New York alsógatyás látványossága tavaly nem lett a város kormányzója, de most már ennél is komolyabb tervei vannak: indulna a 2012-es elnökválasztáson. John Burck ehhez megnyiratkozott, cowboyszerkóját öltönyre cserélte, de nem tagadja meg régi énjét: kampánylogójában még egykori önmagaként feszít. Az extrém utcazenész konzervatív politikát ígér.

Barack Obama felkötheti a gatyát a 2012-es választásokon, ha szembesül legújabb ellenfelével, a fehér alsógatyában-cowboykalapban, saját dalait egy szál gitárral kísérve éneklő utcazenésszel, a Pucér Cowboyjal. John Burck szeptember 29-én jelentette be, hogy 2012-ben indulni kíván az amerikai elnökválasztáson, konzervatív politikát ígér, és legfőbb feladatának az amerikai kultúra védelmezését tartja.

Az új szerepkörhöz azért ő is új imidzset választott: megszabadult a cowboyszerkótól és szőke lófarkától, és felöltözve, szolid öltönyös úriemberként kampányol. Persze hülye lenne titkolni, honnan is kéne őt ismerniük a választóknak. “Üdvözlöm Önöket, John Burck vagyok, bár talán többen ismernek úgy, mint a Pucér Cowboyt” - kezdte őszintén szeptember 29-i sajtótájékoztatóján az összegyűlt újságírók előtt, és pengető formájú logójában is fehér alsógatyás egykori önmaga feszít gitárral és amerikai zászlóval. Burck az extrém utcazenélés után gyökeres fordulatot vett, politikusként már “igen konzervatív” irányvonalat ígér, valamint “rettenthetetlen elkötelezettséget a határaink, a nyelvünk és kultúránk védelme iránt”. Ebbe nála azért belefér az egyéni szabadság védelme is, amit például Pucér Cowboyként ő maga is élvezett szülőhazájától.

Burck igen magabiztos, a TMZ-nek adott rövid interjújában már megelőlegezte: "Obamának annyi". A hírportálnak még azt is hozzátette: sokkal fiatalosabbnak érzi magát rövid hajjal, és hogy bár tavaly még a Pucér Cowboy-outfitben indult a New York-i polgármesterválasztáson, úgy érezte, egy elnökválasztást azért már tényleg komolyabban kell venni.

A Pucér Cowboy közel egy évtizede a New York-i Times Square nevezetessége, és nevével ellentétben nem teljesen pucér: fehér cowboycsizmát- és kalapot visel, a megfelelő helyen pedig egy gitárt, bár ez alatt egy fehér alsónadrág is fokozza a biztonságot. A nempucér Pucér Cowboy azért így is kisebb helyi híresség lett, jellegzetes outfitjét az M&M’s is koppintotta már egy reklámjában (Burck pedig önérzetes brandtulajdonosként jól be is perelte őket érte), megjelenését pedig levédette és franchise-ként árulja.

A Pucér Cowboy 2009 nyarán már próbálkozott politikai karrierrel: akkor New York polgármesteri székéért indult Michael Bloomberg ellen, de alig egy hónappal később visszalépett. Pályamódosítása valójában nem is olyan drasztikus, lévén mielőtt 1997-ben - akkor még a Los Angeles-i Venice Beachen - utcazenésznek állt volna, a Cincinnati-i Egyetemen államigazgatási diplomát szerzett. Weboldala szerint a Pucér Cowboy már-már reneszánsz ember: amellett, hogy zenél, napi négy órát írással és olvasással is tölt (éves könyvadagja ehhez képest csak 50 darab, ami nem mondható könyvtárnyinak), saját kezűleg festett gitárokat és pólókat árul rajongóinak, gondolatait könyvek formájában, életét pedig képregényként osztja meg a világgal, és mindössze 499 dollárért (100 ezer forintért) esketést is vállal.