Fontosabb részletek
  • Kedden tartották Stohl András büntetőügyének másodfokú tárgyalásást
  • A színészt korábban 2 év 4 hónap, letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság
  • Ruttner György, Stohl új védője kikezdte a szakértői véleményt, ami alapján maradandó fogyatékosságot okozó baleset okozásával vádolják Stohl Andrást
  • A szakértői viták után a tárgyalást elnapolták
  • Ruttner György eljárási hibára bukkant, nem kizárt, hogy első fokon kezdődik újra az eljárás
  • Nagy Ervin elmeorvosi szakértő jön addig, akit csak azért hallgatnak meg, hogy ne hiába fáradjon. Stohl András agyrázkódásáról és emlékezetkieséséről van szó. Nagy szakértő arról beszél, hogy mik az agyrázkódás tünetei. Ködös kommunikáció, az észlelés funkciói nem működnek maradéktalanul. Rendezett és nem rendezett homályállapotról lehet beszélni. Lehet, hogy a környezet észreveszi az agyrázkódást, lehet, hogy nem. “Tétova viselkedés” - mondja a szakértő. Vegetatív tünetei lehetnek az agyrázkódásnak: szédelgés, hányás, vérnyomásingadozások. Nagyjából arról van szó, hogy Stohl viselkedése, amit dülöngélő részegként jellemeztek a tárgyaláson a tanúk, lehet agyrázkódás eredménye is, ahogy az is, hogy azt mondta “Drágám, gyere, mondd azt ,hogy te vezettél”. Legalábbis ezt akarja elérni az ügyvéd.

    A szakértő azért ezzel nem teljesen ért egyet, de azt mondja ,beleférhet a ködös állapotba ez a viselkedés, mert az agyrázkódás miatt a mérlegelési képesség erősen lecsökkenhet egy primitív, gyermeki szintre. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek mindig úgy mérlegelnek, hogy ha egy büntetés minél később következik be, annál jobb. Ebbe a képbe belefér, hogy Stohl a tanúk szerint azonnal hárítani akart. A ténylegesen megtörtént agyrázkódásnak ebben szerepe van.

Fontosabb részletek
  • Kedden tartották Stohl András büntetőügyének másodfokú tárgyalásást
  • A színészt korábban 2 év 4 hónap, letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság
  • Ruttner György, Stohl új védője kikezdte a szakértői véleményt, ami alapján maradandó fogyatékosságot okozó baleset okozásával vádolják Stohl Andrást
  • A szakértői viták után a tárgyalást elnapolták
  • Ruttner György eljárási hibára bukkant, nem kizárt, hogy első fokon kezdődik újra az eljárás

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem emlékszik arra, hogyan vitték a vérvételre, csak arra, hogy ott van. “A rendőri jelentésben az van, hogy kukucskált az ablakon, mozgott a függöny” - mondja a bírónő arra, hogy Stohl András a konyhában várta a rendőröket. Stohl András cáfol, mert a konyhaablak nem arra néz, amerről a rendőrök jöttek. Ennek egyébként nincs túl nagy jelentősége, pláne, hogy Stohl a kérdéses időszakról azt mondja, csak homályosan emlékszik.

  • Alföldi Róbert a fejét az előtte lévő szék támlájára hajtva, Kulka János összeráncolt homlokkal, aggódó tekintettel hallgatja Stohl András vallomását, ami nagyon hasonlít az eddig is hallott vallomásokra, csupán egy-két részletnél mondja azt a színész, hogy nem emlékszik rá pontosan. Nagyjából a balesetet megelőző 1-2 másodperc hiányzik neki, de azt mondja, arra sem emlékszik, hogy elaludt volna. Azt mondja, nem tudja, mi történt otthon, amikor kiérkeztek hozzá a rendőrök.

