanía Fernández). A fotózás után videófilm forgatás a műsorra és a weboldalra. Ebéd után 30 lányt bevittek a belvárosba és egy pláza előtt fürdőruhában gyűjtöttünk pénzt a Nevada Cancer-nek. Aki pár dollárral hozzájárult, annak finom limonádét osztottunk. Kb. 4-5 között értünk vissza a szállodába, vacsora és készülődés a Welcome Partynkra” – írja Babinyecz Tímea, akinek naplójából azt is megtudtuk, hogy az írek szépe a szobatársa, és remekül megértik egymást.

Piálás helyett csak vásárolni mehetett

A versenyzők egyébként csak múlt hét pénteken kezdték el a táncpróbákat, amiket bevallása szerint Babinyecz nagyon élvez, és ez nem is meglepő, hiszen gyerekorra óta táncol. Bár az indulóknak megállás nélkül pörögniük kell, néha egy kis lazítást is beiktatnak a szervezők, így történt, hogy Miss Universe Hungary eljutott egy Neon Trees-koncertre, egy Terry Fator-show-ra, sőt egy csirkeevő-versenyre is, amiben nem ő diadalmaskodott.

„Aug. 15. Vasárnap. Reggeli után táncpróba, majd ebéd után fürdőruhás járáspróba. Délután 5-kor pedig 15 lánnyal indulás a belvárosba. Egy szálloda bemutatta nekünk az érdekességeit. (jégszobor, kenukból összeállított építmény...) Majd egy bárba vittek minket, ahol csirkeevő- verseny volt. Mind a 15-en leültünk egymás mellé, kihozták a kicsi csirkefalatokat, kaptunk hozzá szószt és vizet, és elkezdődött a verseny. Két perc alatt minél többet kellett megenni. Én 5 darabot bírtam, aki nyert, 7-et, szóval nem sokkal maradtam le. Nem épp egy szépségkirálynőhöz méltó feladat, de azért jól éreztük magunkat. Majd a csapat egyik része, akik már betöltötték a 21-et, bementek egy Ice Barba. Mi pedig elmentünk vásárolni, azaz felvették, hogy egy butikban miket nézünk meg, próbálunk fel. Este fél10-kor indultunk haza és elég fáradtan zuhantam az ágyba.”

Babinyecz érdekességképpen a biztonsági szolgálat profizmusáról is megemlékezett, mint írta, elképesztő védelemmel látják el őket. „Volt egy óra, amin megbeszélték velünk a közös jeleket, és elmondták, mit szabad és mit nem. Ha pl. a kezemre nézek, hogy mennyi az idő és nincs rajtam óra, akkor a biztonsági őr azonnal jön és kiment a rajongók kezei közül azzal, hogy: 'Sajnálom, de interjúra kell kísérnem Miss Hungaryt'. De ha csak hosszan a szemébe nézünk a biztonsági fiúknak, akkor azonnal jönnek és visznek el onnan.”