A magyar Justin Bieber nemrég jelentkezett első klipjével, amit egy héten keresztül játszott a Viva TV. A tizennégy éves Márton Máté menedzserével hosszabban beszélgettünk, amiből kiderült, hogy MM-et elvileg nem Bieber-klónnak szánták, és hogy rohadt elutasítóak a magyar tinik. Aztán váltottunk pár szót magával MM-mel is, amiből legalább annyi kiderült, hogy a dal, amit a menedzserrel választottak, legalább tetszik neki, noha Bieber amúgy nem a kedvence.

Pedig nem hasonlít

"Mindenki úgy is azonnal azt mondja. Nem mi találtuk ki, hogy ő legyen a magyar Justin Bieber. Úgy volt, hogy BNF Frank öcseként lement egy közönség-találkozóra, ahol Frank bemutatta nekünk. Láttuk, hogy ugyanaz a tinikorosztály, ugyanaz a forma, de a lényeg, hogy jól gitározik és énekel" – mondta Karlovits Karlo Zsolt MM, a magyar Justin Bieber, és a BNF zenekar menedzsere. Karlovits egyébként az Inflagranti zenekarban is játszott, és több rádiónál dolgozott mindenféle beosztásban.

"Én nem mondanám, hogy hasonlít, de olyan a stílusa" – magyarázta a menedzser. "Mindenkinek megvannak az alteregói. Ha hasonlítana, az még mindig kevés lenne. Tizennégy éves, van hova fejlődnie, rajta áll, hogy mi lesz belőle, mi csak elindítottuk" – mondta. "Azt gondoltuk, ha ilyen fiatal, menő produkciók vannak, mint Justin Bieber, és ha nekünk van kapacitásunk, időnk is, akkor miért ne használnánk ki. Az volt a lényeg, hogy kipróbáljuk a dolgot" – említette Karlovits futtában.

Lázadók, márkaépítés, sikerek

"Eddig egy dal készült, nevezhetjük tesztüzemnek is, de nemcsak egy szám erejéig szoktuk csinálni. A várakozásokat magasan teljesítette, kábé 170 ezren megnézték a klipet, ami csak a Viva TV-n mehetett eddig, de most feltöltjük a saját YouTube csatornájára is. A Te vagy az a lányt egyébként Fehér Attila és Kolozsvári Tamás írta, a lényeg az, hogy fiatalos legyen, eszerint választottuk ki" – mondta. Ahogy említette, csak ketten állnak egyelőre MM mögött, ő és Fehér Attila, és örül, hogy működik a BNF is, ami nagy segítség lehet.

A BNF Karlovits szerint mindenképpen sikeres kísérlet volt. Mint kiderült, nyertek egy Comet-díjat, ami azért önmagában még nem a siker legfontosabb ismérve, mindenesetre eddig volt két daluk, mostanában érkezik a harmadik. Ahogy mondta, az első cél az volt, hogy megismerjék és elfogadják az együttest, ami összejött, tehát szép teljesítmény. "A tinikorosztály annyira kritikus. Igazából magukkal szemben kritikusak. Negatív kritikával illetnek olyan embereket, akik dolgoznak, felkészültek, miközben ők korosztályon belül nem tesznek semmit. Oké, hogy lázadó korszak, de alapjában elég rosszindulatúak" – magyarázta.

"Én azt gondolom, hogy el fogják Mátét fogadni. Tudjuk a következő lépést, amit nem lőhetünk le, de bizonyítani fogja a tehetségét. Azt tapasztaljuk egyébként, hogy ha történik valami, akkor az a baj, ha meg nem történik semmi, akkor meg az. Ha az ember csinál valamit, ami viszonylag nagy tömeget megmozgat, akkor rengeteg kritika éri" – számolt be Karlovits, majd később hozzátette, hogy örül, hogy sikerült felkavarniuk ezzel a magyar poppocsolyát. A Facebookon mindenesetre négy nap alatt majdnem 9000 tagot gyűjtött be a magyar popzene legifjabb reménysége.

Megszólal az üstökös

Ahogy a tizennégy éves Márton Máté elmondta, rengeteg visszajelzést kapott mióta megjelent az első száma. "Megismertek az utcán Gyöngyösön, ahol lakom, rengeteg levelet kapok a Facebookon, az üzenőfalra egy csomó véleményt, kritikát kiraknak. Kapok hideget, és meleget is,  az mondjuk fura, hogy egyszerre ilyen sok negatívat küldenek" – említette a Velvetnek. Mint mondta, Magyarországon bármilyen produkcióval előállhat az ember, biztos támadni fogják, ráadásul nem is azért csinálja, hogy mindenki szeresse.

Az, hogy Justin Bieberhez hasonlítják, nem zavarja, és nem is igazán érdekli. "Elismerem a zenéjét, de nem a kedvencem. A hardcore-tól a popzenéig mindent hallgatok" – magyarázta. Popzenére egyébként Ushert, hardcore-ra a Bring Me The Horizont említette példaként. Az a zene, ami az első klipjében hallható, állítása szerint tetszik neki, erre biztos, ami biztos rákérdeztünk. Márton egy-két éve kezdett gitározni, de tanárhoz nem járt, csak magától játszogatott, a családjában viszont szinte mindenki zenész, ami komoly segítség. "Nagyon megtetszett az egyik Joan Osbourne-szám gitártémája, és azt akartam megtanulni" – mondta a Velvetnek. A szülei bíznak benne, hogy be fog jönni a zenélés.