Pert indított Los Angeles megye ellen az a rendőr, akit 2006-ban lezsidózott és anyjába küldött a részegen, gyorshajtásért lemeszelt filmszínész. James Mee seriffhelyettes nem Gibsont pereli, azt állítja, felettesei kényszeríteni próbálták, hogy hagyja ki jelentéséből a színész-rendező rasszista tirádáit, miután pedig nem ment bele ebbe, teljesen ellehetetlenítették.

Kedden nyújtotta be keresetét munkáltatója, Los Angeles megye ellen James Mee közrendőr, azt állítva, felettesei kiközösítik, diszkriminálják és kihagyják az előléptetésekből, mióta nem volt hajlandó fedezni nekik a 2006-ban ittas vezetés miatt lekapcsolt, majd zsidózva káromkodó Mel Gibsont. Mee azt állítja, Los Angeles megye azért akarta eltussolni Gibson antiszemita kirohanását, mert akkoriban a színész volt az arca és szóvivője a Los Angeles megyei Seriffcsillag Programnak, és jó haverja Lee Baca seriffnek. A rendőr keresetében közelebbről meg nem határozott károkért kér elégtételt, bevételkiesést, elmaradt előléptetéseket, orvosi kiadásokat, érzelmi megrázkódtatást kér számon felettesein a történtek miatt, és azt állítja, ami vele történt, az vallási diszkrimináció és egyszerű bosszú.

"A zsidók tehetnek mindenről"

Mee volt az a járőr, aki 2006-ban letartóztatta a részegen gyorshajtó színész-rendezőt, Gibson pedig gazdagon zsidózva küldte el anyjába az amúgy valóban zsidó származású rendőrt ezért. Mee azt állítja, főnökei mindent bevetettek, hogy megpróbálják Gibsont kimosdatni: utasították, hogy írja újra jelentését a rendező zsidózó káromkodásai nélkül, és megsemmisítették a letartóztatást rögzító videószalagot is.

A színész produkciójának egyes részletei azonban még így is kiszivárogtak: a részleteket akkor is a TMZ hírblog hozta nyilvánosságra, Mee eredeti jegyzőkönyvének négyoldalnyi részlete azóta is elérhető náluk. Ebből kiderül, hogy a letartóztatásnak ellenszegülő, emiatt megbilincselt Gibson dührohamában a rendőrautó üléséhez verte magát, és azzal fenyegette a rendőrt, hogy övé egész Malibu, úgyhogy ki fogja rúgatni, valamint hogy “a kibaszott zsidók, azok a felelősek a világ minden háborújáért”. A színész később sem nyugodott le, az őrsön is folytatta a zsidózást és Mee fenyegetését, sőt hozzávett némi szexizmust is, amikor egy rendőrnőnek azt üvöltötte: "Mit bámulsz, csöcsi?!" Gibson végül egy cellában végezte, ahol reggelig józanodhatott, majd ügyvédje másnap kihozta. Az ügyből viszont addigra kiadós botrány lett, a színész nem győzött mindenféle fronton bocsánatot kérni kirohanásáért: mentségére azt hozta fel, hogy egész életében küzdött alkoholizmusával, amellyel szemben akkor épp alulmaradt. Vezeklésül még elvonóra is ment.

A rendőr azt állítja, a Gibson-affér és a jelentés kiszivárgása után a rendőrség belső vizsgálatot indított, amely a mai napig nem tisztázta, hogyan került ki a jelentése a hírbloghoz, és a Los Angeles-i ügyészség sem emelt vádat ellene. Őt azonban ennek ellenére azonnal áthelyezték, és az ellene folyó vizsgálatra hivatkozva később minden előléptetésből kihagyták: hiába pályázott meg testületen belül új pozíciókat, egyszer sem ő kapta azokat, szerinte azért, mert felettesei diszkriminálták.

“Ebben a beadványban nincs benne a teljes történet, de azon vagyunk, hogy kiegészítsük” - válaszolt Mee beadványára reagálva a seriffhivatal szóvivője, Steve Whitmore. “Ennek az egésznek semmi köze a vallási diszkiminiációhoz, ezeket a gyanúsításokat kategorikusan tagadjuk”. A seriffhivatal azt is tagadja, hogy bármilyen bizonyítékot hamisítottak vagy megsemmisítettek volna a letartóztatás után. Mee ügyvédje ugyanakkor azt állítja, létezett a videofelvétel is, amely alátámasztja Mee kiszivárgott jelentésében is rögzített antiszemita sértéseket és fenyegetéseket.

Azóta csak rosszabb lett

Mel Gibsonnak ez a 2006-os ügye volt az első, ahol a zsidókról alkotott véleménye mellett az is kiderült róla, nehézségeket okoz számára a dühe kordában tartása. Ennek csak újabb tanúbizonyságát adta idén év elején, amikor orosz származású szeretőjének, Oxana Grigorjevának hagyott hangüzeneteiből került nyilvánosságra egy csokor. A felvételeken Gibson általában magából teljesen kikelve, a gutaütés szélén üvölt a nővel, a lekurvázás még a legenyhébb jelzője, és néhány halálos fenyegetés is becsúszik. Az egyik felvételen azt is beismeri, hogy meg is ütötte a nőt, egy másik szalagon pedig azzal védekezik, hogy valóban közveszélyes, ha nem szedi a gyógyszereit.