Celebeket kérdeztünk arról, hogy mit gondolnak a Valentin napról, és a hozzá kapcsolódó hagyományokról. Dér Heni kifejezetten utálja a szerelem hivatalos ünnepét, Katus Attila viszont kifejezetten szereti. Jáksó László meghagyja mindenkinek a döntést, a maga részéről jópofának tartja az ünnepet.

Szent Bálint annak ellenére összeadta a római katonákat szerelmükkel, hogy az akkori császár parancsa értelmében nem lett volna szabad házasságra lépniük. Rá, a püspökre emlékeznek a szerelemesek az angolszász kultúrákban Bálint napján. A Valentin nap viszont az évek során annyira eltorzult, hogy az úgynevezett Hallmark holidayek, vagyis azon ünnepek egyik iskolapéldája lett, amit alapvetően azért tartanak, hogy az embereket különféle tárgyak vásárlására buzdítsák. A Halloweenhez hasonlóan hozzánk is betört egy ideje a hagyomány, így celebeket kérdeztünk arról, mit gondolnak róla.

Katus Attila

Spermadonoros szavazásunkban, test kategóriában harmadik helyezett Katus Attila angol szakon végzett, közel áll hozzá az angolszász kultúra, így egyáltalán nem idegenkedik a Valentin-naptól. De ettől függetlenül is jó dolognak tartja, hogy eggyel több alkalom van rá, hogy a szeretteivel töltse az idejét és "a Valentin-nap jó indok arra is, hogy étterembe menjek" - tette hozzá. „Ilyenkor hálát ad az ember, hogy van szerelme, vannak barátai és mindenki egészséges.” A felvetésre, hogy van, aki szerint ciki Valentin napot ünnepelni, Katus Attila azt válaszolta, hogy nem kötelező megtartani. „Mindenkinek a saját döntése, hogy megünnepli-e ezt a napot.”

Dér Heni

Katus Attilával ellentétben Dér Heni egyáltalán nem rajong a Valentin-napért. „Hányok ezektől a piros, rózsaszín lufiktól és szívecskéktől”- osztotta meg a Velvettel. „Persze ez egy felkiáltójel a társadalomnak, hogy törődjenek a párjukkal, de mindennap Valentin-napnak kéne lenni. Ez az egész egy nagyon jó üzlet a csecsebecse árusoknak és az étteremnek. Úgy érzem, az egész fel van fújva és a pénzköltésről szól, én legszívesebben egy puszival köszönteném a páromat ezen a napon” – tette hozzá az énekesnő.

Jáksó László

Jáksó László megérti, hogy sokan miért idegenkednek a Bálint-napi ünnepségtől, de ahogy ő fogalmazott: „irigylem a problémájuk.” Katus Attilával egyetértésben azt nyilatkozta, hogy nem kötelező megtartani a szerelmesek napját. „Ha akarom, veszek valamit, ha akarom nem. Meg lehet ezt oldani könnyedén és eredetin is, például ha kivágok egy szívet piros papírból. Az, hogy az ünnep amerikai, nem jelent problémát, addig, amíg megtartjuk a saját ünnepeinket is. Nagyobb bajunk ne legyen”- elmélkedett a kezdő hipochonder műsorvezető.

Kiszel Tünde

Kiszel Tünde megjegyezte, hogy bár ez egy külföldről átvett szokás, ő azért szereti. Ugyanakkor Dér Henivel egyetemben nem kedveli, hogy a szerelem ünneplése az évnek csak erre az egy napjára korlátozódik. „Ez egy szép, kedves ünnep” – ruházta fel tulajdonsággal Kiszel az ünnepet. A Story gála csillaga virágot és ajándékot vár és szerencsére kap is ilyenkor.

Valkó Eszter

 

A lisztérzékenysége miatt jócskán lefogyott Valkó Eszternek nem ellensége a Valentin-nap, de nem is a tartozik a kedvencei közé. Ha nem villognának a boltokban a reklámok és nem hívta volna egy barátja reggel, hogy boldog Valentin-napot kívánjon neki, eszébe sem jutna, hogy február 14-e van, pedig a rádióban is fog beszélni róla.

És ön mit gondol? Menő vagy ciki a Valentin-nap?