A színésznő éppen arról a fotósorozatról mesélt, amin Barbra Streisandnak maszkírozták, amikor kicsúszott a száján a gyogyós szó. A szellemi fogyatékkal élők érdekeit védő szervezetek természetesen rosszallásukat fejezték ki Aniston nyilatkozata miatt. Úgy vélik, hogy hiába nem volt szándékos a szóhasználat, mégis sokakat megbántott vele.

Jennifer Aniston minap a Live with Regis and Kelly című műsorban járt, ahol többek közt szóba került az a fotósorozat, amely kedvéért a színésznő Barbra Streisandnak öltözött. Miközben vidáman diskuráltak a képekről, a hírességnek kicsúszott a száján a retard szó, ami magyarul azt jelenti, hogy gyogyós, hülye, fogyatékos. (A mellékelt videón a második percnél hangzik el a kínos mondat.)

Kirsten Seckler, a Speciális Olimpia mozgalom szóvivője egy nyilatkozatban marasztalta el a hírességet, aki bizonyára nem gondolt bele abba, hogy mit is mond. "Előbb gondolkozz, és csak utána nyisd ki a szádat. Főleg akkor, ha valakiből gúnyt űzöl" – nyilatkozta az US Magazine-nak Seckler, aki megjegyezte, sokan küzdenek azért, hogy a környezetükben élők óvatosabban bánjanak ezzel a kifejezéssel, ami bizony igen sértő lehet: "A  szellemi fogyatékkal élő emberek egész életükben azért küzdöttek, hogy elismerjék és megértsék őket. Nagyon bántó számukra, hogy az emberek továbbra is használják ezt a kifejezést."

Milliókat sértett meg

Peter Berns, a The Arc nevű szervezet vezetője szerint nagyon bántó és illetlen dolog volt a színésznő részéről ez a kis poén. Véleménye szerint egy olyan ismert személy, mint Jennifer Aniston igazán ügyelhetett volna jobban arra, hogy mit mond, hiszen az Egyesült Államokban igen sokan vannak azok, akiknek rosszul esik, ha meghallják ezt a szót. "Az országban becsléseink szerint ötmillió szellemi fogyatékkal élő ember van. Ha ehhez a számhoz hozzávesszük a családtagokat és a barátokat, akkor sokkal többen vannak azok, akiket ez a kifejezés sérthet. Akárhányszor meghallják ezt a szót, eszükbe jutnak azok a rossz dolgok – a diszkrimináció, az elnyomás –, amikben életük során részük volt. Bár bizonyára nem akart megbántani senkit, mégis ez lett a következménye ennek a nyilatkozatnak" – tette hozzá.

Anistonnak nincs szerencséje

A színésznőnek mostanában nincs szerencséje a nyilatkozataival. Nemrég például azt mondta, hogy egy nőnek nincs szüksége férfira ahhoz, hogy gyermeket vállalhasson, hiszen most már orvosi módszerekkel is teherbe lehet esni. Ez a kijelentés nem aratott osztatlan sikert. A Fox News ultrakonzervatív műsorvezetője, Bill O'Reilly "a társadalomra ártalmas"-nak nevezte a színésznőt, aki nem véletlenül beszélt erről a kényes témáról, hiszen a Switch című filmben egy olyan nőt alakít, aki nem hajlandó teherbe esni a hagyományos módon. Aniston az őt ért támadások után kifejtette, senkit nem kíván arra buzdítani, hogy egyedül vállaljon gyermeket, de bizony vannak olyan élethelyzetek, amikor ez az egyetlen járható út.

A színésznőt egyébként legnagyobb riválisa, Angelina Jolie is megvédte. Legalábbis ezt állítja Brad Pitt partnerének egyik ismerőse: "Egyetért Jenniferrel abban, hogy egy nőnek nincs szüksége pasira ahhoz, hogy családot alapítson, hogy jó anya legyen. Ha Bill kétségbe vonja ezt, akkor fel kell vennie a harcot az összes egyedülálló szülővel."