Mia Amber Davis, akit legtöbben talán a Cool túra című film nimfomán szereplőjeként ismernek, kedden, egy nappal a térdműtétjét követően elhunyt, egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a halálát. Davis a 2000-es film után lett plus-size modell, és sokat küzdött azon előítéletek ellen, amelyekkel a túlsúlyos embereknek nap mint nap szembesülniük kell.

Harminchat éves korában elhunyt Mia Amber Davis, aki színésznőként, szerkesztőként és plus-size modellként is dolgozott. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi is okozta a halálát, csupán az derült ki, hogy egy nappal a halála előtt egy térdműtéten esett át egy régi, a főiskolai évek során szerzett sérülés miatt. Davis férje, Michael Yard utoljára kedden reggel beszélt a feleségével, akinek a hangján nem érződődött semmi, úgy tűnt, hogy jól van. Pár órával később azonban felhívta a felesége egyik rokona, hogy elmondja neki, Davist kórházba kell vinni, mert nagyon szédül. Valamivel később pedig arról tájékoztatták, hogy neje elhunyt. Michael Yard azonnal felült egy Los Angelesbe tartó repülőgépre, és természetesen nagyon szeretné tudni, hogy mi is történt.

Mindenki más feladta volna, de ő rendíthetetlen volt

Mia Amber Davist a PLUS Model Magazine is gyászolja. A kiadvány, ahol egyébként művészeti szerkesztőként dolgozott, megerősítette halálának hírét, bár nekik sem volt bővebb információjuk arról, hogy mi okozta a halálát. A magazin szerkesztője, Madeline Jones szerint Davis "csodálatos személyiség" volt, akinek azok a nők adtak erőt, mikor a divatszakma épp nem bánt kesztyűs kézzel vele, akiket ő képviselt. „Mindenki más feladta volna, de ő rendíthetetlen volt, mert tudta, hogy nem csak magért csinálja” – írta Jones a lap blogbejegyzésében. A Huffington Postnak eljutatott közleményében pedig a következőket írta. „Davis csodálatos feleség, szerető gyermek, hűséges barát volt, és nagyon fog hiányozni. A júniusi számunk címlapján is ő szerepel majd, így szeretnénk leróni a tiszteletünket a mi angyalunk emléke előtt.”

Büszke volt a testére

Davist legtöbben valószínűleg a 2000-es Cool túra című filmből ismerik: ő volt a nimfomán Rhonda, aki a DJ Qualls által játszott Kyle-nak segített megszabadulni a szüzességétől. Davis akkoriban közel 140 kilót nyomott, de plus size modell azért nem ezzel a súllyal lett: mint Model Mayhemes profiloldalán írja, rájött, hogy ha ilyen karriert akar csinálni, akkor formába kell hoznia magát. "A plus size alatt általában a 8-astól 18-20-asig terjedő méretet értjük. Amikor én már 26-ost viseltem, rádöbbentem, nem fognak komolyan venni plus size modellként. Úgyhogy elkezdtem jobban törődni a testemmel és kijavítani a berögzött rossz étkezési szokásaimat". A példáját követni vágyó lányokat is arra inti, nem kell, hogy vadul fogyózni kezdjenek, de azt se higgyék, hogy a plus size modellek élete arról szól, hogy zabálhatnak, amit csak akarnak, mozogni meg nem is kell. "A pluszos modellek is edzenek és odafigyelnek a súlyukra, hogy tartani tudják a méretüket [...] Nagyon fontos, hogy keményhúsú legyél".

2009-ben a CNN egyik műsorában a túlsúlyról nyilatkozott. Mint elmondta, komoly előítéletekkel kell megküzdeniük azoknak, akiknek súlyproblémáik vannak. Hozzátette, a médiában, Holllywoodban nem szívesen alkalmaznak túlsúlyos embereket. „Ha meleg vagy, akkor eljátszhatod azt, hogy heteró vagy, a vallással is ugyanez a helyzet. A túlsúlyt azonban nem lehet elrejteni, és tulajdonképpen nem is áll szándékunkban. Büszke vagyok a testemre. Büszke vagyok a barátaimra, és a kemény munkára, amit annak érdekében végzünk, hogy megtartsuk az alakunkat” – fejtette ki Davis.

Mindenki gyászol

DJ Qualls, a Cool túra című film másik szereplője Twitter-oldalán fejtette ki, hogyan érintették a történtek. „Mia, aki az első filmemben, a Cool túrában a szerelmemet alakította, elhunyt. Nagyon szomorú vagyok” – írta a színész, aki hozzátette, mindig emlékezni fog Davisre.

Bár Janice Dickinson saját modellkereső műsorában ellenszenvesen bánt Davisszel, most azt nyilatkozta, hogy ő is nagyon kedvelte, és mélységesen megrázták a történtek. Mia Amber Davis a The Janice Dickinson Modeling Agency című műsor negyedik évadában tűnt fel. „Mit kezdek majd a plus-size-os lányokkal? Ez olyan távol áll tőlem” – nyafogott akkor a kamerák előtt Dickinson, leszögezve, a nagydarab nőknek a konyhában a helye.

A modell fia úgy döntött, hogy összehoz egy találkozót anyjával és az érintettekkel - köztük Davisszel, hátha a kedves mama ettől rádöbben, hogy a molett nőknek is van helyük a divat világában. Sajnos a terv nem vált be, Janice Dickinson elviharzott, és később azzal védekezett, hogy igen, neki bizony ez volt a szerepe, ezért kapta a gázsit. A nézeteltéréseiket később azért állítólag sikerült rendezni, sőt, Davis egy ideig Dickinsonnál lakott.  „Egész délután zokogtam. Egy kedves, jószívű lány volt. Büszkén mondhatom, hogy a barátom volt, Nagyon szerettem őt” – reagált most egykori lakótársnője halálhírére Dickinson, aki hozzátette, Davis is tudta, hogy ő nem gondolta komolyan, amikor a műsorban olyan ellenséges volt.