A 73 éves színésznő nem szívesen öltözködik a korának megfelelő ruhákba, és a Harper’s Bazaarban is olyan holmiban szerepel, amelyből kilátszik mellének egy része. A magazinnak adott interjúban egyébként arról mesélt, hogy közel negyven évig bulimiás volt, és bizony részben apjának köszönheti azt, hogy elhitte, csak tökéletes külsővel érdemli meg a szeretetet.

A 73 éves színésznő fütyül a korára, a Harper's Bazaar szeptemberi számában például egy testre feszülő ruhában látható, amely részben áttetsző, így mellének széle is kivillan. A politikailag igen elkötelezett híresség a magazinnak adott interjújában természetesen arról is mesélt, hogy mi mindenen ment keresztül, mennyire fontos szerepet játszott az életében a tetszetős külső. Mint elmondta, sok időbe telt, amire megtanulta szeretni önmagát, tinédzserkorától az ötvenes éveiig bulimiában szenvedett.

„Nagyon sok időre volt szükségem. Ha bulimiás vagy, akkor minél idősebb vagy, annál rosszabb a helyzet, annál nehezebb kiheverni a hullámvölgyeket. A karrieremmel minden rendben volt, díjakat nyerten, non-profit szervezeteket támogattam, családot alapítottam” – nyilatkozta Jane Fonda, aki végül rájött, hogy milyen csodás dolog is a testedzés. Bár még mindig szívesen mozog, a térd- és csípőprotézise miatt feladatokat nem végezhet el. Kész szerencse, hogy a szexben ez sem gátolja.

A szeretet a külsőtől függ?

Mint Fonda a Harper's Bazaarnak visszavezette, önértékelési problémáig részben apjának, Henry Fondának köszönheti. „Az édesapám arra tanított, hogy tulajdonképpen csak a külső számít. Jó ember volt, imádtam, de apaként nem lett volna szabad elültetnie bennem azt a gondolatot, hogy csak akkor szeretnek, ha tökéletesen nézek ki” – nyilatkozta a híresség, hozzátéve, ő azóta is igencsak hiú. Arra is kínosan ügyel, hogy öltözékével a legelőnyösebb részeit - vagyis a derekát és a fenekét - hangsúlyozza ki, és nem szívesen vesz fel olyan holmikat, mint amiket általában a korabeli nők viselnek.

A szexi nagymama

Persze sokan mondogatják, hogy nem ártana visszafogottabbnak lennie. ”Szeretlek kihívóan öltözködni, bár 73 éves vagyok” – vállalja büszkén Fonda, aki azért szeretné megtalálni az arany középutat. Sokáig hangoztatta egyébként, hogy ő nem áll be azon hírességek sorába, akik plasztikai sebészhez fordulnak, és hogy mennyire ijesztő, hogy Hollywoodban mindenkinek egyenarca van. Később azért ő is átállt a másik oldalra. „Idén elegem lett abból, hogy nem úgy nézek ki, mint amilyennek érzem magam. Szerettem volna, ha kicsit kontúrosabb a járomcsontom, olyan, mint régen volt, úgyhogy meggondoltam magam. Azt kívánom, bárcsak elég bátor lettem volna ahhoz, hogy ne csináltassam meg, de ehelyett inkább a szexi nagymama imidzset választottam" – nyilatkozta 2010-ben a híresség, aki saját DVD-jeivel kíván segíteni kortársain.

Csupa káosz

Most jelent meg egyébként egy könyve (Prime Time: Love; Health; Sex; Fitness; Friendship; Spirit; Making the Most of All of Your Life) arról, hogyan is lehet a legtöbbet kihozni az életünkből, ha már nem tartozunk a fiatalabb korosztályba. Amikor a magazin újságírója a kiadványról kérdezte, sokat gondolkozott azon, hogy vajón ő egy sekélyes nő-e, aki éppen az aktuális pasijának próbál megfelelni, vagy azért ennél jóval összetettebb személyiség. Mint elmondta, korábban nagy volt benne a megfelelési kényszer, de ez már csak nyomokban észlelhető. A színésznőnek egyúttal volt pár szava Lindsay Lohenhez is, akivel pár éve együtt szerepelt a Georgia Rule című filmben: „Sajnálom őt. Szerintem az élete csupa káosz, és mindig is az volt.”