A nyálas filmek nagymestere, Richard Curtis egy olyan környezetvédelmi kampányfilmet készített, amelyben a nem kellően környezettudatosak egyszerűen felrobbannak. Az üzenet egyértelmű: aki nem védi a környezetet, arra halál vár. Sokan felfogták, hogy a tétel ilyen egyszerűsített tálalását viccnek szánták, de olyanok is akadtak, akiket felháborított, hogy az X-akták hősnője, vagy iskolásgyerekek darabokra szakadnak. A betiltott film persze a Youtube-on tovább él, újságcikkek szólnak róla, szóval kampányfilmként azért elsőrendűen teljesítette a küldetését.

Hírességek bevonásával véresen morbid humorú környezetvédelmi kampányfilmet készített a 1010Global nevű környezetvédelmi szervezet, amelyben többek közt Gillian Anderson, Peter Crouch, Ledley King és David Ginola is szerepel. Az alig négyperces, No Pressure (Nem kötelező) című kisfilm arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy jobb, ha mindenféle külső nyomás nélkül is megpróbáljuk felvenni a harcot a klímaváltozás ellen, illetve hogy ha ezt nem tesszük, akkor előbb-utóbb meghalunk (bár a film szerint inkább előbb). Életformaváltással, odafigyeléssel ugyanis lehet tenni a környezetvédelemért, ami hosszabb távon a Földnek lesz jó, egészen rövid távon pedig nekünk: így ugyanis megússzuk, hogy a környezetvédelmi aktivisták egy nagy, rózsaszín nyomógombbal felrobbantsanak bennünket.

Komoly témát viccesen

A kisfilmeket a környezetvédelem ügyét maga is teljes mellszélességgel támogató Richard Curtis - az Igazából szerelem, a Négy esküvő egy temetés, vagy a Notting Hill című, erősen romantikus filmek rendezője - jegyzi, aki erre az alkalomra minden cukormázat nélkülözött a koncepcióból. A film zenéjét a szintén lelkes környezetvédő Radiohead írta.

Az első kisfilmben egy tanárnő, a másodikban egy irodavezető, a harmadikban egy edző kérdezi meg tanítványait, ki hajlandó részt venni környezetvédelemért folytatott harcban. A lelkes aktivisták buzgón hozzáteszik, természetesen az is elfogadható érv, ha valaki még nem áll erre készen. A következő jelenetben azonban kiderül, hogy nem, ez mégse elfogadható érv, ők pedig igazából véresen komolyan gondolják az Ügyért folytatott harcot, és felrobbantják azokat, akik vonakodtak, vagy nemleges választ adtak. Így halnak meg nem kellően lelkes kisdiákok, lusta munkaerők, valamint az X-aktákból ismert Gillian Anderson, vagy a fociedzőt játszó David Ginola is.

"Megöltünk öt embert a filmben, ami elenyésző ahhoz képest, hogy a valóságban évente háromszázezer ember hal meg a klímaváltozás hatásainak következtében" – mondta el a kampány szervezője, aki a filmek viharos fogadtatásából arra is rádöbbent, hogy komoly témát viccesen megközelíteni nem mindig biztos siker. "Sok ember viccesnek találta a filmet, de nem mindenki. Akit megbántottunk vele, azoktól őszintén szeretnénk elnézést kérni” - tette hozzá, amikor bejelentette, hogy a filmet eltávolították a honlapjukról. Elismerte ugyanakkor, hogy igazából sem ők, sem a rendező nem bánják olyan nagyon, hogy be kellett áldozniuk a filmeket, mert épp ennek révén legalább kellően nagy sajtónyilvánosságot kapott az ügyük. A film beáldozása pedig amúgy is csak részleges: a Youtube-on továbbra is megtekinthető.

Maga a nemzetközi kampány 2010. október 10-én indul, a vállalás pedig nem más, minthogy  rábírja az emberiséget, csökkentse évente tíz százalékkal a szén-dioxid-kibocsátás értékét .