Celebekkel és Nagy Ervinnel jelentette be a Májbetegekért Alapítvány, hogy hamarosan kapható Hepatitis C-t kimutató gyors nyálteszt.

A Májbetegekért Alapítvány olyan fájdalommentes szűrési módszert mutatott be, amivel 20 percen belül megállapítható, hogy a szervezetünk fertőződött-e Hepatitis C vírussal. Ezt olyannyira az emberek tudomására akarták hozni, hogy meghívtak egy csomó igazi celebet, meg Nagy Ervint, hogy rajtuk mutassák be a nyáltesztet, aminek hivatalos neve HCV Antitest Gyorsteszt és egyelőre még nem, de nemsokára már kapható lesz.

Még akkor is furcsa, hogy Dukai Reginától Voksán Virágon át Bárdosi Sándorig az összes beígért celeb ott volt, ha egy olyan bármikor beszerezhető, alattomos betegségről van szó, mint a Hepatitis C. Miután Telegdy László hepatológus főorvos, a Májbetegekért Alapítvány elnöke felvezette, hogy senki sincs biztonságban, még akkor se ha sosem ivott, intravénás kábítózott, tetováltatott, és soha a büdös életben nem dolgozott az egészségügyben, a celebek kezébe nyomtak egy zacskót a gyorsteszttel.

Vér helyett nyál

Nem lepődtek meg, de a reggeli fáradtság érződött rajtuk, a legkésőbb érkező Zimány Linda tűnt a legfeldobottabbnak, Bárdosi Sándor lett a vicces fiú, mivel Nacsa Olivérnek még nagyon korán volt. Dukai Regina, Ada, Daniludisz Nikolett és Aubert Evelin Voksán Virág mellett gyorsan tépték fel a zacskókat, miközben arról világosították fel őket, hogy nem elég, ha nyalogatják a tesztet, a lényeg, hogy cuppogjon.

Ahhoz messze ültünk, hogy kiderüljön ténylegesen cuppog-e, de míg a celebek nyálat termeltek, Bárdosi Sándor megvillantotta humorérzékét, mikor átkiabálta Nacsának, a csíkok állásából a teszten úgy néz ki, terhes. Bár ezt a poént a délelőtt folytán még sokszor elsütötte, de ettől még senki ne következtessen arra, hogy ettől oldódott volna a hangulat, mivel Makara Mihály közölte, hogy a májban nincsenek érzőidegek, így előfordulhat, hogy mire észrevesszük, hogy probléma van a szerv 70-80%-a elpusztul. Aztán megkérdezte, hogy mire is van ekkora májunk, amire az egyértelmű válasz ugyan az lett volna: arra, hogy eligyuk, de ezt még Bárdosi Sándor birkózónk sem kiabálta be, még akkor se, mikor az orvos kifejtette, hogy májunkat csak alkohollal és felmosószerekkel károsíthatjuk. Na, nem mintha ettől bárki megnyugodhatna, hiszen ott van a fránya Hepatitis, ami gyakorta közbeszól, ha nem szűrjük magunkat, amit amúgy a honlapon is meg tudunk részben tenni, és a többi.

Vírus/hordozás

A tesztelt celebek arról beszéltek, számukra miért volt fontos az ügy mellé állni, Zimány Linda kezdte, aki határozottan darálta, milyen hasznos a máj védelme, és hogy a lehetséges Hepatitis oltásokat már tizennégy évesen megkapta. “Azért jó a teszt, mert ha bármilyen lehetőség van a megelőzésre, akkor élni kell vele” – mondta, majd hozzátette, hogy a honlapon az írásos tesztet is kitöltötte.

Nagy Ervin feltalálta magát, de abból is látszódott, hogy ritkán jár ilyen eseményekre, hogy elég hosszan beszélt lényegében arról, hogy több mint százezer Hepatitis vírushordozó él Magyarországon, ez Szeged lakossága, és hogy nincs beoltva. “Majd a színházba is beviszem. Na nem a vírust, hanem a tesztet.”

Nacsa azzal viccelte el a dolgot, hogy alkoholfogyasztó, pedig nem is (“Tényleg nem vagyok” – mondta), viszont ismer olyan Hepatitis C fertőzött, Mexikóban élő lányt, aki egy tetováló szalonban szerezte be a betegséget. Ada annak örült, hogy nem kell vérvételre mennie a szűréshez és közölte, hogy a prevenció a legfontosabb, míg Dukai Regina szívesen áll a jó dolgok mellé, hogy felhívja fiatal rajongói figyelmét rájuk.

Voksán Virág szerencsére minden lehetséges oltást megkapott, de azért figyelmeztetett, hogy a betegség ráadásul fertőző is, pedig erről még senki nem beszélt, Aubert Evelin playmate szintén a tű kiiktatásának örült a legjobban. Bárdosi mondta el utoljára, hogy neki - mint egyedüli sportolónak a díszes társaságból - azért jó, hogy van ez a teszt, hiszen ő közelről ismeri az ellenfeleit, ráadásul sokat is utazik, amúgy meg a Nacsa miatt jött el az eseményre.

Letelt a húsz perc, és senki nem hordozta magában a celebek közül a Hepatitis C-t, csak Bárdosi sütötte el megint a terhes vagyok mókát, amin ugyan mindenki nevetett, de a sajtó munkatársai közül még ezek után sem merte senki bevállalni, hogy tesztelje magát.