Dopeman és Linczényi Márk szerint tehetségkutató címén karaoke show megy a kereskedelmi tévékben, ezért sem jósolnak sírig tartó karriert a versenyzőknek. Brasch Bence kedvence Takács Nikolas és Kállay-Saunders András, de a Vastag testvéreknek is drukkol, mert ismeri őket. Voksán "DJ" Virág Patai Annát emelte ki a Megasztárból, míg Benkő Dániel a fonnyadt jelzővel díszített Szíj Melindát. Megosztó zeneközeli figurák véleményét gyűjtöttük egy csokorba, hogy kiderüljön, a szakma kit tart befutónak a két műsorből. Persze nem derült ki.

Benkő Dániel nem nagyon követi a tehetségkutató műsorokat, de kedvencei azért vannak, például a Nyári testvérek, Edit és Alíz, illetve Shodeinde Dorka: „Van, akit szívesen nézek, például a testvérlányok, a Nyári testvérek. Ők egy régi kollégám lányai, nagyon szépen felcseperedtek, meg a terhes lányt is szeretem, aki nemrég szült. Az ilyen emberi történetek érdekelnek” – mondta Benkő, aki a konkurens műsorban is talált magának szimpatikus versenyzőt: „A másikban a korához és adottságaihoz képest kicsit fonnyadtabb hölgyet, Szíj Melindát kedvelem”. Attól nem tart Benkő, hogy konkurense akad, mivel szerinte senki nem helyettesíthető, így ő sem: „Csak az fél a konkurenciától, aki nem önmagát adja, mert az utánoz, és attól fél, hogy őt is utánozni fogják”.- így fogalmazta meg véleményét az úriemberként elhíresült lantművész.

Karaoke az egész világ

"Egyrészt nagyon nem értek egyet azzal, hogy egy karaoke showt legendaként misztifikálnak, és ezzel sorozatosan, évről-évre roncsolják a közízlést. Másrészt számomra nem kielégítő, hogy minőségtelen tartalmakat álcáznak minőséginek és minősíthetetlen, összeszedetlen vendéglátós szórakoztatással töltik ki az amúgy népművelésre is hasznosítható idősávot. De mivel nem vagyok bőrmellényes, sem szemüveges, ezért belátom, hogy az előnye is megvan ezeknek a műsoroknak, mégpedig, hogy a popzenét a kultúra részeként aposztrofálják, így hosszú távon valamivel igényesebb szerkesztési elveknek megfelelve akár hasznos is lehet a működésük. Bár nyilván utópisztikus elképzelés jóízlést várni onnan, ahol még annak a csírája sem található. Így kedvenceim sem nagyon vannak, bár egyszer-egyszer nézem az adást, és jókat szórakozom a zsűritagok álspontán és rosszul eljátszott civakodásain" – mondta a The Kolin együttes énekese, Linczényi Márk.

„Egy-két adást láttam, a Megasztár a válogatók alapján jobbnak tűnt, de most már egy Fásy mulató jellege van. Sok a hamisság, helytelen és pontatlan énekelés. Persze vannak rutinos emberek is, mint például Kökény Attila. Ő régi bárzenész, hozza a formát, meg az az amerikai srác is, aki jónak indult, de akinek a magyar dalok nem mennek neki túl jól. Ezek a tehetségkutatók inkább egy karaoke versenyre hasonlítanak. Az X-Faktor stílusosabb, jobb a világítás, de ott is penetráns dolgok vannak. Van az a jelenségszerű gyerek, aki Gólemre emlékeztet, ő érdekes.” vélekedett Dopeman, aki egyébként senkiben nem látja a következő évtized nagy sztárját, sőt, attól tart, a versenyzők úgy eltűnnek, mint a szomorú teremőr, aki Queent énekelt a Csillag Születikben. „A konstrukció alkalmatlan arra, hogy maradandót lehessen nyújtani. Pusztán mások dalait énekelgetik jól vagy rosszul. A jelentősége annyi, hogy egy kereskedelmi televízió tizenkét figurát kiemel, akik örülhet egy tiszavirág-életű népszerűségnek. De meg mindig jobbak, mint az SP.”

