Amy Winehouse-t szombaton délután holtan találta a londoni rendőrség a lakásában. A halál oka egyelőre ismeretlen. Az énekesnőnek ismert drog- és alkoholproblémái voltak. Júniusban elvonón járt, de nem sikerült lejönnie, a barátai szerint szinte csak vodkán élt az utóbbi hetekben. Két nappal egy meglepetésfellépése után halt meg. Anyja már régóta tisztában volt vele, hogy a lánya a halálba kergeti magát.

Helyi idő szerint szombat délután négy óra körül ment ki a londoni rendőrség Amy Winehouse házához, ahol az énekesnőt holtan találták - írja a TMZ. "A rendőrséget a londoni mentőszolgálat hívta ki a Camden Square-i címre, nem sokkal 16:05 előtt, szombaton, július 23-án, azután, hogy egy halott nőt jelentettek. A rendőrök egy 27 éves nőt találtak a házban, akit a helyszínen halottnak nyilvánítottak. Jelenleg folyik a nyomozás, hogy megállapítsák a halál okát, egyelőre még nincs rá hivatalos magyarázat" - adta ki közleményben a londoni rendőrség, nem nevesítve Amy Winehouse-t.

A mentősök közleménye szerint két kocsival érkeztek az énekesnő címére, de már nem tudták megmenteni az életét, csak megállapítani, hogy meghalt.

Az énekesnő halálhírét a kiadója, a Universal is megerősítette. "Mélyen elszomorító egy ilyen tehetséges zenész, művész és előadó hirtelen elvesztése. Imáinkat küldjük Amy családjának, barátainak, rajongóinak ebben a nehéz időszakban" - írta közleményében a kiadó.

Winehouse holttestét magyar idő szerint este háromnegyed tíz körül vitték ki a házból.

A Scotland Yard kizárta, hogy idegenkezűség történt volna. Holnapra tervezik a boncolást, hogy meg tudják állapítani a halál pontos okát. A Sky News információi szerint drogtúladagolásról lehet szó, de ezt az információt persze nem erősítették meg hivatalosan. Mindenesetre azt az utcát, ahol Winehouse lakott, a rendőrség lezárta kordonokkal, mert a környéket elözönlötték az énekesnő rajongói.

Az énekesnő a visszatérését tervezte, de nemrég lemondta az egész comeback turnét, miután első visszatérő koncertje botrányosan sikerült. Utoljára halála előtt néhány nappal lépett fel felfedezettje, keresztlánya társaságában, de már ekkor sem énekelt, csak tétlenül állt a színpadon.

Winehouse első slágere is már arról szólt, hogy nem akar rehabra menni, életét végigkísérte a keménydrog-fogyasztás, amiről úgy tűnt, néhány sikertelen elvonó után sikerült leszoknia. Az utóbbi időben viszont azért aggódtak ismerősei, hogy halálra fogja magát inni, állítólag állandóan vodkát ivott.

A 27 éves énekesnő így csatlakozott azon zenészek bizarr klubjához, akik 27 éves korukban vesztették életüket, mint Kurt Cobain, Janis Joplin, Jimmi Hendrix vagy Jim Morrison.

Az énekesnő halálhíre máris bejárta a világhálót, Twitteren jelenleg ez a legmeghatározóbb téma, ezt követi második helyen a már említett 27-esek klubja.

"Olyan hihetetlenül lesújtó ez, annyira sok szinten. Tényleg, akkora tehetség volt" - írta blogján reagálva a halálhírre Perez Hilton sztárblogger.

Londoni pályatársa, akivel nagyjából együtt alakult a karrierje, Lily Allen is reagált a halálhírre. "Ez több mint szomorú. Nincs mit mondani. Annyira elveszett lélek volt, nyugodjon békében" - írta Lily Allen Twitteren.

Winehouse-nak két albuma volt, a 2003-as Frank című, valamint a 2006-os Back To Black, amivel néhány hónap alatt meghódította az egész világot. Évek óta tervezte az új albumot producerével, Mark Ronsonnal. Úgy volt, hogy 2011 elején megjelenik a várva várt harmadik lemez, de ez elmaradt, a producer tavaly nyáron arról nyilatkozott, hogy egyelőre egyáltalán nem tudtak nekiállni a lemez elkészítésének.

"Ő volt a zenei lelki társam, és úgy szerettem, mintha a testvérem lenne. Ez életem egyik legszomorúbb napja" - idézte a BBC Mark Ronson közleményét Winehouse halála után.

Korábbi interjúk alapján az énekesnő szülei, amennyire lehet, fel voltak készülve arra, hogy lányuk életmódja könnyen a halálát okozhatja. "Régóta tudtam, hogy a lányomnak problémái vannak. [...] Rájöttem, hogy a lányom akár egy éven belül is meghalhat. Azt nézzük, ahogy szép lassan megöli magát. Már elfogadtam magamban a halálát. Összeszedtem az erőmet, és megkérdeztem, hogy mit szeretne, hogyan temessék el, és melyik temetőbe. Mert a drogok el fogják vinni, ha ezt az utat folytatja" - idézte a Daily Mail Winehous anyjának, Janis Winehouse-nak egy 2008-as nyilatkozatát.

Winehouse pedig tavaly októberben azt nyilatkozta a Harper's Bazaarnak, hogy "Ha holnap meghalnék, akkor boldog lány lennék", amikor arról kérdezték, hogy van-e valamilyen befejezetlen terve.