Az X-Faktor stábja profikat keresett a tánckarába, mind a tizennyolcat hamar megtalálta. A castingra meglepő módon nem jelentkeztek több ezren, csak százötvenen, így a műsor koreográfusaiból összeálló alkalmi zsűrinek csak egy napja ment rá a válogatásra. A kiválasztottak a tehetségkutatóban négy hét múlva kerülnek adásba.

„Gyertek,álljatok előrébb, ide egy sorba. De tényleg, gyertek már” – kérlelte az izzadságtól fülledt teremben az alkalmi zsűri a válogatásra érkező táncosokat, akik harmincfős csoportokban vonultak fel, és tanulták be a közel egy perces koreográfiát. Amíg a 16 évesnél idősebb, szabadúszó, épp munkanélküli jelentkezők rendületlenül próbáltak, a Velvet megkérdezte a szervezőket, miért van szükség erre az egész válogatásra, talán titkon még egy Csillag születikkel is meg akarják fejelni az énekes tehetségkutatójukat.

A tánckarunk felvételt hirdet, ennyi

„Először fordul elő, hogy nem egy koreográfusa van a műsornak. Most azt szerettük volna, ha minden mentor kap maga mellé egy külön stylistot, énektanárt és koreográfust, akikkel együtt dolgozhatnak a saját csapatukban. De ha már négy koreográfus van, felmerül a kérdés, hogy mindenki hozza magával a saját táncosait, akikkel szokott dolgozni, de ez teljesen logikátlan lenne… Racionálisabb, ha felállítunk egy egységes tánckart, amit ők négyen együtt választanak ki” – mondta a műsor szerkesztő-műsorvezetője, Ördög Nóra. „Arra most nincs lehetőség, hogy ha valaki tehetséges, itt fejlesszük, ahhoz, hogy valaki megállja a helyét ebben a showműsorban, gyakorlottnak kell lennie. A tánckarunk felvételt hirdet, ennyi” – tette hozzá.

A négy koreográfus – Papp Tímea, Ódor Dániel, Kurucz Sándor, Tihanyi Ákos – komplex tánctudású profikat keresett, akik nemcsak jól mozognak és szépek, de rá is érnek decemberig. Ódor elmondása szerint a képzettségen kívül ez utóbbi a legsarkalatosabb pont, mivel a jó táncosok tele vannak munkával, nem érnek castingokra járni. A közel hat órás próba végén tizennyolc embert választottak ki, közülük tizenketten teljesen új arcok, csak hatan számítanak bejáratott RTL-esnek.

Az örömtánc elmaradt, bár a csatorna emberei többször felszólították a beválogatott táncosokat, hogy hangosan és spontán örüljenek a kamerának. Közben tőlünk számon kérték, miért nem láttuk az eheti X-Faktort, amire hát persze, hogy nem volt magyarázat. A lebőgés után a tehetségkutató egyik újdonsült dolgozója, Fehérvári Tímea lelkesedett nekünk egy keveset, ami nem csoda, hiszen ki nem boldog, ha új feladatot kap. „Ez nem csak egy új munka, annál sokkal több, igazából szerintem mindenki a szívét-lelkét teszi ebbe! Sokkal nagyobb volt a kihívás, mint más munkáknál, sok volt a profi táncos.” Új táncosgeneráció kinevelésén kívül további felvételt nem tervez az X-Faktor stábja, szóval van egy rossz hírünk a sminkeseknek, fodrászoknak, énektanároknak, stábbüféseknek és asszisztenseknek: nincs több munka, már teljes névsor, marad az expressz és kapcsolati háló újraizzítása.