Két év négy hónap, letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Budakörnyéki Bíróság Stohl Andrást, aki tavaly okozott ittasan súlyos balesetet. A bíróság mellékbüntetésként három évre eltiltotta a közügyektől és öt évre az autóvezetéstől is. Az ügyész elfogadta az ítéletet, Stohl enyhítésért fellebbezne. A színész fátyolos szemmel hallgatta az ítéletet, de nem kommentálta.

Maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetésre módosította az ügyészség a csütörtöki tárgyaláson a Stohl András elleni vádat, miután az orvosszakértő megállapította, K. Pál - a tavaly májusi baleset legsúlyosabb sérültje - maradandó egészségkárosodást szenvedett. A tárgyaláson ismertetett szakértői vélemény szerint, enyhe mértékű, de maradandó fogyatékossággal kell élnie ezentúl K. Pálnak, akinek egyik lába lerövidült, csípőmozgása beszűkült a karambolban elszenvedett sérülései miatt. K. Pál munkaképessége 15 százalékkal csökkent. A 77 éves férfi a tárgyaláson arra panaszkodott, hogy így már nem tud dolgozni. A baleset tavaly májusi időpontjában is éppen a Lehel téri piacra tartott árujával.

Módosított vád, nagyobb büntetés

A vád módosítása azért volt lényeges, mert ezzel megemelkedett a Stohl András által elkövetett bűncselekmény büntetési tétele. A színész így akár öt évet is kaphatott volna. A tárgyaláson megjelent K. Pál is, aki papírról olvasta fel vallomását, melyben elmesélte: “A tűzöltők fűrészölték ki az ajtót, és úgy szedtek ki”. Arról is beszélt, hogy “a család tiszta idegben van a baleset óta”. Nyugtatót szed, gyógytornára jár, a fia viszi mindig tornára. K. Pál nem haragszik, de kártérítést kér Stohltól. A hátsó padokban ülő fia szinte végig a könnyeit törölgette, amíg apja beszélt.

A vád röviden

A vád szerint Stohl András 2010. május 8-án hajnali 4 óra tájban Fót
felé haladva ittasan balesetet okozott. A megengedettnél gyorsabban
haladva, a záróvonalat átlépve ütközött két, vele szemben szabályosan
közlekedő autóval. Az egyik gépkocsi vezetője maradandó
fogyatékossággal járó sérülést, három utas pedig könnyű sérülést
szenvedett. Stohl a baleset helyszínéről a rendőrség megérkezése előtt
egy másik gépkocsival ittasan elhajtott. A büntetési tétel maximuma
ebben az esetben 5 év. (FH)

A tárgyaláson vallomást tevő orvosszakértő a kokainozásról kifejtette, hogy nem bizonyítható, hogy a baleset időpontjában, 2010. május 8-án hajnali 4 óra körül Stohl kokain hatása alatt volt, mindenesetre reggel 6 óra 10-kor még ki tudták mutatni az anyagot, 6.45-kor viszont már nem. A szakvélemények szerint nagyon eltérő, hogy a kokain mennyi idő alatt szívódik fel egy személy szervezetében, így nem lehet kijelenteni azt, hogy Stohl András az általa említett hajnali egy óra után is fogyasztott kokaint. A szakértő egyébként 12 000 forint+áfát kért szakvéleményéért, míg a bűnügyi költség 579 ezer forintot tett ki, amit Stohl Andrásnak kell kifizetnie az ítélet értelmében.

Stohl jelleme az ügyész szerint

Az ügyész vádbeszédében letöltendő börtönbüntetést kért Stohl Andrásra. Mint kifejtette: A súlyosító körülmények száma és nyomatéka nagyban meghaladja az enyhítő körülményekét”. Szerinte a vádlott jellemére utal, hogy a baleset után elhagyta a helyszínt, és ismét részegen vezetett. És mivel a korábbi hasonló bűncselekménye miatt kapott pénzbüntetés nem volt elég elrtettentő a vádlott számára, ezért az ügyész szerint a szabadságvesztés lenne a megfelelő.

Stohl ügyvédje védőbeszédében minél több kedvezményt próbált kicsikarni védencének, így felvetette, hogy felfüggesztett büntetést kapjon, ne börtönben kelljen a büntetést letölteni, hanem enyhébb büntetésvégrehajtási intézményben, illetve mérlegeljék a szabadlábra helyezést.

Stohl András az utolsó szó jogán ismét kifejezte sajnálatát, és kipirosodva, izgatottan elmondta, tudja, hogy mindezért felelnie kell.

Stohl András bűnös

A bíróság végül bűnösnek találta Stohl Andrást, és 2 év 4 hónap, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, 5 évre pedig a járművezetéstől. Stohl fátyolos szemmel, de fegyelmezetten hallgatta végig az ítélethirdetést, ügyvédjének elmondta, hogy enyhítésért szeretne fellebbezni, utána viszont elviharzott. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet.

Az ítélet az ügyvédi fellebbezés miatt tehát még nem jogerős.

A vád részletesebben

* Stohl véralkoholkoncentrációja a baleset idején: 2,15 - 2,23 ezrelék között, ami közepes fokú alkoholos befolyásoltságnak minősül

* Útban Fót felé kokaint is fogyasztott

* A Subaru Forester sebessége a baleset előtt: 115-120 kilométer/óra (az adott útszakaszon a megengedett sebesség 90 kilométer/óra)

* Közelekedési körülmények a baleset idején: szürkületi látási viszonyok, borult idő, száraz úttest

* Az ütközések leírása: Stohl Fót lakott területén kívül a 2012-es főúton a záróvonalat átlépve áttér a menetirány szerinti bal oldalra, majd nekiütközik a K. Pál által vezetett, szabályosan közlekedő Citroen Berlingónak (a kocsi utasa még K. Ibolya). A Citroen az árokba csúszik, miközben Stohl 51-54 kilométeres sebességre lassult Subaruja továbbsodródik, és nekiütközik a Citroen mögött szabályosan közlekedő Skoda Fabiának (az autót T. Tibor vezeti, utasai Sz. László, N. Tibor, S. Lilla és H. Bernadett).

* Sérülések:

- K. Pál: combcsont-törés - 8 napon túl gyógyuló sérülés, maradandó sérülés

- K. Ibolya: mellkasi sérülések és kézsérülések - 8 napon belül gyógyuló sérülés

- H. Bernadett és S. Lilla: agyrázkódás - 8 napon belül gyógyüló sérülések

Forrás: Velvet, vádirat

A bíró, Léhmann Zoltán az ítélet szóbeli indoklásakor kifejtette, hogy hogy Stohl András teljeskörű beismerését csak korlátozottan vehették
figyelembe enyhítő körülményként, mert a színész ezt csak akkor tette
meg, amikor a rendőrség már minden bizonyítékot beszerzett, így az ügy
felderítését a beismerés nem könnyítette meg. A bíró a súlyosbító
körülmények között felsorolta, hogy az ittas vezetés és a
sebességtúllépés nagyon elszaporodott. Léhmann Zoltán kiemelte Stohl
András többszörös, durva szabálysértését, valamint azt, hogy 4 órán át
tartó italozás közben vezetett és kábítószer hatása alatt is állt.
Különös súllyal esett latba, hogy Stohl András másra kívánta hárítani
a felelősséget és a helyszínt ugyancsak ittasan vezetve hagyta el.

További részletek percről percre a Velvet bírósági tudósításában.