Egy állat nem játékszer, nem egy tárgy, amit ha megununk, akkor eldobhatjuk - hívta fel a figyelmet a felelősségteljes állattartás fontosságára Ganxsta Zolee az Országos Állatvédőrség működését segítő egyezmény sajtónyilvános aláírásán. Az állatvédelmet a hazai hírességek jelentős százaléka a szívügyének tekinti, az eseményen Bornai Tibortól Tornóczky Anitán át Tóth Gabiig mindenki megjelent.

Megszámlálhatatlan hazai híresség vett részt az első Országos Állatvédőrség munkáját segítő együttműködési megállapodások ünnepélyes aláírásán. Úgy tűnt, hogy Bornai Tibortól Tornóczky Anitán át Tóth Gabiig mindenki fontosnak tartja, hogy megszűnjenek azok az állapotok, amelyek Magyarországon uralkodnak, hiszen hiába van állatvédelmi törvény, ha senki nem kap letöltendő börtönbüntetést azért, mert megkínoz, bántalmaz egy védtelen élőlényt.

Felelős vagy!

Ganxsta Zolee feleségével és egyik kutyájukkal jelent meg az eseményen. Mint elmondta, alapvetően szórakoztatja az erőszak, persze csak akkor, ha a sportról vagy a zenéről van szó. Arra viszont nagyon háklis, ha valaki egy nála gyengébb személyt, lényt bánt.

„Egy állat nem játékszer, nem egy tárgy, amit ha megununk, akkor eldobhatjuk. Akár kapunk, akár adoptálunk, akár más módon jut hozzánk egy állat, az egy életre szóló felelősséget jelent, amibe beletartozik az, hogy etetem, orvoshoz viszem, mindent megteszek annak érdekében, hogy minél jobb élete legyen. Ha valakinek van egy gyereke, akkor nem mondhatja azt, hogy most nem érek rá, ezért nem kap enni” – hívta fel a felelősségteljes állattartás fontosságára a figyelmet Ganxsta Zolee, akinek szívügye az argentin dog fajtamentés. Bár nagyon elfoglalt, ha van ideje, segít kutyákat sétáltatni, ismertségét pedig arra használja, hogy jobb sorsra érdemes kutyáknak találjon új gazdát.

Klikk a többi képért!

Önként, dalolva

Ganxsta Zolee-hoz hasonlóan Puskás Peti sem volt még tanúja állatkínzásnak, igaz, mivel kutyát szokott sétáltatni az egyik állatmenhelyen, tisztában van a helyzet súlyosságával. Hozzátette, nem normális az, hogy az elkövetők tetteinek nincs igazán súlyos következménye. Úgy véli, hogy akárcsak sok mindent mást, az állatvédelmet sem lehet elég korán kezdeni.

„A gyerekeknek olyan sok mindent kell bemagolniuk az iskolában, de nem igazán tanítanak nekik praktikus ismereteket”- mondta, majd hozzátette, egyetért azzal a gondolattal, hogy aki állatokat bánt, abban megvan a hajlam arra, hogy embertársainak ártson. „Pont most láttam a Gyilkos kilátások című angol filmet, ami arról szól, hogy van egy banda, amelynek tagjai állatokat kínoznak az erdőben, majd egyszer csak késztetést éreznek arra, hogy egy emberrel is megtegyék ezt” – mesélt filmélményéről az énekes, aki szerint jó lenne, ha Magyarországon sokkal nagyobb népszerűségnek örvendene az önkéntes munka.

Hallasd a hangod!

Falusi Mariann általában a sajtóból értesül a szörnyű esetekről, de legmegrázóbb élménye egy olyan filmrészlethez kötődik, amelyből kiderült, milyen körülmények között szállítják a haszonállatokat. „Lovakat szállítottak a vágóhídra, és az egyik állat lába beleakadt a rámpába. A szállítómunkás úgy oldotta meg a helyzetet, hogy fogott egy machetét, és levágta a ló lábát. Filmekben látjuk, amikor valaki valamilyen sokkoló élmény hatására öklendezni kezd. Ezt a jelenetet látva engem is ez az érzés fogott el akkor” - nyilatkozta az énekesnő, aki szerint a közszereplők, ismert emberek főként abban tudnak segíteni, hogy hallatják a hangjukat, a jó ügyet népszerűsítik.

Bízik abban, hogy az Országos Állatvédőrség tevékenysége révén javul majd a helyzet. „Nagyon fontos lenne, hogy az emberek valóban számon kérhetők legyenek a tetteikért, hogy valóban látványos büntetéseket kapjanak. Ha pedig saját emberi tartásuk miatt nem is, de legalább a büntetéstől való félelem miatt betartanák a törvényeket. Persze az lenne a legjobb, ha az állatvédelem mindenki énképébe beletartozna."

Még több kép!

Így működik...

Ami az Országos Állatvédőrséget illeti, a szövetséget az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Polgárőr Szövetség, az International Police Association (IPA) Magyar Szekciója, a Rendőrtiszti Főiskola, a Cerberos Állatvédő Egyesület, a Fehérkereszt Állatvédő Liga, valamint a magyar állatvédelmi ombudsman hozta létre. Mint megtudtuk, bárki tagja lehet, aki elvégzi a szükséges vizsgákat. Hatósági bizonyítványt nem kapnak az önkéntesek, csupán egy védőri igazolványt, és amint valamilyen visszásságot tapasztalnak, értesíteniük kell az illetékes szerveket – tudtuk meg Mézes Dorottyától, a Cerberos Állatvédő Egyesület alelnökétől. Hozzátette, ha valaki, aki nem tagja a védőrségnek, tudomást szerez arról, hogy állatot bántalmaznak, akkor bármikor, bárhonnan felhívatja a központi számukat. A bent lévők azonnal értesítik az éppen szolgálatot teljesítő önkéntest, aki a helyszínre siet egy polgárőrrel.