A Nők Lapja is bebizonyította, hogy a sajtótájékoztató- és díjátadó-szervezés nem tréfa dolog. Az elmúlt évtized legbefolyásosabb nőit díjazták kedd délelőtt egy második kerületi étteremben, de az eredményhirdetésre alig néhányan érkeztek. Voltak meglepetések is a díjazottak között, megint kiderült az is, hogy furcsa dolog az internetes szavazás is. A kaja mindenesetre finom volt.

A kezdet

A díjátadónak délelőtt tizenegykor kellett volna kezdődnie, viszont a celebek és díjazottak ekkor még nem voltak az étteremben, úgyhogy laza fél órával még megtolták a beköszönést. Aztán Peller Mariann lépett a mikrofonhoz, üdvözölt mindenkit és gyorsan át is adta a szót a magazin főszerkesztőjének, Molnár Gabriellának. "Nagyon szerejük azokat, akikről írunk, az élményt és az érzelmeket is szeretnénk átnyújtani az olvasóknak" – mondta beszédében Molnár.

"A díjakat nem mi adjuk, meg felkért zsűritagok, hanem maguk a nők rajtunk keresztül" – említette Nagy Sebestyén is, az online Nők Lapja szerkesztője, előtte viszont még figyelmeztetett mindenkit, lehet, hogy fellengzős lesz.

És a vég

Mivel alig érkezett valaki, nyilvánvalóvá vált, hogy gyorsan végigmegyünk a díjazottakon. Sport, zene, színművészet, közélet és média, valamint irodalom kategóriákban osztottak díjakat, de majdnem minden esetben csak egyetlen helyezett jelent meg. A meglepő eredménnyel zárult sportkategóriában csak Polgár Judit látogatott el az átadóra, aki szerényen elmondta, hogy nemrég értesült az eseményről, és örül, ha ilyen benyomást tett az emberekre. A kategória győztese egyébként Egerszegi Krisztina lett, aki az előző évtizedben valószínűleg medencét se látott. A zenekategória dobogósainak kihirdetésekor Peller Mariann bejelentette, hogy Rúzsa Magdi bármelyik percben befuthat, a terem hátuljából pedig bekiabálták a szervezők, hogy a győztes Janicsák Veca tíz percen belül megérkezik.

Azon is túl

"Tessék elképzelni, itt vagyunk egy díjkiosztón" – mondta telefonban Szegő András, a lap munkatársa, amikor a színművészet kategória második helyezettjét, Törőcsik Marit hívták. "Büszke vagyok a társaságra, akikkel szerepeltem, mert ezek között az emberek között nem lehet sorrendet felállítani" – reagált Törőcsik, majd hozzátette, hogy nem szeretne elérzékenyülni, egy díjat ugyanis méltósággal kell átvenni.

Élmény és érzelmek!

Aztán Eszenyi Enikőt is csak telefonon érték el, mert próbán volt éppen. "Kiabálj valamit!" – kérte egyik színész kollegáját Eszenyi. "Hallottátok?" – kérdezte. "Hallottuk, majdnem" – mondta Molnár Gabriella. "Szinte ott érezzük magunkat" – tette hozzá nyájasan. Aztán hosszan beszélgettek Eszenyi feszített munkatempójáról és a szerepeiről. Időközben viszont befutott Janicsák Veca, és behúzott nyakkal sietett a székek között.

"Hát nagyon fura dolog, hogy ezt megkaptam, mert az elmúlt évtizedről van szó, amiben én nagyon vettem részt. Azon leszek, hogy legközelebb is én vegyem át" – magyarázta Janicsák, miután fellépett a színpadra. Ahogy később a Velvetnek elmondta, az emberek ezzel a díjjal bizalmat szavaztak neki, amit szeretne beváltani. Arról, hogy például mikor jelentkezik lemezzel, egyelőre nem mondott semmit.

A menthető

Amikor úgy tűnt, hogy tényleg senki nem pályázik ezekre a díjakra, következett a közélet és média kategória, amit valamiért komolyan vettek a díjazottak. A harmadik helyezett D. Tóth Kriszta arról beszélt, hogy a legjobbkor jött neki ez az elismerés, a munkahelye körül ugyanis bonyodalmak vannak. Híradót nem sokáig fog már vezetni, említette a Velvetnek, de eltűnni semmiképpen nem fog. "Nem kell tökéletesnek lenni, elég, ha valaki igazi" – mondta, és anyját hozta fel példának. A másodikként befutó Erős Antónia legfontosabbnak az Egy Csepp Figyelem Alapítványt tartotta, végül Geréb Ágnes lánya, Herner Dorka lépett a mikrofonhoz. "Nagyon furcsa kettős érzés. A helyzet azt tükrözi, ahogy mi évek óta élünk. Van ez a díj és a díjazott háziőrizetben ül" – mondta, majd beszélt a tiszteletről, az elutasításról, és arról, hogy a meghurcoltatás is oka lehet, hogy megkapta az anyja ezt a díjat.

A kapaszkodás

Az irodalom kategória megint meglepetést hozott, ugyanis minden díjat átvettek. A harmadik helyezett Fejős Éva az olvasók után a könyvtárakat dicsőítette, Hegedűs Réka Schaffer Erzsébet nevében köszönte meg a díjat, örül a szeretetnek és a visszajelzéseknek, végül Tasi Géza Szabó Magda örököseként vette át az első helyzettnek járó elismerést. "Három éve halt meg és jó érzés, hogy az olvasók ennyire szeretik" – mondta szűkszavúan. Amikor átadónak vége lett, megérkezett Rúzsa Magdi is, akit Nagy Sebestyén már csak csendben jutalmazott meg.