A Black Eyed Peas frontembere támadja a Sonyt, szerinte ugyanis tisztességtelenség kiadni Michael Jackson befejezetlen számait. A producer és énekes Will.i.am 2006-ban dolgozott együtt Jacksonnal, ismeri a munkamódszereit, így megalapozottan vezeti le, miért hullarablás kiadni az énekes félbehagyott számait a halála után. Ennek ellenére a befejezetlen számokból készülő, simán csak Michael címen megjelenő album egy hónapon belül kijöhet.

A Black Eyed Peas zenekar producer-frontembere nem tudja megérteni, hogy a Sony honnan veszi a merészséget, hogy kiadjon egy töredékes, befejezetlen anyagot egy olyan embertől, aki mindig rendkívül aprólékosan dolgozott - idézi az Enterainment Weekly a véleményét arról, hogy a Sony december elején albumot dob piacra a nála lévő, befejezetlenül maradt Jackson-számokból. Will.i.am szerint az énekes halála után senkinek sem volna szabad megjelentetnie az ilyen befejezetlenül marad számokat. "A Michael Jackson-dalok akkor vannak készen, amikor Michael Jackson azt mondja, hogy készen vannak" - fakadt ki az énekes-producer. "Nem volt mindennapi művész. Mindent kézben tartott. Szerintem ez tiszteletlenség, egyáltalán nem becsülik őt meg" - mondta a magazinnak.

A producer tudja miről beszél, mivel még 2006-ban dolgozott Michael Jacksonnal, amikor az énekes visszatérőnek szánt albumára vettek fel számokat. "Ha soha nem dolgoztam volna vele, talán nem így látnám a dolgokat. De ő aggályosan pontosan és részletesen rendelkezett mindenről, az énektémákról, a hangzásról... ennyire kézben tartott mindent" - nyilatkozta.

A kiadatlan klip is megjelenik

Ugyancsak kétséges, mennyire akarná viszontlátni Jackson azt a videóklipet, amit még 2003-ban kezdett forgatni a One More Chance című számához, és ami most szintén nyilvánosságra került. A TMZ értesülései szerint a videóból azért csak két perc készült el, mert forgatása egybeesett az énekes ellen folyó gyermekmolesztálási per nyomozásának kezdetével. A Santa Barabara-i seriff emberei ugyanis akkoriban tartottak házkutatást a Neverland nevű birtokon, ami után az énekes az évekig húzódó tárgyalás miatt már nem tudott szakmai karrierjére koncentrálni.

Will.i.am korábban az Access Hollywoodnak már beszélt néhány számról, amit közösen rögzítettek. Megemlített egy Dreaming, egy Still The King című dalt, valamint az I Will Miss You-t, ami egy James Brown előtti tisztelgés lett volna, viszont fenntartja, hogy - épp a fenti okokból - ezek közül soha nem fog megjelenni egyik sem.

Az énekest halála után is csúcsra járani igyekvő Sonyval egyébként legutóbb Katherine Jackson, Michael Jackson anyja kakaskodott, aki szintén nem szeretné kihagyni a lehetőséget, hogy pénzt csináljon a családi archívumban náluk lévő, óriási mennyiségű kiadatlan Michael Jackson dalból. Legutóbb azonban nagyon csúnyán mellényúlt: amikor a Sony a készülő Michael lemez felvezetéseként kihozta a Breaking News című dalt, Katherine Jackson azt állította, hogy a szám, sőt a lemez nagyja hamisítvány, majd saját emlékipari vállalkozása, a JacksonsSecretVault anyagai közül előrántott egy másik, állításuk szerint 'teljesen eredeti, soha nem hallott" Jackson-dalt, az Opis None-t. A Sony persze tagadta a vádakat, a Jackson-anyuka soha nem hallott számáról viszont alig pár nap alatt kiderült, hogy csak egy harminc évvel ezelőtti Jackson Five-szerzemény remixe.

A fentiek alapján nem tekinthető hitelesnek a Sony albumát beharangozó, napokban megjelent első kislemez, a Hold My Hand sem, amelyben Jackson Akonnal énekel együtt. Ez ugyanis nem volt mindig így: a számot az énekes eredetileg 2007-ben írta, aztán 2008-ban ki is szivárgott, de az a verzió már csak nyomokban emlékeztet a most megjelentre, amelyet Akon fejezett be, és elég rendesen magán viseli a keze nyomát. A TMZ persze azonnal kikérte a véleményét Will.i.am kommentárjáról, amivel Akon természetesen "mélységesen nem ért egyet". Szerinte semmi tiszteletlenség nincs befejezetlen számok befejezésében, hisz "ezek az albumok akkor is megjelentek volna, ha [Jackson] él, szóval csak segítenek a legendája fenntartásában".

Mivel pedig a Forbes magazin idei listája szerint a maga 275 millió dollárjával a két éve halott Michael Jackson lett a legtöbbet kereső elhunyt híresség, úgyhogy az album megjelenése körül nyilván további balhék várhatóak.