79 éves korában, magyar idő szerint szerda délután elhunyt Hollywood egyik legnagyobb csillaga, Elizabeth Taylor. A két Oscar-díjas színésznő olyan legendás filmekben szerepelt mint a Kleopátra, a Nem félünk a farkastól, vagy a Macska a forró bádogtetőn. Nagyszerű szerepei mellett híres volt házasságairól, összesen hétszer ment férjhez, viharos kapcsolatáról Richard Burtonnel, és különleges barátságáról Michael Jacksonnal.

A színésznő 1932-ben született Londonban, annak tehetősebb, északi negyedében, szülei egyébként mindketten amerikaiak voltak. Az anyja is színésznő volt, de felhagyott a színészettel, amikor férjhez ment Liz Taylor apjához. A család a második világháború kirobbanása előtt nem sokkal tért vissza az Egyesült Államokba.

A karrier

Liz Taylor gyerekként lenyűgözte a stúdióvezetőket különös, sötét szépségével, ugyanis két sor szempillával született, és 1941-ben le is szerződtette őt a Universal Pictures. Kilenc évesen szerepelt az első filmjében, de nem sokkal később a Universal Picturestől elküldték, úgyhogy felkarolta a Metro-Goldwyn-Mayer, és érkezett az első híresebb szerepe a Lassie hazatérben.

Az igazi áttörést végül 12 évesen érte el Taylor, amikor eljátszotta Velvet Brown szerepét az 1944-es A nagy derby című filmben. A film szép sikereket ért el, Taylornak megemelték a fizetését, és hosszútávú szerződést ajánlottak neki. Karrierje az ötvenes évek második felében ért a csúcsra, 1958-tól 1961-ig minden évben Oscar-díjra jelölték. Az első díját végül 1961-ben kapta, a Modern kaméliás hölgyért, a másodikat 1967-ben a Nem félünk a farkastól-ért.

A szerelem és gyémántok

Utóbbiban együtt játszott Richard Burtonnel, hét férje egyikével. A pár még 1963-ban ismerkedett össze a Kleopátra című film forgatásán, és Hollywood egyik legemlékezetesebb szerelmi története az övék, rengeteg veszekedéssel, és kőkemény alkoholizmussal. 1964-ben házasodtak össze és először tíz évet húztak le egymás mellett, majd nem sokkal az 1974-es válás után megint adtak maguknak kilenc hónapot.

A házaspár 1972-ben Magyarországon is járt, ugyanis Burton itt forgatta a Kékszakáll című filmjét, Taylor pedig elkísérte őt Budapestre, és itt ünnepelte 40. születésnapját is. Az eseményen rengeteg híresség is megjelent, mint például Grace Kelly monacói hercegné is. A színésznő imádta a gyémántokat, erre az alkalomra kapta például a Taj Mahal nevű gyémántot, a leghíresebb egyébként a 69,42 karátos Taylor-Burton gyémánt volt, amit 1966-ban kapott a színésztől.

Utolsó férjéhez, Larry Fortenskyhez, aki építőipari munkás volt, 1991-ben ment hozzá Michael Jackson Neverland nevű birtokán. Az énekesről egyébként szintén ő terjesztette, hogy a popzene királya, amikor például 1989-ben kihirdette egy díjátadón is, hogy ő az igazi király. Fortenskyvel végül öt évet voltak együtt. Többet nem ment férjhez. A sznésznőnek összesen három gyereke született, két fia és egy lánya, ezenkívül még Burtonnel örökbefogadtak egy kislányt is.

A betegségek

Elizabeth Taylor életét gyakran kísérték egészségügyi problémák. Az első gondok már A nagy derby című film forgatása alatt is jelentkeztek, amikor a tüdőgyulladás egy ritka fajtája majdnem megölte őt. Aztán 1997-ben például felépült egy jóindulatú agytumorból is. 2004-ben pedig kiderült, hogy szívelégtelenséggel küszködik – amitől könnyen kimerült – és gerincferdüléssel.

A színésznővel végül a szívelégtelenség végzett. A Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Centerben hunyt el. Mindhárom gyerek vele volt a kórházban. "Túl sok történt az életemben, hogy ne váljak fatalistává" - nyilatkozta az USA Today szerint 1989-ben. 2009-ben az a pletyka járt körbe, hogy Liz Taylor hazánkban kíván gyógyulni, miután felépült egy szélütésből, de ez végül nem történt meg.