A Való Világ 4. vasárnapi összefoglalójában megtudhatta az ország, hogy a valóságshow játékosainak mekkora az IQ-ja. A Mensa HungarIQa szakembere a Velvet megkeresésére elmondta, a teszt kitöltésének körülményei is befolyásolják az eredményt, és az sem mindegy, ki hány éves. Attól még, hogy Szandikának lett a legalacsonyabb az intelligenciahányadosa, jóval okosabb lehet, mint amit mutat.

A Velvet Balanyi Bibiánát – aki a Való Világ 4. játékosainak IQ-ját is mérte –  kérdezte a Mensa HungarIQától arról, hogy mennyiben nevezhető butábbnak az, akinek alacsonyabb az IQ-ja, és mennyiben lehet okosabb, mint amit a teszt eredménye mutat. “A mostani Való Világ szereplői átlagosnak mondhatók. A meglepő az lehetett, hogy többen nem érték el a 100-as IQ-t. Ennek oka abban is keresendő, hogy a teszt kitöltésének körülménye nem volt ideális. 100 napja bent vannak a Villában, mindenféle intellektuális stimuláló közegtől elzárva, tehát ez egy extrém pszichológiai helyzet. Az IQ-tesztek normál, átlag körülményekre vannak kidolgozva” – nyilatkozta a Velvetnek Balanyi Bibiána és elmondta, a vasárnapi műsor óta lefagyott a Mensa HungarIQa weboldala, mert annyian kattintják.

Akinek alacsonyabb az IQ-ja, még nem hülye

A Való Világ 4. játékosai ugyanazt a tesztet töltötték ki, amit 2003-ban az ország nagy IQ-tesztjeként megismert a néző. Akkor a Való Világ 2. játékosai is kitöltötték a tesztet, és sokkal jobb eredményeket értek el, mint a mostaniak. A Mensa HungarIQa szakembere szerint ebből még nem lehet levonni azt a következtetést, hogy butábbak lennének a mostani játékosok, mert teljesen más körülmények között írták a tesztet. Balanyi Bibiána elmondta, hogy nyolc évvel ezelőtt felügyelet nélkül, élő adásban, reklámblokkok közt készítették el a játékosok a tesztet, teljesen más körülmények között. “A gondolkodás sebesség és rugalmassága a lényeg. Ha az ember beletesped 100 napnyi információ-mentes közegbe, akkor lehet, hogy a gondolkodása is lelassul. Előnyös, ha önszántából akarja kitölteni a tesztet, ha evett, aludt előtte, készült rá. Az is lehet, hogy akad olyan játékos, aki a foglalkozásánál fogva még oda sem került, hogy bármilyen tesztet kitöltsön. Ha a normál életükben írták volta meg, ennél kicsivel nagyobb számokat értek volna el véleményem szerint. Ha valakinek egy csoporton belül a legalacsonyabb az IQ-ja, az nem jelenti azt, hogy buta. A buta jelzőbe talán beletartozik a magatartása, a beszéde, hogy bunkó-e másokkal” – mondta a Velvetnek Balanyi Bibiána, aki személyesen mérte fel a Való Világ 4. játékosainak intelligenciahányadosát.

A VV 4. játékosai tévesen olvasták fel az eredményeket

A Mensa HungarIQa szakembere szerint a játékosok tévesen olvasták fel az eredményeiket, mindannyian százalékot mondtak a végeredményhez. “Többen is tévesen olvasták fel az eredményeket. A 105 tehát maga az intelligenciahányados, és nem azt jelenti, hány százalékosan töltötte ki a tesztet. Laci IQ-ja a lakosság 63%-ánál magasabb" – tette hozzá Balanyi Bibiána. A szakember azt is elmondta, lehet, hogy a hetedik párbajra készülő Szandikának hasonló az IQ-ja mint Lacinak, ugyanis kortól is függ a teszt eredménye. “Lehet, hogy Laci darabszámra kevesebb feladatot oldott meg sikeresen, mint például Anikó, de mivel idősebb, az ő IQ-ja magasabb. Az intelligencia a lakosságban haranggörbe szerint oszlik meg, és fontos az életkor. Idősebb korban ugyanaz az eredmény magasabb IQ-t jelent" – mondta Balanyi Bibiána és hozzátette, a tesztet egy reprezentatív felmérés alapján állították össze a szakemberek, amin korcsoportonként mindenféle foglalkozású emberek vettek részt.

Szandika okosabb, mint amit mutat, Alekosz sok szót tud, hiába

"A személyes véleményem szerint átlagos, kedves emberekről van szó. Én úgy gondolom, hogy hiába végzett Gigi a középmezőnyben, nagyon értelmes lány lehet, többre lenne képes. Hiába lett Szandikának 90 az IQ-ja, messze több értelmet érzek benne, mint amennyit mutat magából. Józan paraszti ésszel megáldott személyiség, akinek a gyakorlati logikája nagyon jó. Az eredménye semmivel sem rosszabb, mint a villatársaié, egy szinten van a többiekkel. Alekosz esetében beigazolódott, amit sejtettem: nem annyira intelligens, mint amennyire a nézők annak gondolják. Szeret sok szót használni, de rosszul használja, és az intelligencia fokmérője az, hogyan, mennyire használja helyesen az ember a sok szót, amit tud és ismer” – mondta Balanyi Bibiána.

Nem írtak IQ-tesztet, mielőtt beköltöztek a Villába

A szinte egyforma eredményeket látva a Velvet megkérdezte a Való Világ 4. kreatív szerkesztőjét, Rubin Kristófot, szándékosan választották-e ki így a Való Világ 4 jelöltjeit. “Nem töltöttünk ki velük IQ-tesztet, ezért voltunk kíváncsiak az eredményekre, mert az IQ nem volt szempont a kiválasztásnál. Azért volt jó ez a játék, mert ők maguk gondoltak magukról valamit és a nézők is gondoltak róluk valamit, az eredmények pedig mindenkit megleptek” – mondta Rubin Kristóf a Velvetnek. Hozzátette, azért nem látni a Villában még díszből sem könyvet, mert minden ilyen impulzustól el vannak vágva játékosok, hogy ne meneküljenek el a valóságtól, hanem benne legyenek.