  • Stohl arra emlékszik, hogy vezet, de közvetlenül a balesetet megelőző pillanatokra nem emlékszik. Nem emlékszik szembejövő fényekre, és azt sem tudja, melyik autóba ment bele. Úgy emlékszik, az utasoldali ajtón szállt ki, de mások azt mondták neki, a tetőn keresztül szállt ki.

  • Stohl Andrást ismét meghallgatják, talán már ő sem tudja, hanyadszor. A bíró többször figyelmezteti, hogy az állítólag létező amnéziája miatt tényleg csak azt mondja, amire emlékszik. Alig hallani Stohlt. “Itt úgy emlékszem, csekély mértékű alkoholt fogyasztottam” - mondja Stohl András, aki elég jól kitanulta már a jogi nyelvet. A csekély mértékű alkohol egyébként 2-3 kisfröccs volt a Thália színház kávézójában.

  • Eddig nyilvános ülésen voltunk, most a bírónő bejelentette, hogy nyilvános tárgyalásba váltunk át. Erre azért volt szükség, mert csak tárgyaláson lehet bizonyító indítványokat benyújtani. Szóval jön a szakértő.

  • Stohl visszatért a kávézásból. Egy "jaj istenem" sóhajtással ült le a családja mellé. Tíz perc és folytatjuk.

  • Ruttner György, Stohl új védője ad egy névjegykártyát Garas Dezsőnek. Ez azért így elég sok kérdést felvet egy tárgyalóteremben ülve. Ruttner az atv-nek egyébként az imént azt mondta, folytatódni fog az ügy. Lehet, hogy ez ma még csak az első forduló.

  • Stohl András ugyan feszült, de sokkal nyugodtabbnak tűnik, mint az első alkalommal. Megereszt egy-egy mosolyt is. Most éppen lement kávézni egyet. Mindenki más a teremben marad.

  • “Izgi, nagyon jó!” - mondja Alföldi Róbert és Kulka János Stohl Andrásnak, amikor a vádlott azt mondja nekik, menjenek nyugodtan, valószínűleg sokáig tart majd a dolog.

  • Az ügyvéd azt kéri, hogy egy blokkban hallgassák meg a szakértőket. A bírónő azt mondja, majd meglátjuk, mi lesz. Most szünetet rendelnek el, a bírónő gyorsan mérlegel. Egyszerűbb, ha ők mennek ki a teremből, mint megpróbálni kiküldeni a sajtót és a nézőket. Tízkor folytatjuk, addig elvolvassák a bíró által benyújtott papírokat. A nézők lelkes felkiáltással jelzik a bölcs döntést.

  • Egy orvosszakértőt fogunk meghallgatni. Arról lesz szó, hogy a szakvélemények szerint a sértett K. Pálnak a májusi baleset után négy hónappal, szeptemberben nem volt lábrövidülése, januárra viszont lett neki. Dr. Balogh István szakértő fogja tisztázni, hogy a lábrövidülés megvalósulhat-e ennyivel a baleset után.

  • Az ügyvéd három elmeorvosi szakvéleményt adott be a bírónőnek, valószínűleg a már korábban kiszivárgott, amnéziáról szóló szakvéleményeket. Beadták a drogprevenciós előadásokról szóló papírokat is. Az iskolák leveleket írtak a drogprevenciós órák után Stohl Andrásnak, ezeket is átadta az ügyvéd, Ruttner György a bírónőnek. Illetve még egy pályatársak által írt levelet is beadnak, amelyben a színész kollégái valószínűleg enyhébb büntetést kérnek.

  • Kicsit döcögős a párbeszéd az ügyvéd és a bírónő között, elvesznek a formalitásokban. Közben a egy fotós és egy operatőr szóváltásba keveredik, persze csak suttogva. A fotós véletlenül belelógott a kameraképbe, egy vállbavágás lett az eredménye.

  • cikkünk a témában:

    Az Index olvasói 1 év 4 hónapot jósolnak

    A tevékeny megbánás (Stohl drog- és alkoholprevenciós előadásai az iskolákban) enyhítő körülmény lehet . Stohl abban bízik, a másodfokú bíróság döntése megmenti a több mint két év letöltendő börtönbüntetéstől.

