A VV4 nyolcadik párbaja kapcsán sokakban felmerült a kérdés, csalt-e a csatorna az sms-szavazatokkal, és a műsorvezetők milyen mértékben befolyásolták a nézőket a párbaj során. Akad, aki számítással támasztja alá, miért nem lehetséges, hogy ilyen rövid időn belül ennyit változzon a százalékok aránya. Számítások, elméletek a nagy összeesküvésről. Egyébként meg nem tök mindegy?

Amióta elkezdődött a Való Világ 4, két összeesküvés-elmélet van porondon, ha valami olyan történik, amit nehéz elhinnie a nézőnek. Az egyik, hogy beépített ember van a Villában, aki eleinte a nézők szerint VV Olivér volt, majd VV Anikó vette át stafétát: ezért is leszbizett Szandikával. A másik összeesküvés-elmélet típus az, hogy a csatorna manipulálja az sms-szavazatokat. Ez utóbbitól zengenek a blogok a VV4 nyolcadik párbaján kiesett VV Gigi kapcsán. A párbaj során "olyan történt, ami eddig nem volt a Való Világ történetében", a csatorna idő előtt megmutatta, ki van a fantomkép alatt, így a műsor felénél kiderült, VV Gigi vezet 55%-kal. A párbajt végül VV Éva nyerte 51%-kal, a felháborodott nézők szerint csalás történt.

Szegény Gigit kicsinálta a csatorna, jelentsük fel őket - írják a kommentelők

Ilyen rövid alatt szinte lehetetlen ekkora előnyre szert tenni, írják a kommentelők több blogban is. Azok, akik nem fogadják el Céltudatos Éva győzelmét, a játékos kizárását követelik a Csalt az RTL a Gigi-Éva párbajon facebook oldalon, és olyan is akad, aki arra kéri a többieket, jelentsék fel emiatt a csatornát a Médiahatóságnál. Szerintük Kócos Éva csakis csalással nyerhetett, mert az kizárt, hogy az emberek a cigiző, piáló, egyszer köpködő és ordibáló lányra kíváncsiak a viledás rongyot szorongató, néha Jerzyn kézimunkázó VV Gigivel szemben. Van, aki pedig arra buzdítja a népet, ne nézzék a műsort.

VV Gigi rajongói kevesebben voltak a stúdióban

A csalás mellett voksolók szerint már az gyanús, hogy VV Éva és VV Gigi rajongóit aránytalanul osztották el a stúdióban: szerintük sokkal többen szurkoltak VV Évának. VV Olivért és a lónyugtató beadásának fenyegetésével lecsitított Szandikát pedig direkt jó messzire ültették VV Gigi barátaitól, hogy ne legyen bunyó, ezt is a kommentelők gondolják.

Van aki kiszámolta, sacc per kábé, hány szavazatnak kellett volna érkeznie. “Fogalmam sincs mennyien sms-eznek, de ha pl 4 nap alatt - legyen kerek szám - 45 000 ill 55 000 sms érkezik (45:55-ös álláshoz), akkor Évának az 11 250 sms per nap, azaz óránként kb 470 sms. Ahhoz, hogy ez hirtelen megforduljon 51:49-re Évának 57 250 sms kell, azaz plusz 12 250 db. Mindez alig egy óra alatt!” – írja valaki a Hogyvolt blog alatt.

Csalt az RTL, a műsorvezetők manipulálták a nézőket

Többek szerint a két műsorvezető, Sebestyén Balázs és Lilu szándékosan kérdezték meg Alekoszt, mit érezne, ha Évát elveszítené, ezzel is manipulálva a nézőket. Ezek után pedig direkt szemét kérdéseket tettek fel Giginek. A csatorna hivatalos nyilatkozata szerint semmilyen csalás nem történt, akadt már olyan párbaj, amikor idő előtt felfedték a fantomképeket.

"A szoros állás miatt mutattuk meg a képeket" - írja az RTL

"Szerkesztői döntés volt a fantomképek felfedése a legutóbbi Éva-Gigi párbajon, amire egyébként már korábban is volt példa a ValóVilág történetében. Ahogy a műsorban is elhangzott a szoros állás miatt döntöttünk úgy, hogy megfordítjuk a képeket és még egy utolsó lökést adunk a nézőknek, hogy bebiztosítsák kedvencük helyét a Villában. Nem ellenkezik a szabályokkal és a jövőben is előfordulhat hasonló helyzet. Ezzel a döntéssel egyenlő esélyt adtunk mindkét játékosnak és az őket támogató nézőknek. A végjáték során kiemelten fontosnak tartjuk, hogy valóban azok legyenek a Villában, akiket a nézők többsége támogat.

A játék ezen szakaszában már sokkal kiélezettebbek a párbajok és szorosabb eredmények születnek; természetes, hogy a kiesett játékos és szavazói nehezen fogadják el a döntést, amelyet egyébként a nézők többsége szavazott meg. SMS szavazással kapcsolatban több nézői észrevétel érkezett. Most is mint, minden élő szavazásnál élő telefonos ügyfélszolgálatot biztosítunk a nézőknek, ahová kérdéseikkel fordulhatnak, amit a telefonszámuk megadása után tudunk vizsgálni; természetesen csak az adott szám ismeretében van lehetőség az egyes esetek érdemi vizsgálatára" – írja az RTL Klub a nyilatkozatban.

Ön szerint csalt a csatorna az Éva-Gigi párbajon?

Hogy történt-e csalás, és milyen módon, valószínűleg soha nem fog kiderülni, ha csak valamelyik belső ember meg nem írja egy könyvben. Aki hisz abban, hogy csaltak, egész biztosan rengeteg érvet fel tud sorakoztatni, mint ahogy azok is, akik cáfolják a csalást: az ő álláspontjuk szerint nem érdekük belenyúlni a műsorba, hiszen az az érdekük, hogy a nézzők nézzék a műsort és a kedvenceik maradjanak bent. Ön szerint csal a csatorna az sms-szavazatokkal?