Hétvégén dolgoznak, nem nézik élőben


Voksán Virágnak nincs ideje, hogy figyelemmel kövesse ezeket a műsorokat, de azért már bele-belenézett. A versenyzők neveit se nagyon ismeri, de az rémlik neki, hogy a kislánynak - azaz Patai Annának - nagyon jó hangja van, szerinte tehetséges. Arra a kérdésre, hogy a műsorok révén felfedezett tehetségek elférnek-e még a piacon, Voksán elmondta, úgy véli, a tehetségkutatók addig lesznek adásban, amíg jó a nézettségük, illetve, amíg a csatornák el tudják adni a reklámokat. „Abba sajnos nem látok bele, hogy a televíziós csatornák a későbbiekben mennyire segítenek a nyerteseknek, egyengetik-e a karrierjüket vagy teljesen magukra vannak-e hagyva, és tényleg csak azok érvényesülnek, akik kellően rátermettek és céltudatosak" - nyilatkozta a Velvetnek a DJ-ként dolgozó playmate, aki szerint a tehetség mellet a szerencse és a jó marketing is sokat nyom a latban. Persze, ha valaki tehetségtelen, akkor csak ideig-óráig segít rajta az, ha jól működik a marketinggépezet. Sőt, hiába tehetséges valaki, kellő reklám hiányában elkallódhat, volt már rá példa.

Brasch Bence, mivel hétvégente dolgozik, csak bizonyos énekesek produkcióit szokta megnézni: „Az X-Faktorban szerintem nagyon izgi a párbaj! Kifejezetten kedvencem nincs, de mindkét műsorban vannak tehetséges emberek. A két tehetségkutató kemény magjából össze tudnék gyúrni egy kedvenc csapatot” – mondta Brasch, aki a Csillag Születikkel lett híres. „Évek óta ismerem Vastag Csabit és Tomit. Tomival egy helyre jártam énekórára, Csabival pedig többször léptünk már fel együtt. Nikolas az, aki még mindenképp jó. A Megasztárban Kállay-Saunders András és Kökény Attila a kedvencem. Kállay-nál nemrég egy Mester Tamás dalnál mutatkozott meg, milyen jó valójában. Kökénynek pedig az utolsó előtti produkciója tetszett nagyon, egy Whitney Houston dalt énekelt talán, nem emlékszem, de tetszett” – tette hozzá az énekes, aki nem tart attól, hogy konkurense akad.

Kustánczi Lia nem követi a tehetségkutatókat, így kedvenc előadója sincs, de a két műsor közül egyértelműen az X-Faktort favorizálja. „Amikor van időm, és nem járok fellépésre vagy bemutatózni, akkor megnézem. Az X-Faktort nagyon színvonalas műsornak tartom. Szerintem nagyon kedvez a tévének, és azoknak, akik tehetségesek. A Megasztárt most annyira nem nézem, évek óta az ment, az volt a favorit, de az emberek az újat szeretik nézni” – nyilatkozta Kustánczi Lia, aki szerint nem az számít, hányan kerülnek ki a tehetségkutatóból, hanem a felmutatott eredmények.

És végül a már emlegetett SP

"Nagyon tehetséges énekesek vannak mindkettőben, személyes kedvenceim a megasztáros Kállay-Saunders András, aki szerintem magasan veri az egész mezőnyt, és Takács Nikolas az X-Faktorból. A Faktorban egyébként jónak találom még Shodeinde Dorkát is. Viszont azt látom, hogy bár énekesként mind jók, előadóként csak páran állnák meg a helyüket. Erre utalt az egyik múltkori Twitter-kiírásom is, amit sokan félreértettek, és lehúzásnak értékeltek. Pedig csak arra gondoltam: valaki hiába képzett és jó, nem biztos hogy a szép hang elég. Nekem fontos a kisugárzás, az intenzív színpadi jelenlét, és hogy teljes legyen a produkció - aminek az éneklés csak egy része" – így volt savanyú a Velvetnek Éder Krisztián, azaz SP.