  • Megkezdődött a tárgyalás. Az ügyvéd egy DVD-vel valamit bizonyítani szeretne. Az első fokú tárgyaláson készült a felvétel, az ügyvéd szerint volt egy két perces rész, ami döntő jelentőséggel bírhat az ügyben. Az ügyvéd szerint az első fokú ítélet hatályon kívül helyezésére alkalmas. Komoly bréking, vajon mi lehet azon a lemezen?

    Egyelőre nem tudjuk meg, mert a bírónő nem fogadta el a DVD-t bizonyítási indítványnak, azt majd a védőbeszéd alatt nézzük csak meg. Egy elég kicsi tévé van csak a teremben.

  • “Ha valaki tud úgy rágózni, hogy a tanács elnöke nem veszi azt észre, az rendben van, ha nem tud úgy, akkor azt ki kell köpni” - utal vissza a bírónő az ülés megnyitásakor a Kulka-incidensre. Kulka János egyébként már visszatért rágója nélkül a terembe.

  • “Nagyon örülnék neki, ha sikerülne végre elkezdeni a nyilvános ülést” - mondja a bírónő. Kulka Jánost kiküldte, mert rágózott. Akkor jöhet vissza, ha kiköpte.

  • Sikerült a megtelt tábla kirakása előtt bejutni a terembe. Stohl András egyedül ül az első sorban, szemből fotósok veszik körül, sűrű sorfalat állva előtte, mögötte családja és pályatársai foglalnak helyet.

  • Kern András, Garas Dezső is megérkezett. Stohl András családja szintén a helyszínen, ahol hatalmas hőség kezd kialakulni, pedig még el sem kezdődött a tárgyalás. Közben megérkezett Kulka János és Alföldi Róbert is.

  • Elég nagy a tömeg. A bíróságra csak hármasával lehet bemenni, a tárgyalás a hetedik emeleten lesz, de már a hatodikon áll a sor. Az előbb a páternoszterrel lement Bodrogi Gyula, illetve a lépcsőn fel láttuk Sváby Andrást. Nagy az érdeklődés, a folyosón az a pletyka terjed, hogy Stohl már egyszer felment a tárgyalóterembe, de lejött. Információink szerint akkora volt az érdeklődés, hogy az eredeti helyszínről, egy kisebb tárgyalóból át kellett helyezni a tárgyalást a hetedikre egy nagyobb terembe, ami korábban talán kantinként üzemelt. Mindjárt meglátjuk, milyen szép. Reméljük.

  • cikkünk a témában:

    Kintlévőségeiből tartja el családját Stohl, ha bebörtönzik

    Hamarosan kiderül, Stohl András börtönbe megy-e, amiért tavaly májusban ittasan balesetet okozott. A színész első fokon 2 év 4 hónap börtönt kapott, az ítélet ellen fellebbezett, a másodfok tárgyalása előtt mindent megtett, hogy enyhítsék büntetését. Pénzt osztott, magát ostorozta, soha többé nem vezetne, még egy amnéziáról szóló orvosi szakvéleményt is sikerült beszereznie.

    Az előzményekről minden itt.

  • Bűnösség: járművezetés ittas állapotban bűntette (a büntetési tétel felső határa: öt év szabadságvesztés)

    Főbüntetés: 2 év 4 hónap börtön (végrehajtandó)

    Mellékbüntetések: 5 év közúti járművezetéstől eltiltás, 3 év közügyektől eltiltás

    A vádlott által megfizetendő eddigi bűnügyi költség: 650.958 forint

  • Negyed kilenc után néhány perccel már hosszú sor kígyózik a bíróság előtt. Az újságírók mellett megjelent Bodrogi Gyula és Törőcsik Mari is, hogy személyesen hallgassa meg, mit kap Stohl András.