horoszkóp

Bencsik Tamara telefont vág földhöz, Terry Black poharakon vezeti le a stresszt

2010.11.14. 12:01 Módosítva: 2010-11-14 17:43:47
Lányi Lala ajtóstul megy be a házba, Terry Black poharakat tör, Sebestyén Balázs mobilokon vezeti le a felgyülemlett feszültséget. A pszichológus szerint aki nem adja ki a dühét, az egy időzített bomba. Az önkontroll megtartása viszont tanulható, a technikák elsajátítása 2-3 hónap, de azt nem lehet megjósolni, mennyi idő alatt épül be a viselkedésünkbe. Addig is sportoljunk, és szexeljünk sokat, mert ezek erősítik az immunrendszert.

"Alapvetően egy birkatürelmű ember vagyok, de amikor az elfogy, akkor világrengés van. Bementem már a saját zárt ajtómon keresztül egy lendülettel. Nem tudom, hogyan történt, de gyakorlatilag keretestől szakadt ki az ajtó. Pedig nem vagyok egy ilyen alkat, de erre képes az adrenalin. Egy rendkívül nyugodt ember vagyok. Igaz, akkor nagyon ideges voltam, de azóta is rájöttem, hogy az egyik legjobb dolog a boksz, amivel le lehet ezt vezetni. Ezért bevezettem azt, és ez teljesen rendszeres, hogy ha úgy érzem, hogy most már kellő feszültségmennyiség van bennem, akkor megvannak azok a pontok a környékemen, amik többnyire fából vannak, és csupasz ököllel annyira meg lehet ütni, hogy úgy tűnik, hogy szétszakad minden, és közben nyoma sem marad. És közben kisül az energia belőled. Persze ilyenkor azért egyedül vagyok ” – ismerte el Lányi Lala, akitől azt kérdeztük, tört-e már össze valamit mérgében.

Lala portré8

Egyértelmű, hogy hosszútávon a stresszt segít levezetni bármiféle mozgás, sport, beleértve a szexualitást is. A szex egyébként is jó stresszoldó, ráadásul immunrendszer-erősítő hatása is van, ami különösen jól jön, mivel a stressz alapvetően rombolja az immunrendszer működését. Továbbá gyakorlatilag bármilyen hobbi stresszoldó hatással bír, ezt bizonyítja, hogy sokan horgásznak vagy sakkoznak sportolás helyett. – mondja Somogyi Zsófia pszichológus, akit arra kértünk, hogy lássa el olvasóinkat néhány tippel, hogy ne kerüljön pénzbe egy-egy olyan dühroham, amin már a kommentelés sem segít. Somogyi szerint a népi bölcsesség is mentőöv lehet a stresszes embernek: az éppen kéznél lévő használati tárgyainkat a nagy levegő vagy a fejben számolás is megmentheti.. „Az anyagi károk megelőzésére tehát efféle technikákat lehet használni, persze ez egy tanulási folyamat, és mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelőbb módot, nincs univerzális recept.”

Telefont és mobilt vágunk legtöbbször a földhöz

„Nem vagyok törős-zúzós típus, de repült már tányér a falnak. Korábban szét akartam törni egy széket a bátyámon, de az utolsó pillanatban megálltam. Amikor terhes voltam, egy telefont földhöz vágtam, nem sajnáltam, már több sebből vérzett” – emlékezett vissza Bálint Antónia azokra a pillanatokra, amikor túlcsordult nála az érzelem. Somogyi szerint, aki nem adja ki az agresszióját, az valójában egy ketyegő bombán ül. „A túlzott agresszivitás pedig félelmet vált ki a környezetből, tehát egyik sem kedvez a kapcsolatoknak, a konfliktushelyzetek megoldásának.” Úgy tűnik, Brasch Bence a higgadtabb emberek közé tartozik, nem rongált, nem vágott haza még dühből semmilyen kütyüt. „A kulcsomat rendszeresen dobáltam, mert nem volt jó a kapukulcsunk, de én nem vagyok egy tárgyrongáló, inkább dúlok-fúlok magamban vagy kibeszélem a dolgokat. Azért sem vágnám földhöz – például – a mobilom, mert akkor újat kell venni.”

Terry Black csak a poharakat szabadítja fel, vagyis teszi teljesen alkalmatlanná arra, hogy a jövőben használati tárgyként funkcionáljanak. „Engem ez megnyugtat. Miután falhoz csapom, összesöprök, ez is rítus része.” Sebestyén Balázsnál a telefon korábban fogyóeszköz volt, de csak a régi Nokiák bírták a műsorvezető izmozását. „Most már nem vágok földhöz telefonokat, már tudom, hogyan vezessem le a stresszt, hogy kerüljem el a gyomorrákot.” Bencsik Tamara pusztán egyszer tört össze egy telefont, mert inkább edzőterembe jár levezetni a stresszt. „Akkor nagy értékű telefon volt, és tönkre is ment, darabokra tört. Nem tudom már, ki idegesített föl ennyire, talán anyukám.”

04-balazs

Feketeöveseknek

Somogyi szerint addig semmiképp nem tekinthető valaki kórosan agresszívnak, amíg tud uralkodni az indulatain, és fel tudja mérni a saját indulataiból fakadó viselkedésének következményeit. A legjobb prevenció, ha végiggondolja az ember, melyek azok a helyzetek, amik agresszivitást váltanak ki belőle. „Érdemes eltöprengenünk azon, hogy mit is jelentenek számunkra ezek a helyzetek, mert alapvetően nem a helyzettől leszünk idegesek vagy dühösek, hanem az ahhoz társított jelentéstől. Például ha a buszon rálép valaki a lábunkra, csendben arrébb állhatunk, de kiabálni is kezdhetünk. Ha azt gondolom, hogy véletlen volt, nagy a tömeg vagy rántott egyet a busz, akkor nincs okom arra, hogy felidegesítsem magam. Ha viszont azt gondolom, hogy a másik figyelmetlen volt, vagy direkt csinálta, az már rémesen bosszantó tud lenni. Persze,ilyenkor is lehet higgadtan reagálni, de tény, hogy sokkal nehezebb.”

Nehéz megjósolni, hogy mikor hozhatnak eredményt az indulatkezelési tréningek azok számára, akik már kénytelenek segítséget kérni a dühük ketrecbe zárásához. „Az önkontroll megtartása tanulható, a technikák elsajátítása 2–3 hónap, viszont hogy egy adott személy mennyi idő alatt jut el oda, hogy belsővé tegye a tanultakat, az már nagyon változó. Személyes véleményem szerint az agresszivitás kifejezése tanulási folyamat, éppen ezért a 'jó megoldás' is tanulható. Mindkét kifejezési formát úgy sajátítjuk el, hogy megfigyelünk másokat, kipróbáljuk az általuk alkalmazott technikákat, és ami előnyösnek tűnik, azt megtartjuk a viselkedéskészletünkben. Éppen ezért nem hiszek abban, hogy a gyermekkor elemzése és megértése lenne itt a leghatékonyabb segítség, inkább viselkedésterápiás technikát ajánlanék” – javasolta Somogyi azoknak, akik már rájöttek arra, hogy ők a helikopterek.