Az Alkonyat főállású vívódónője hiába rajongott színésznő, nem ebben a szakmában képzeli el jövőjét, és rühelli, ha fotózzák. Nem érti, miért érdekel ő bárkit is, és egyszer úgyis otthagyja az egészet a fenébe.

Április 9-én lett 21 éves Kristen Stewart, aki azzal szerzett világhírt, hogy eljátszotta Bella Swan szerepét az Alkonyat-könyvek alapján készült filmekben. (Bella az a bizarr ízlésű női főszereplő, aki nem tud választani egy halott és egy kutya, azaz Edward, a vámpír és Jacob, a vérfarkas között.) Születésnapját a sorozat rajongói világszerte ünnepelték, a hírügynökségek és a celebpletyka-oldalak pedig minden információt igyekeztek közzétenni az eseményről. Nem nagyon volt mit.

A FemaleFirst beszámolója szerint a Vancouverben tartott bulin Stewart egy motort kapott az Alkonyat-stábtól, amin egyedül és pasijával, a lesifotós-ellenes Robert Pattinsonnal felváltva is tett néhány kört. Utóbbi karnagyként debütált a bulin: ő énekeltette el a „Happy Birthday”-t az összegyűlt ünneplőkkel, amelynek hatására Stewart „nagyon cukin jött zavarba”.

Stewart egyébként elég nehezen kezelheti a rá irányuló közfigyelmet, mert a buliról, amelyre munkatársai mindezek után vitték, szemtanúk úgy számoltak be: jól érezték magukat, ám a színésznő láthatóan zavarban volt, mint akinek kellemetlen az érdeklődés középpontjában lenni. Pattinson ezt kezét fogva és arcát puszilgatva próbálta enyhíteni.

Who The Fuck Is Kristen Stewart?

Viszont ha már 21 éves lett, és milliók rajonganak érte, érdemes közelebbről is megismerni a lányt, nekünk ugyanis fogalmunk sincs, hogy miért lehet őt ennyire imádni. Karrierje az utóbbi egy-két évben indult be, noha gyerekkora óta kameraközelben él: szinte minden családtagja a filmiparban dolgozik.

Saját bevallása szerint nem vágyott színészkedni, sokkal inkább a forgatókönyvírás és a rendezés érdekelte. „Sosem akartam az érdeklődés középpontjába kerülni, vagy híres lenni. A tollakat viszont imádtam, úgyhogy sokat gyakoroltam az aláírásomat” – mondta el a Vanity Fairnek adott interjújában, ahol további terveiről is beszélt. „Irodalmat szeretnék tanulni az egyetemen. Író akarok lenni. Mármint szeretem azt, amit csinálok [vagyis a színészkedést], de nem ez minden, amit szeretnék – életem végéig hivatásosan hazudozni.”

Életműve zsenge korára való tekintettel nem meglepően csekély, hiszen még csak 1999 óta játszik. Első jelentősebb filmszerepében Jodie Foster halálra rémült gyerekét alakította a Pánikszobában (2002), és azóta évente legalább egy filmben vagy tévéműsorban feltűnt (például a Sarah Silverman Programban). Sokszor hozta a beilleszkedésre képtelen kamasz figuráját, ami – interjúi alapján – nem áll távol a valóságtól, például iskolába járni sem szeretett, mert kölcsönösen utálták egymást osztálytársaival.

Igazi sztárokkal többször játszott: Foster után Dennis Quaiddel, Sharon Stone-nal és Meg Ryannel is szerepelt közös filmben. Aki azonban tényleg tudja, hogy ki ő, az valószínűleg az Alkonyat-sorozatból ismeri, amelyben egy hosszasan vívódó tinilányt alakít, akinek szerelméért természetfeletti karakterek küzdenek. Bella Swan alakításáért többször díjazták, de színészként a legtöbb elismerést nem ezért, hanem Joan Jett rockénekesnő megformálásáért kapta a The Runaways című filmben.

Stewart egyike azoknak a színészeknek, akiket előbb kezdtek el sztárolni, mint ahogy teljesítményük alapján azt kiérdemelték volna, neki azonban van lehetősége bebizonyítani, hogy ért ahhoz, amit csinál. A Jack Kerouac könyvéből készült Úton filmváltozatának már az utómunkái zajlanak, ebben játszott szerepében esetleg megvillanthatott valamit, ami nem egy durcás tinédzser lány, és ott lesz anyja egyik rendezésében is, a K-11-ben, amelyben egy férfi rabot alakít. Azt, hogy az ezek utáni, 2012-ben forgatandó Hófehérke és a vadászokban milyen figurát hoz majd, nem tudni.

Szerintem Kristen Stewart...

De ha nem villant különösebb tehetséget, már akkor is jól járt: a Vanity Fair szerint csak tavaly körülbelül 28,5 millió dollárt (több mint ötmilliárd forintot) keresett. Rajongói online közösségekben adnak tippeket egymásnak, hogyan hasonlíthatnának rá legjobban, és folyamatosan szemlézik stílusát. A mókás ebben az, hogy saját bevallása szerint sem szeret csajosan öltözni, úgyhogy ha valahol meg kell jelennie, kényszerűségből belebújik valami elegánsabba, de lehetőleg inkább nem.

Stewart nem egy klasszikus szépség: a vonásai finomak, de nem mondhatók kifejezetten nőiesnek. Imázsát sem ilyenre építi: noha számtalan magazinnak, köztük a Vogue-nak, a Vanity Fairnek, az Elle-nek és az Allure-nek fotózták már, az elkészült sorozatokon nem nőiességét, sokkal inkább törékenységét hangsúlyozzák. A felvételeken ritkán mosolyog, általában komoran, dacosan, ritkábban begerjedve tekint az olvasókra.

Több interjúban hangsúlyozta már: utálja, ha fotózzák, fél az újságíróktól, a rajongóktól és úgy egyáltalán, összezavarja, ha a dolgok nem természetesen zajlanak - ezért nem szereti például a tévés megjelenéseket, ahol rövid idő alatt kell nagyon viccesnek lennie. Az Alkonyat-széria utolsó két részével azonban valószínűleg keres majd annyit, hogy ha megunja, otthagyhassa az egész cirkuszt, és élete végéig azt írjon, amit akar.