Huszonöt évig tökéletesnek tűnt Arnold Schwarzenegger és Maria Shriver házassága - még a politika és a zaklatási vádak sem ártottak kapcsolatuknak. Most, hogy Schwarzenegger kormányzói karrierje véget ért, senki sem tudja, hogyan tovább. Annyi biztos, hogy különköltöztek

Huszonöt év házasság után költözött szét Arnold Schwarzenegger és felesége, Maria Shriver. Amikor 1977-ben összejöttek, a színész már túl volt hét Mr. Olympia és hat Mr. Universe címen, és noha már játszott egy-két filmben, 1982-ig kellett várnia az első rászabott főszerepre, a Conan, a barbárban. Amikor tehát Shriver 1986-ban feleségül ment hozzá, még csak egy jóvágású fickó volt, biztatóan épülő karrierrel, de azért mégsem volt több, mint egy európai bevándorló, aki főleg a teste révén jut előre a ranglétrán. Pláne, hogy első filmjei idején még alig beszélt angolul.

Tökéletes párosítás

Maria Shrivernek akkoriban még jobban csengett a neve: anyja, Eunice Kennedy Shriver, Kennedy-lány,  John F. Kennedy, Robert F. Kennedy, és többek közt Ted Kennedy testvére. Míg férje a színészi után politikai ambíciókat kergetett, az asszony könyveket írt, illetve mozgássérültek, paralimpikonok és értelmi fogyatékosok érdekeiért szólalt fel.

Schwarzenegger és Shriver házassága mondhatni, mintaszerű volt: az egyre élénkebben politizáló férfi karrierjét nagyban segítette a Kennedy-lány, négy gyerekükkel idilli család képét mutatták, és az időközben az NBC-nél munkát vállaló asszony műsorainak, illetve könyveinek hitelességének is jót tett a rendezett háttér.

2003-ban választották meg Schwarzeneggert Kalifornia kormányzójának, amit 2011 januárjáig meg is tudott tartani. Shivernek ebben az időben több dolga is akadt – egyrészt igyekezett megvédeni férjét, amikor azzal vádolták meg, hogy munkatársnőit szexuálisan zaklatta. Miután pedig a botrány elcsendesült, komoly közéleti szerepet vállalt mellette, a nők és a legszegényebb rétegek jogainak védelmére irányítva a közfigyelmet. Filmeket készített, és fagylaltot is kezdett forgalmazni - válallkozásának bevételeiből nagy összeget fordítva a fogyatékkal élő sportolók támogatására.

Hogyan tovább?

A tökéletesnek tűnő házassággal nemigen foglalkoztak a híradások egészen 2011 májusáig: ekkor jelentették be, hogy különköltöznek. A Los Angeles Times-hoz eljuttatott közlemény szerint már hetek óta külön élnek, válást azonban egyelőre nem terveznek, inkább próbálják rendbehozni kapcsolatukat. Elmondásuk szerint Schwarzenegger kormányzói karrierjének vége olyan személyes és szakmai változásokkal járt, amelyet még fel kell dolgozniuk,döntésük pedig hosszas együttgondolkozás eredménye.

A közleményben az is olvasható: kapcsolatuk nem szakad meg, négy gyermekük mindenképpen összeköti őket. Ennél bővebben azonban nem nyilatkoznak a kialakult helyzetről, és nyomatékosan kérték a sajtó képviselőit, hogy sem a családot, sem barátaikat ne keressék további kérdésekkel.

Az LA Times kommentárja szerint a házasfelek már egy ideje egyébként is lazítottak kapcsolatukon, amely a nyilvános visszhangokban is megmutatkozott: noha a média korábban élénken érdeklődött házasságuk iránt, idei áprilisi, huszonötödik házassági évfordulójukról szó sem esett a sajtóban, az utóbbi hónapokban pedig sokat utazgattak külön.

Visszatérés

A hamarosan 64. életévét betöltő Schwarzenegger kormányzói karrierje végén újra a filmezés felé fordult: sok időt töltött James Cameron rendezővel, március óta pedig Stan Lee képregényessel dolgozik egy eddig nem részletezett projekten. Shrivert továbbra is jótékonysági tevékenysége köti le - ő költözött el brentwoodi otthonukból, egy egyelőre nem ismertetett ingatlanba.