Randit beszélnek meg, rajongókkal levelezgetnek az ál-celebprofilok gazdái a közösségi oldalakon, szétzilálva ezzel honi celebjeink életét. Legutóbb Lola toborzott magának websereget az álprofilok felszámolásához, de nem ő az egyetlen, akinek meggyűlt a baja profilbetyárokkal. Dukai Regina, Éder Krisztián, Puskás Peti és Király Viktor is beszámolt a tapasztalatairól.

A tiniénekesnői imidzsből lassan kilépő Lola nemrég a rajongói segítségét kérte a Facebookon szereplő ál-Lolák felkutatásában, mert azok rengeteg kellemetlenséget okoznak neki. "Ha ilyet találtok linkeljétek ehhez a jegyzethez. Összegyűjtünk néhányat és együtt elbánunk velük" – írta nemrég Lola. Ettől mi őrülten kíváncsiak lettünk, és felkerestünk néhány szintén népszerű celebet, hogy megtudjuk, milyen problémák származhatnak az álprofilokból. Dukai Regina, Éder Krisztián, Király Viktor és Puskás Peti beszélnek az őket ért szörnyűségekről. Csak Lolának baja ne essen.

Azért ez elég bosszantó

"Egyszer letöröltek Facebookról, mert az hitték, hogy én vagyok az ál-Éder Krisztián. Egy hétig nem tudtam használni se a rajongói profilomat, se a saját profilomat" – mondta Éder Krisztián SP a Velvetnek. "Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem zavarnak. Akkor kellemetlen, amikor találkozom valakivel egy fellépésen, és azt mondja, hogy milyen jót levelezett velem" – tette hozzá Dukai Regina. Puskás Peti pedig elmondta, hogy a Facebookon ez már nem jellemző, de a iwiwes korszakban az ál-Puskás Petik kifejezetten aktívak voltak. Egyedül Király Viktor nem említett semmilyen negatívumot. "Akkor van igazán nagy baj, ha nem csinálnának ilyet, mert akkor nem lennék érdekes" – vélte az egykori Megasztár-versenyző.

Oké, de mit csinálnak?

"Több srác is csajozásra használja fel a profilomat. Ez úgy derült ki, hogy privát üzenetet küldött egy lány, hogy milyen bunkó vagyok, mert nem mentem el valami találkozóra, pedig ő megbeszélte velem" – mondta Éder, aki hozzátette, hogy elég gagyinak tartja a visszaélésnek ezt a módját. "Előfordult, hogy az én msn-címemmel csajozott valaki" – fejtegette. "Az a rossz, amikor visszaolvasod, hogy miket írogattak másoknak, és nem tudsz mit csinálni. Még mindig akadnak emberek, akik elhiszik, hogy a rajongói oldalamon kívül máshol is vagyok, pedig sokszor kiírom, hogy nem. Volt olyan, aki a nevemben keresett modelleket. Ez akár rosszul is elsülhet" – egészítette ki Dukai Regina. Király Viktor szerint ez egy rajongási forma.

Puskás Petivel megesett már, hogy feltörték a saját profilját, ezért töröltetnie kellett magát. Mint mondta, mostanában ilyesmi nem történt. "Ha eljutna odáig a dolog, hogy az én nevemben e-mailezgetnének, vagy valaki rajtam keresztül ismerkedne, az azért zavarna" – erősítette meg SP reakcióit. Király Viktor viszont nem gondolt arra, hogy valakik így ismerkednének a nevében. "Ez is jó ötlet" - nyugtázta nevetve. "Hogy mit lehet ezzel elérni, azt nem tudom" – mondta. Ahogy említette, lehet, hogy ő másik generációba tartozik, mert a csetelés nála kimaradt, azt viszont bölcsen elismerte, hogy manapság mindenki úgy ismerkedik, ahogy akar.

Mégis kik tehetnek ilyet?

"Úgy gondolom, hogy ezek beteg emberek. Nem tudom, hogy mi jó származik ebből nekik. Ha kicsit utánamennék a dolognak, biztos kiderülne, hogy kik ezek pontosan, de a lényeg, hogy normális ember ilyet nem csinál" – morfondírozott Dukai Regina. "Az internet korszakában mindenki azt csinál, amit akar. Elég a napiszart emlegetni, vagy a többi hasonlót. Van egy ismerősöm, aki ezzel foglalkozott. Nagyon érdekes volt, ahogy beszélt erről. Erre rá lehet kattanni" – mondta a Velvetnek Puskás Peti. Az énekes ismerőse könnyen laza beszélgetésekbe bonyolódott a rajongókkal, hamar megnyíltak neki, két mondat után már úgy beszélgetett velük, mint ha régi barátok lennének. "Nem tudom, hogy kik ezek, de szerintem legalább ötszáz emberrel csetelnek otthon."

Tehetetlenek a celebjeink

"Szoktam jelenteni ezeket az oldalakat. Valamelyiket letörlik, de sajnos úgy is újracsinálják őket" – folytatta a Velvetnek Éder Krisztián, aki nemrég hitelesíttette a profilját. "Van egy automata rendszer, amiben le kellett írnom a személyes adataimat, utána írtak egy privát e-mailt, és kellett küldenem egy szkennelt képet a személyi igazolványom mindkét oldaláról" – avatott be minket. Dukai Regina is jelenteni szokta az álprofilokat. "Fel szoktam jelenteni őket a Facebookon. Ha durvát látok, akkor kérem a rajongóim segítségét, hogy töröltessük. Az is előfordul, hogy a rajongók hívják fel a figyelmet, hogy megint van valami őrült, és akkor nyilván segítenek is az ügyben. Ha egyedül én jelentem fel, akkor nem jutok semmire, de ha többen tesszük, akkor igen" – magyarázta.