A színésznő próbaidejének megszegése miatt 120 nap börtönbüntetést kapott, amit végül valamivel több mint egy hónap házi őrizetre tudott beváltani a börtönök zsúfoltsága miatt. Ez nem is lesz olyan szörnyű: rendezhet otthon bulit, internetezhet, szinte bármit csinálhat, csak nem teheti ki a lábát a lakásból, maximum akkor, ha orvoshoz viszik. A GPS alapú házi őrizet a legolcsóbb büntetési forma, Kaliforniának például napi ezer forintjába kerül, itthon viszont álmodni sem érdemes róla egyelőre.

Lindsay Lohannek nagy szerencséje van azzal, hogy Kaliforniában lopott el egy nyakláncot, amíg egy korábbi rendőrségi ügye miatt próbaidőn volt. Így ugyanis automatikusan lerövidült a rá kiszabott börtönbüntetés, ráadásul be sem kell mennie a börtönbe: otthon, házi őrizetben tudja letölteni a büntetését.

A színésznő 120 nap börtönbüntetést kapott, amit a Lynwood női börtönben kellett volna teljesítenie, de az intézet túlterheltsége miatt körülbelül csak 30 napot kellett volna ülnie, végül ezt is megúszta a modern technikáknak köszönhetően.

Lohannek június közepéig kellett volna megkezdenie a börtönbüntetését, de úgy döntött, korábban bevonul, hogy semmiképpen se okozzon fennakadásokat új filmje forgatásában a büntetés.

A házi őrizet szabályait betartva, június 29-éig nem hagyhatja el otthonát, csak akkor, ha orvoshoz viszik. Így értelemszerűen nem is dolgozhat, de még csak a szintén kiszabott közmunkát sem végezheti, nem csinálhat tehát semmit, amihez el kéne hagynia a házat. A People információi szerint azért néhány kedvezményt sikerült kiharcolnia, így például korlátlan számú vendéget fogadhat a büntetése alatt, valamint annyit internetezhet és telefonálhat, amennyit akar.

Ezen kívül ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a többi, hasonló GPS-es bokapántot viselő elítéltre. A legfontosabb, hogy nem szabad piszkálni a berendezést, ha mégis megpróbálná, a gép irgalmatlan sípolásba kezd, és még jelzi is, hogy megpróbálták lefeszegetni. A másik legfontosabb, hogy még a kertbe sem mehet ki, csak a bejaráti ajtó küszöbén belül tartózkodhat.

Ez a fajta büntetés talán a létező legolcsóbb, a szabályzat szerint az elítélt kötelezhető arra, hogy kifizesse fogvatartásának költségeit, ami 4 dollár naponta, vagyis nincs ezer forint.

Ez pedig töredéke annak az összegnek, amennyibe Magyarországon kerül a házi őrizet a technikai elmaradások miatt. A magyar jog büntetésként nem is ismeri azt, amit Lohan kapott: nálunk a házi őrizet, valamint a lakhelyelhagyási tilalom intézménye csak az előzetes letartóztatás kiváltására alkalmazható.

A házi őrizet a szigorúbb, itt a bíróság jelöli ki, hogy mikor és milyen ügyben szabad elhagyni a házat; mÍg lakhelyelhagyási tilalom esetén a terhelt személy egy bizonyos területet (pl. telek, város) nem hagyhat el. Jellemzően egészségi állapottól teszik függőve ennek az intézkedésnek a bevezetését.

“Itthon még a házi őrizet végrehajtása is nehéz, nemhogy az ilyen büntetés kiszabása. Nincsenek meg a technikai feltételei a házi őrizetes követésének” - nyilatkozta a Velvetnek Ruttner György ügyvéd a hazai helyzetről.

“Nagyon nagy szükség lenne a korszerűsítésre. Kétlem, hogy olcsóbb lenne, ha két járőr naponta kétszer kimegy a helyszínre, és megnézi az őrizetest. Szerintem, ha a nyomkövetést bevezetnék, biztos, hogy olcsóbb lenne, és a bíróságok is bátrabban alkalmaznák ezt a megoldást. Jelenleg a nem megfelelő technikai feltételek miatt inkább előzetesben tartanak embereket, mint hogy házi őrizetbe helyezzék őket ” - mondta Ruttner György.

Ahhoz, hogy ne az előzetes kiváltására lehessen alkalmazni a nyomkövetést, hanem a börtönök zsúfoltságát enyhítendő, akár büntetési nemként is a nem különösebben veszélyes rabok esetében, meg kellene változtatni a teljes törvényi szabályozást, ami jelenleg nem túl modern felfogásban rendszerezi a büntetéseket.

“Szélesíteni kellene a büntetési palettát. A törvény jelenleg például a közmunka terén nem tesz lehetőséget a rugalmasságra. Például nincs lehetőség arra, hogy a közmunka igazodjon az elkövetett bűncselekményhez. Hogy egy ittas vezetésért elítélt személy például olyan helyen dolgozzon, ahol az ittas vezetés áldozataival találkozhat, segíthet nekik, vagy egy kábítószerügybe keveredett személy elterelésen vagy drogambulancián végezze a közmunkát. Semmiféle rugalmasság nincs, ez borzasztóan nagy probléma. Egy amerikai bíró a modern felfogás miatt a társadalom számára is hasznos büntetéseket tud kiszabni” - vélekedett az ügyvéd.